Barselona


Barselona je jedan od glavnih evropskih ekonomskih centara, sa jednom od najvećih mediteranskih luka. Grad je takođe i bitna turistička destinacija i ima veoma bogato kulturno i istorijsko nasleđe, od kojih se posebno ističu arhitektonska dela Antonija Gaudija i Ljuisa Domeneka i Muntanera od kojih je UNESKO mnoge proglasio svetskom baštinom.

Dovoljno je samo jedan dan provesti u ovom gradu, pa poželeti da u njemu ostanete.Zato treba obići fontanu sa tri Gracije i popiti malo vode: predanje kaže da svako ko to učini zauvek će ostati ovde. Na samom kraju prelepe avenije Rambla na domak mora, stoji visoko uzdignuta statua Kristofora Kolumba koji rukom pokazuje na mesto gde je do skora stajala čuvena Santa Marija, jedan od brodova kojim je veliki istraživač zakoračio u novi svet! Pomorski muzej, veliki akvarijum, jedan od najvećih na svetu je posebna atrakcija. U njemu se nalaze specijalni tuneli koji vode kroz okeanijum koji sadrži 4000 vrsta riba, uključujući i glavnu atrakciju ajkule.

Brdo Monžuik je prilika da se vidi jedna od najlepših panorama Barselone i Španska sela, u kome su autentične kuće iz različitih delova Španije. Čuveni slikari Huan Miro, Salvador Dali i Pablo Pikaso čine sveto trojstvo katalonske umetnosti, te stoga njihove muzeje posjećuju svi ljubitelji umetnosti. Antonio Gaudi koga s pravom nazivaju arhitektonskim genijem, tvorac je najveličanstvenije barselonske crkve koja po njegovoj zamisli nikad ne treba da bude završena, Sagrade Familije. Druga poznata dela ovog arhitekte su kompleks Park Guelj, gde je arhitekta i živeo poslednjih dvadeset godina svoga života, kuća Mila (Casa Milà), poznatija pod imenom La Pedrera i kuća Batljo (Casa Batlló). Osim dela arhitekte Gaudija, tu su još i drugi biseri katalonskog modernizma kao što je bolnica San Pau i Palata muzike (Palau de la Musika), arhitekte Ljuisa Dumeneka i Muntanera.

Poklonici sporta neće sigurno zaobići Olimpijski stadion, stadion fudbalskog kluba Espanjol, ali ni Nou Kamp, stadion čuvene Barselone, od koga zaista zastaje dah. Od večernjih turističkih atrakcija svakako su bez premca ‘Magične fontane’, spektakl vode, muzike i svetla koji se odigrava ispred Nacionalne palate u kom je smešten Muzej katalonske umetnosti. Ova fontana u sekundi ispusti više od 2400 litara vode, a za šou koristi skoro 5000 lampi.

POGLEDAJTE JOŠ:
- o istoriji Barselone
- o festivalu La Tomatina
- o letovalištu Ljoret de Mar
- o letovalištu Lido di Jesolo