Kolašin 1450 / 1600 - Bjelasica

Ski centar Kolašin 1600 je mlad i moderan ski resort na planini Bjelasici, koji je zvanično počeo sa radom 16. februara 2019. Predstavlja samo prvi u nizu realizovanih novih projekata razvoja skijališta u reonu Bjelasice. Na udaljenosti od 2,3 km nalazi se stari modernizovan ski centar Kolašin 1450. Ova dva skijališta su u sezoni 2021/2022 povezana žičarom K7 u jedinstveni ski centar, koji kao takav raspolaže sa ukupno 45 km uređenih ski staza. Kolašin 1600 je udaljen 12 km od grada Kolašina, po kome i nosi ime cela ova skijaška regija, a oko 85 km od Podgorice.

Kolašin 1600 - ski mapa (sezona 2020/2021)Centralni vertikalni transport skijaša u skijalištu Kolašin 1450 omogućava modernan šestosed K8 (poseduje grejače, zvučnike i wifi signal), čija se izlazna tačka nalazi na nadmorskoj visini od 2.035 m. Uz žičaru je izgrađeno oko 10 km skijaških staza svih kategorija. Pogodna konfiguracija terena pruža laku i pristupačnu mogućnost kontrolisanog i bezbednog Kolašin 1600 - pogled na skijalištefree ride skijanja na prostorima između samih ski staza. U sezoni 2021/2022, ski centar Kolašin 1600, po planu daljeg širenja i razvoja ove skjaške destinacije, pustio je u rad novu žičaru šestosed - K7, kojom se povezao sa ski centrom Kolašin 1450 u jedinstveno skijalište. Uz ovu žičaru urađeno je i dodatnih 9 ski staza ukupne dužine 10,5 km. Tako integrisano skijalište - Kolašin 1450/ 1600, raspolaže sa ukupno 45 km uređenih skijaških terena, što ga čini jednim od najvećih u čitavom regionu.

U ponudi ski centra Kolašin 1600 je i ski škola. Iskusni instruktori uvešće sve početnike u svet zimskih sportova na pravi način. S tim u vezi, skijalište poseduje i pokretnu traku namenjenu upravo učenju onih koji “prvu put staju na sneg”.

Kolašin 1600 - pogled na ski tereneVuline vodeKolašin 1600 - pogled sa vrha na ski terene

U okviru bazne stanice ski centra Kolašin 1600 (žičare K8) nalazi se veliki ski rental, koji je izuzetno opremljen skijaškom i snoubord opremom. U toj baznoj stanici je i restoran  “Troglava” 5*, izgrađen u duhu modernog planinskog ambijenta, a hrana koja se u njumu služi bazirana je na tradicionalnim crnogorskim jelima pripremljenim na autentičan način bjelasičkih krajeva.  U prizemlju objekta u kome je smješten restoran nalazi se kafe bar koji opslužuje kompletnu donju terasu bazne stanice na kojoj se često organizuju koncerti i drugi kulturno-zabavni programi.

Ski centar Kolašin 1450 - U centralno-kontinentalnom delu Crne Gore, na planini Bjelasici, svega 9 km od grada Kolašina, nalazi se istoimeni ski centar - Kolašin 1450. Najviši vrh, Crna glava, doseže do 2139m/nv. Počeci alpskog skijanja na Bjelasici vezuju se za 1990. godinu kada je izgrađena i prva žičara. Nakon privatizacije, 2007. godine, ski centar Bjelasica menja ime u Kolašin 1450.

Staze ski centra Kolašin 1450 se prostiru između 1450m i 1973m nadmorske visine, što predstavlja sasvim zadovoljavajućih 500 m visinske razlike. Deklarisana dužina staza iznosi 30 km, iako nam se čini da je realna brojka nešto manja, između 20 i 25km. Što se tiče instalacija vertikalnog transporta, tu je relativno novi šestosed dužine 1187 m, nešto stariji dvosed dužine 1840 metara, tri ski lifta tipa tanjir dužine po 500 metara, kao i baby ski lift dužine 150 metara. Međutim, treba spomenuti da nisu sve instalacije u upotrebi svakog dana. Preko nedelje, ukoliko nema dovoljno gostiju, dvosed Ćupovi, a samim tim i ski lift Ključ (do koga se dolazi isključivo preko spomenutog dvoseda) nisu u funkciji. Takođe, u slučaju velike količine Mapa starog skijališta Bjelasicapadavina, već pomenuti Ključ, zna da bude zatrpan snegom, zbog čega je onemogućeno njegovo funkcionisanje. Novi šestosed Vilina Voda je veoma brz, pa ćete do vrha stići za samo nekoliko minuta, a na raspolaganju je nekoliko crvenih i plavih staza. Za razliku od šestoseda, dvosed do vrha vozi skoro 20 minuta, pa većina ljudi nema strpljenja da više od dva puta za redom izabere ovu žičaru. Jedno od rešenja je da, nakon što se popnete dvosedom Ćupovi, odete na pomenuti Ključ gde skoro nikad nema gužve. Druga varijanta je spuštanje od vrha samo do međustanice, što posebno odgovara freeriderima. Što se Mapa skijališta Kolašin 1450tiče staza, one su veoma raznovrsne i zanimljive konfiguracije. Skoro sve vode kroz šumu osim onih na vrhu koje su iznad šumskog pojasa. Većinom su plave i crvene kategorizacije. Treba spomenuti da se u poslednjih nekoliko godina zaista odlično uređuju, pa znaju da „izdrže“ tokom čitavog dana bez stvaranja hupsera. Prema zvaničnim podacima, skijalište ima šest plavih, sedam crvenih i tri crne staze. Međutim, neke od njih predstavljaju samo „varijante“ jedne iste staze, dok su crne staze u stvari namenjene freeriderima, jer se ne uređuju. Iako obeležavanje staza nije baš na zavidnom nivou, ne postoji mogućnost se izgubite, jer praktično sve staze vode do dna skijališta na 1450m. (izvor: skijanje.com)

Skijalište Kolašin 1450 - pogled na ski stazeSkijalište Kolašin 1450Kolašin 1450 skijalište

Šestosed K7 koji povezuje skijališta kolašin 1450 i 1600Od sezone 2021/2022 ski centri Kolašin 1450 i Kolašin 1600 su spojeni u jedinstveno skijalište (izgradnjom vezne šestosedežne žičare K7). Imena oba skijališta nose nazive gradu Kolašinu od koga se nedaleko nalaze i po nadmorskoj visini svojih polaznih tačaka. Kako je planina Bjelasica relativno pitoma i skijaški tereni imaju travnatu podlogu, to snežni pokrivač traje često od novembra do maja. Dalji planovi za razvoj zimskog turizma na Bjelasici imaju cilj da potpuno iskoriste potencijale ove planinske lepotice i šire skijalište, kako prema Andrijevici, tako i prema mojkovačkoj strani.

Na samom skijalištu Kolašin 1450 / 1600 ne postoje smeštajni kapaciteti, već su locirani isključivo u gradu Kolašinu. Nekoliko hotela i obilje privatnog apartmanskog smeštaja, ipak nije dobvoljno da podmiri značajno proširenii kapacitet skijalilišta. To sa druge strane, obezbeđuje veoma kvalitetno skijanje bez prevelikih gužvi na stazama i bez dugog čekanja u redovima na ski liftovima. U 2022. godini planira se otvaranje prva dva hotela na samom skijalištu, a u narednim godimana broj ski-in/ski-out smeštajnih kapaciteta će se značajno povećati izgradnjom dodatnih desetak turističkih objekata većeg kapaciteta.

Kolašin 1450, pogled na ski stazuStari dvosed u ski centru kolašin 1450

Kolašin u zimskom ambijentuGastronomska ponuda Kolašina je raznolika i kvalitetna. Bez bojazni da će se pogrešiti gde god se sedne, posebno preporučujemo restorane Planinar u centru Kolašina, Savardak koji se nalazi na pola puta od grada do skijališta, te u podnožju ski centra Kolašin 1450 veoma dobar restoran Jezerine. U okviru hotela Bianca 4* postoji zanimljiv kafić, kao i dva „a la carte“ restorana sa bogatom vinskom kartom. Što se tiče barova i kafića, oni su uglavnom locirani u centru Kolašina, u pešačkoj zoni. Cene vanpansiona su primerene do te mere da nećete uopšte imati utisak da se nalazite u nekom ski centru.

Kolašin 1600 - pogled na vrh skijalištaKOlašin 1450 - parkin prostor i početak skijalištaŠestosed K8 - ski centar Kolašin 1600


Video klipovi iz ovog ski centra

Pogledajte ponudu za ovaj ski centar:

Sretenjsko skijanje

SkiBus od Sretenja 2007. organizuje višednevne ski ture za ovaj praznik. Može se reći da je naše udruženje rodonačelnik ovog, sada već tradicionalnog, prazničnog skijanja. Sretenjsko skijanje je danas postalo vrlo popularno kod nas i mnogi skijaši namenski, već unapred planiraju da jedno od svojih skijanja provedu upravo za ovaj praznik.

Dan ustavnosti Srbije, 15. februar, inače hrišćanski praznik Sretenje, zaposlenim ljudima, studentima i đacima, garantuje neradne dane, što ako se spoji sa vikendom, omogućava višednevno skijanje, uz minimalno uzimanje slobodnih radnih dana. U zavisnosti od toga kog dana u nedelji pada Sretenje, SkiBus organizuje odgovarajuće ski ture, koje iz godine u godinu uključuju sve veću ponudu ski centara. Najkraće Sretenjsko skijanje može da traje tri, a najduže pet dana.

Detaljnije...

Skijanje na Bjelasici - ski centar Kolašin 1450 /1600

Skijajte na Bjelasici, u novom integralnom ski centru Kolašin 1450 / 1600, nastalom spajanjem dva skijališta, starog i modernizovanog - Kolašin 1450 (nekada ski centra Bjelasica) i novog - Kolašin 1600 (novog ski centra otvorenog u februaru 2019.). Razvoj ski resorta Kolašin 1600 i njegovo povezivanje sa skijalištem Kolašin 1450 novom šestosedežnicom K7 u sezoni 2021/2022, samo je prvi u nizu realizacije mega projekta razvoja skijaške regije na Bjelasici. Ukupna kilometraža uređenih ski staza jedinstvenog skijališta Kolašin 1450/1600 iznosi 45 km, čime je ovaj ski centrar postao jedan od najvećih, a zbog novih investicija i instaliranih ski instalacija i najmodernijih u regionu.

Uživajte na prelepoj Bjelasici koja obiluje snegom, skijajući u potpuno modernom skijalištu, koje nakon izuzetnog razvoja ski infrastrukture i instalacija zavređuje izuzetnu pažnju skijaša u regionu.U toku zimske sezone SkiBus organizuje ski vikende, produžene ski vikende (u varijantama petak-nedelja), praznična skijanja (Nova Godina, sretenjsko skijanje, i dr.), sedmodnevne aranžmane (tokom cele sezone). Većina ovih aranžmana biće organizovana autobusim prevozom, sa mgućnošću prevoza u sopstvenoj režiji. U budućnosti, moguće je da bude oragnizovan i prevoz vozom do ove skijaške destinacije (voz Beograd - Bar, sa stanicom u Kolašinu). Smeštaj je u hotelima i apartmanima u Kolašinu i okolini, na bazi izabrane usluge. Ski paketi uključuju i odgovarajuću ski kartu za ski centar Kolašin 1450/1600.

Detaljnije...