Nalazi se severno od bavarskih Alpa, na reci Isar. treći je po veličini grad Nemačke, posle Berlina i Hamburga. Grad Oktobarfesta, BMW-a i prekrasnih graževinskih zdanja i parkova..

 

    

      Oktobarfest

Minhen je poznat po Oktobarfestu, najvećem svetskom festivalu koga poseti preko 6 miliona posetilaca godišnje. Održava se krajem septembra i početkom oktobra svake godine..

Površina na kojoj se nalazi ovaj svojevrsni festival je na 42 hektara i u samom centru je Minhena. Okuplja brojne proizvođače piva koji otvaraju ogromne tente koje posećuju ljubitelji njihovih proizvoda zatrpavajuči ih najčešće sa bavarskim belim kobasicama. Više o Oktobarfestu..

 
          Pekare

 Ako se ikad nađete u Bavarskoj, nemojte propustiti priliku da probate pravo bavarsko pecivo. Ceo Minhen miriše na pekare. Tu su najbolje krofne, perece i kroasani koje ćete probati u životu.

          Gradska kuća

Zgrada Minhenske opštine građena je u stilu gotike. Kitnjasta je, puna gargojla i ostalih bića koja krase ovakve građevine. U njoj se nalazi i jedan od nasjkupljih restorana u Minhenu.

 

       

   Parkovi Minhena

Minhen je zeleni grad koji poseduje mnogobrojne parkove. Nedaleko od gradskog centra, na površini od čak 3,7km2 nalazi se veliki gradski park Englischer Garten (Engleska bašta) koji je jedan od najvećih ureženih gradskih parkova na svetu. Ostale značajne zelene površine koje treba obići u Minhenu su Olimpikpark, Westpark, kao i park Nymphenburg Palate.

 
       

   Zgrada plate Maximilianeum


 Maksimilianeum je palata koju je 1857. počeo da zida Maksimilijan II, bavarki kralj, završena je 1874. i do sada pretrpela tri veće restauracije. Nalazi na obali reke Isar, a neposredno pre Maksimilijanovog mosta. Ovom palatom se završava istočna strana jedne og kraljevskih avenija - Maksimilijanstrasse.

          Televizijski toranj

On je za Minhen ono što je Avalski toranj bio za Beograd. Visok je 290m, a ulaz u njega košta 4 evra. Sa tornja možete videti ceo grad, a u vrhu tornja se nalazi muzej u kome su rekvizite grupa The Queen, The Doors, ZZ Top, The Who… Lift koji vas vodi do vrha kreće se brzinom od 12 metara u sekundi.

           Olimpijski kompleks

Olimpijske igre 1972. održane su u Minhenu, nedaleko od gore pomenutog tornja. Kompleks sportskih terena koji je izgrađen za tu priliku i danas posle 35 godina izgleda jako moderno, a detaljno ga možete proučiti durbinom sa vrha tornja.

 

         

Ženska crkva


 Zaštitni znak grada je katedrala Frauenkirche . Nalazi se u samom centru, a njene dve kule izdižu se stotinak metara u vazduh. U ovoj crkvi je navodno otisak đavoljeg stopala, a u njoj su sahranjeni svi Bavarski vladari, kao i princeza zbog koje je osnovan Oktobarfest.

 

 

 


 
          Alijans arena

Verovatno najbolji stadion Evrope, koji dele fudbalski klubovi Bajern Minhen i Minhen 1860. Bajern Minhen je jedan od najslavnijih klubova Evrope a klub Minhen 1860 je u drugoj Bundes ligi već tri godine, ali na njegove utakmice u Alijans arenu dolazi po 50 000 ljudi.

  

          Šoping i poslovni centri


 U Minhenu i ako je najskuplji grad Nemačke u vreme božićnih popusta možete da kupite najkvalitetniju, a vrlo pristupačnu garderobu. Ako posećujte ovaj grad sa namerom da šopingujete, neka se to desi sredinom decembra. Grad poseduje i mnogobrojen biznis centre i luksuzne moderne zgrade mnogih prestižnih firmi, kao što je zgrada BMW-a.

 Javni prevoz u Minhenu je jako dobro organizovan, a mapu istog možete pogledati ovde..

 Detaljnije...