Republika Grčka (grč. Ελληνική Δημοκρατία - Eliniki dimokratija ) ili samo Grčka (grč.  Ελλάς; Ελλάδα) je država na krajnjem jugoistoku Evrope, na jugu Balkanskog poluostrva. Smeštena je na strateški veoma važnom raskršću između Evrope, Bliskog Istoka i Severne Afrike, između Egejskog mora na istoku, Jonskog mora na zapadu i Sredozemnog mora na jugu. Graniči se sa Albanijom na severozapadu, Republikom Makedonijom i Bugarskom na severu i Turskom na severoistoku. Sa površinom od nešto manje od 132,000 km² najveća je država na Balkanskom poluostrvu i na 97 mestu je u svetu. Pored kontinentalnog dela Grčka obuhvata i preko 1400 ostrva od kojih su najveća i najznačajnija Krit, Evbeja, Lezbos, Rodos i Krf. Obala je jako razuđena i sa dužinom od 13.676 km Grčka je na 11 mestu u svetu. Reljef je uglavnom planinski, a najviši vrh je planina Olimp sa nadmorskom visinom od m 2917.
Poznata je i po turizmu jer ima izlaz na Jonsko - Jadransko more i Egejsko more. Zbog mnogobrojnih ostrva jako je primamljivo mesto mnogim turistima za odmor i uživanje.

Detaljnije...

Crna Gora ima dobre uslove za razvoj svih vrsta turizma, pošto posjeduje lepe plaže, planinski region na severu, bogatu kulturnu baštinu i dobro očuvanu prirodnu sredinu. Crna Gora je bila poznato turističko odmaralište tokom 1980ih, ali je zbog ratova vođenih u okolnim država tokom 1990ih njen imidž turističke destinacije narušen. Crnogorski turizam nije počeo da se oporavlja do početka 2000ih, a od tada se znatno povećao broj turista i noćenja.
Skoro sve ekonomske aktivnosti Crne Gore usmjerene su na razvoj turizma. Vlada Crne Gore je sebi za cilj postavila razvoj Crne Gore u elitnu turističku destinaciju.

Detaljnije...

Francuska je jedna od najposećenijih država na svetu. Sa 81,9 miliona stranih turista 2011. godine, Francuska je ispred Španije i Sjedinjeni Država. U Francuskoj se nalaze gradovi od velikog kulturnog značaja (od kojih je najznačajniji Pariz) morska i planiska letovališta i ruralne oblasti u kojima ljudi mogu da uživaju u prirodi i miru. Osim ovog vida turizma, u gradić Lurd ugosti više miliona verskih turista svake godine. Najpopularnije turističke znamenitosti Francuske su: Ajfelov toranj, muzej Luvr, Versajski dvorac, muzej Orsej, Trijumfalna kapija, Centar Žorž Pompidu, Mon Sen Mišel, dvorac Šambor, Sen Šapel, dvorac Visoki Kenigsburg, Pi de Dom, Pikasov muzej i Karkason.

Detaljnije...

Kraljevina Španija (šp. España, katal. Espanya , gal. España, bask. Espainia) je jugozapadna evropska država, graniči se sa Portugalijom na zapadu i Francuskom i Andorom na severoistoku. Izlazi na Sredozemno more na jugu i istoku i Atlantski okean na severu i severozapadu, evropski deo Gibraltara graniči s Španijom. Glavni grad je Madrid. U sastavu Španije se takođe nalaze i dva arhipelaga: Balearska ostrva u Sredozemnom moru i Kanarska ostrva u Atlantskom okeanu. Seuta i Melilja (dve enklave na severu afričkog kontinenta sa statusom autonomnih gradova) kao i Livija (enklava u francuskim Pirinejima) takođe pripadaju španskoj državi.

Detaljnije...

Italija - Turizam je već nekoliko decenija najbrže rastuća privredna delatnost u Italiji, i jedan od najstabilnijih sektora nacionalne ekonomije. Sa preko 43.000.000 stranih turista, koliko je godišnje poseti, Italija je peta najposećenija zemlja na svetu. Prihod od turizma se procenjuje na 42.700.000.000 dolara, što je stavlja na četvrto mesto u grupi zemalja sa najvećom zaradom u turizmu.

Detaljnije...