Bjelašnica

Planina Bjelašnica, jedna od olimpijskih planina na kojoj je za vreme XIV Zimskih Olimpijskih Igara 1984.god. održano takmičenje u alpskom skijanju za muškarce, nalazi se u središnjem delu Bosne i Hercegovine, smeštena jugozapadno, na udaljenosti od 25 km, od Sarajeva. Neposredno do nje nadovezuje se planina Igman.

Zima na Bjelašnici traje od novembra do maja mjeseca i ume da napravi snežne smetove visoke i do nekoliko metara.

Bjelašnica raspolaže strmim stazama (po kojima je poznata) i onim manje strmim koje najčešće koriste početnici i skijaši amateri. Ski centar raspolaže sa tri olimpijske staze i ostalim pomoćnim stazama ukupne dužine od oko 14 km. Sve staze završavaju u Babinom Dolu.

Tehničke karakteristike olimpijskih staza za trke muškaraca
  Spust Veleslalom Slalom
Start 2.067 m 1.745 m 1.572 m
Cilj 1.273 m 1.363 m 1.363 m
Visinska razlika 803 m 382 m 209 m
Dužina 2.994 m 1.122 m 553 m
Prosečan nagib 28 % 36 % 40 %
Najveći nagib 60 % 60 % 60 %
Najmanji nagib 5 % 6 % 20 %

Rasveta na stazama omogućava da se na ovoj planini može skijati i uveče i to u terminu od 18.30-21.00, odnosno 19.30-22.00. Dani kojima se odvija noćno skijanje su utorak, petak i subota.


KARAKTERISTIKE CENTRA

  • Visina centra – 2.067m
  • Najviši – olimpijski nivo kvaliteta ski staza za alpsko skijanje
  • Prosečan broj snežnih dana godišnje – 200
  • Prosečna visina snega – 135cm
  • Kapacitet skijaliišta 4150 skijaša/sat
  • Ukupna dužina staza – 14.000m
  • Broj ski liftova i žičara – 6
  • Maksimalna visinska razlika – 793m.
Ski staze i žičare na Bjelasnici

Ski staze se spustaju sa vrha Bjelašnice visine oko 2.067 m/nv do prostora Babin Dol na 1.266 m/nv gde je bio i cilj Olimpijskog spusta 1984. Na prostoru Stitni Do su bile odrzane Trke za slalom i veleslalom. Skijaških staze za sve alpske discipline imaju duzinu od 8.345 m.

Ski liftovi Bjelašnica
SKI  LIFTOVI Polazna stanica (nmv) Izlazna stanica (nmv) Dužina (m) Kapacitet (osoba/h)
Žičara trosed – Babin Do 1274 m 1540 m 1340 m 1350
Ski lift (BX) – Babin Do 1270 m 1440 m 612 m 900
Ski lift BY – Šumski skok 1384 m 1706 m 830 m 900
Ski lift Heliodrom 1500 m 1870 m 735 m 900
Ski lift Kotlovi 1822 m 2067 m 735 m 900
Ski lift K1 1280 m 1476 m 1196

Kada organzuje aranžmane i ski ture na Bjelašnicu, SkiBus za svoje skijaše obezbeđuje smeštaj u hotelima u Sarajevu. Ovo je odlična varijanta iz više razloga. Prvo Sarajevo je blizu Bjelašnice i povezano je relativno dobrim putem, tako da transfer od Sarajeva do ovog olimpijskog ski centra ne predstavlja naročit problem. Takođe, ponuda smeštaja na Bjelašnici je dosta slaba, a kao takva i skuplja nego u Sarajevu. Sa druge strane dodatna vrednost je što se putnicima pruža mogućnost boravka u ovom prekrasnom gradu, jer lagana šetnja živopisnim starim ulicama Sarajeva i uživanje u prirodi i u tradicionalnim specijalitetima bosanske kuhinje svakako dobro dođu posle skijanja…POGLEDAJTE JOŠ:
- Više o Bjelšnici
- Cenovnik ski pasa na Bjelašnici
- Hoteli u ponudi za ski centar Bjelašnica


Pogledajte ponudu za ovaj ski centar:

Sedmodnevni ski aranžmani na Bjelašnici

Provedite sedam dana skijajući na olimpijskoj lepotici - Bjelašnici. Proverite zašto ovu planinu vrhunski skijaši smatraju izuzetno respektuju. Smene su subotom, a usluga uključuje prevoz na relaciji Beograd - Bjelašnica - Beograd, 7 polupansiona u hotelu Feri i sedmodnevni skipas.

Detaljnije...

Sretenjsko skijanje

SkiBus od Sretenja 2007. organizuje višednevne ski ture za ovaj praznik. Može se reći da je naše udruženje rodonačelnik ovog, sada već tradicionalnog, prazničnog skijanja. Sretenjsko skijanje je danas postalo vrlo popularno kod nas i mnogi skijaši namenski, već unapred planiraju da jedno od svojih skijanja provedu upravo za ovaj praznik.

Dan ustavnosti Srbije, 15. februar, inače hrišćanski praznik Sretenje, zaposlenim ljudima, studentima i đacima, garantuje neradne dane, što ako se spoji sa vikendom, omogućava višednevno skijanje, uz minimalno uzimanje slobodnih radnih dana. U zavisnosti od toga kog dana u nedelji pada Sretenje, SkiBus organizuje odgovarajuće ski ture, koje iz godine u godinu uključuju sve veću ponudu ski centara. Najkraće Sretenjsko skijanje može da traje tri, a najduže pet dana.

Detaljnije...

Dečiji ski kampovi

Postoji više različitih aranžmana i programa u kojima se već punih 18 godina odvija obuka skijanja za najmlađe u okviru SkiBus dečijih ski kampova. Pored već dugo godina aktuelnog ski centra Krvavec, sa smeštajem u Termama Snovik u Sloveniji, porodično-dečiji ski kampovi se takođe realizuju na Kranjskoj Gori, kao i na Vogelu sa smeštajem u Bohinju. Posebno mesto naše ski škole sa najmlađima zauzimaju dečiji ski safari kampovi koji se realizuju u ski centima u okviru "Julian Alps" ski pasa (Krvavec, Tarviso, Bovec-Kanin, Arnoldstein, Kranjska Gora i Cerkno) sa smeštajem na Bledu. Od prošle godine u ponudi dečijih ski kampova našla se i Jahorina. Ove sezone - 22/23, dečiji ski safari kamp realizovaćemo na dobro poznatim olimpijskim planinama Bjelašnici i Jahorini sa smeštajem u Sarajevu. Ovi kampovi su ušli u zvaničan kalendar i program FIS-a i podržani su od Svetske Skijaške federacije.

Detaljnije...

Sretenje u Sarajevu - Jahorina i Bjelašnica

Sretenjsko skijanje je danas postalo vrlo popularno i u mnoštvu skijaških aranžmana tokom praznika u ponudi je i mogućnost skijanja na dve olimpijske planine iznad Sarajeva - Jahorine i Bjelašnice.

Tokom trajanja aranžmana smeštaj se realizuje u nekom od hotela u Sarajevu što će upotpuniti vaš boravak i ponudi obilje sadržaja i gastronomskih užitaka. Skijanje se realizuje prema planu i rasporedu posete ski centrima Jahorina i Bjelašnica.

Detaljnije...

Produženi ski vikend Jahorina - Bjelašnica

                                    Platite 2, skijajte puna 3 dana na dve olimpijske planine

Petak: 02:00 Polazak sa parkinga SC, dolazak na Jahorinu (oko 8:00), pun skijaški dan na Jahorini. Po zaveršenom skijanju odlazak u Sarajevo u izabrani hotel, slobodno vreme.
Subota: 7:30 Doručak, 8:00 polazak na Bjelašnicu, celodnevno skijanje na Bjelašnici, povratak u hotel, večera, slobodno vreme.
Nedelja: 7:30 Doručak, 8:15 polazak na Bjelašnicu, pun skijaški dan, povratak u hotel i spremanje za polazak, večera u hotelu, 19:00 polazak za Beograd.

Aranžman obuhvata prevoz na relaciji Beograd - Sarajevo - Beograd, prevoz i transfer sva tri dana u ski centre, kao i dva polupansiona.
Moguće je koristiti i samo prevoz do Jahorine.

Detaljnije...