Lenzerheide - Arosa

U istočnom delu Švajcarske nalazi se čuveno skijalište Lenzerheide. Prostire se iznad grada Chur, koji obiluje bogatim arhitektonskim nasleđem i važi za jedan od najstarijih gradova Evrope. U neposrednoj blizini ovog čuvenog švajcarskog ski centra nalaze se i skijališta Arosa i Laax, a na svega 50tak kilometara udaljenosti su i mondenski Davos i St.Moritc.

Skijalište Lenzerheide raspolaže sa 155 km skijaških staza, koje se prostiru izmedu 1.230. i 2.865 m/nv. Žičare polaze iz mesta Lenzerheide i Valbella, koja međusobno deli jezero Heldsee, na dve strane, istočnu i zapadnu. Skijalište poseduje ukupno 40 najsavremenijih ski liftova. Na istočnoj polovini skijališta nalazi se velika panoramska gondola Rothornbahn 2 Sektion, koja vodi na najviši vrh Rothorn 2865 m/nv, gde je ski restoran - vidikovac sa koga se pruža fascinantan pogled na prostranstva Alpa. Zapadna strana skijališta je veća i nudi ipak bolje skijške terene. Navedene strane skijališta su tokom dana naizmenično osunčane.

Visinska razlika istočnog dela skijališta sa preko 1600 m omogućava skijanje po nekoliko kilometara dugim stazama. U donjim delovima sijališta ski staze se prema mestima spuštaju kroz šumu i uglavnom su plave. Staze koje se spuštaju sa vrhova su pretežno teže kategorije - crvene i crne. Tu se izdvaja crvena staza br.4 koja se spušta kroz stenoviti deo sa puno uskih prolaza pa i tunela i sve to sa predivnim pogledom na dolinu.
Zapadna strabna skijališta, mada ne prelazi nadmorsku visinu od 2500m, ipak skijaški nudi znatno više. Staze su odlično povezane, duge, široke... a u donjim delu ulaze u šumu što je posebno interesantno za freeride.

Skijalište poseduje i dva dečija parka na snegu, kao i snowpark namenjen freestylerima. Nakon skijanja gosti se mogu oprobati u klizanju, sankanju, snowtjubingu, ili pak učestvovati u nekoj organizovanoj planinskoj turi.

Iako ova skijaška regija obiluje prirodnim snežnim padavinama, Švajcarci ništa ne prepuštaju slučaju, tako da je kompletan niži deo skijališta u dužini od preko 50 km (1/3 skijališta) pokriven najsavremenijim sistemom veštackog osnežavanja.

Sezone 2013/2014 skijališta Lenzerheide i Arosa su međusobno povezana novom velikom gondolom, tako da sada čine povezani skijaški sistem od ukupno 225 km ski staza (Lenzerheide 155km i Arosa 70km), za koji važi jedinstveni skipas.

Lenzerheide je poznato i kao skijalište u kome je u nekoliko navrata održano finale FIS Svetskog kupa u alpskom skijanju gde se voze sve discipline od slaloma do spusta i alpske kombinacije, kao i zanimljivo takmicenje kombinovanih (muško - ženskiih) nacionalnih timova.

Što se tice ostalih uslova boravka, odlikuju ga dobar smeštaj, restorani sa izvanrednom ponudom, ali i sa visokim cenama, znatno višim u odnosu na Italiju, Francusku, Austriju.

Do skijališta Lenzerheide  se može doći iz više pravaca, a za nas su najinteresantniji pravac preko italije (Trst, Milano), pa na sever prema Luganu na granici sa Švajcarskom. Drugi pravac je preko Slovenije i Austrije (ide se preko Insbruck-a). Od Beograda je udaljen oko 1.200 km.

KARAKTERISTIKE SKI CENTRA LENZERHEIDE

Najniža polazna stanica: 1230m.
Najviša izlazna stanica skijališta: 2865m.
Visinska razlika ski centra: 1635m.

Ski staze: Ukupno 155 km, od čega je:
- 74 km plavih staza,
- 62 km crvenih staza i
- 19 km crnih stza.

Osnežavanjem pokriveno 52 km staza

Žičara i ski liftova ukupno 31, od čega je:
- 3 gondole,
- 13 sedežnih žičara
- 13 ski lifta
- 2 dečija ski lifta
Dužina svih liftova je 34,7 km
Kapacitet skijališta 41800 skijaša/h.

- Lenzerheide ski mapa sa centralnim delom              - Zapadni deo skijališta - ski mapa PDF
- Lenzerheide integralna ski mapa                           - Istočni deo skijališta - ski mapa PDF
- Lenzerheide mapa naselja

Nova ski mapa uvezanog skijališta Lenzerheide - ArosaSki centar Arosa se nalazi u dolini Schanfigg na 1800 m/nv, okružen impresivnim dugo osunčanim planinskim vrhovima. Nudi 70 km dobro pripremljenih ski staza svih kategorija težine kao i 30 km off-pist za vožnju van uređenih staza. Najviša tačka do koje se dolazi do žičarom je Veisshorn sa 2653 m/nv, odakle se pruža fantastičan pogled.
Od sezone 2013/2014. Arosa je preko vrha Hornli, povezana novom velikom gondolom sa vrhom Urdenfurggli u susednom skijalištu Lenzerheide, čime zajedno čine ski regiju sa 225 km skijaških staza.


KARAKTERISTIKE SKI CENTRA AROSA

Najniža polazna stanica: 1739 m/nv
Najviša izlazna stanica skijališta: 2653 m/nv
Visinska razlika ski centra: 914 m

Ski staze: Ukupno 70 km, od cega je:
- 37 km plavih staza,
- 25 km crvenih staza i
- 8 km crnih stza.

Žicara i ski liftova ukupno 13, od čega je:
- 4 gondole,
- 5 sedežnih žicara
- 4 ski lifta
Dužina svih liftova je 16.1 km
Kapacitet skijališta 19750 skijaša/h.

- Arosa ski mapa
- Arosa mapa naseljaPOGLEDAJ JOŠ:

- WEB kamere ski centra
- Snowpark Lenzerheide
- Ski info Lenzerheide


SLIKE - LenzerheideVideo klipovi iz ovog ski centra

Video klipovi skijaša iz ovog ski centra

Pogledajte ponudu za ovaj ski centar:

Lenzerheide - najbolje od najboljeg

Sedmodnevni skijaški programi u skijalištu Lenzerheide - Arosa, koje pored St. Moritza i Davosa, svakako pripada društvu najboljih skijališta Švajicarske. Budite i vi deo skijaške elite koja je imala privilegiju skijati na ovim besprekornim skijaškim terenima. Lenzerheide je poznato i kao skijalište u kome se održava finale FIS Svetskog kupa u alpskom skijanju gde se voze sve discipline...

Detaljnije...