Wörthersee - Velden

Wörthersee je najpoznatije i najposećenije austrijsko jezero koje se nalazi se u centralnom delu Koruške. Prostire se između prestonice ove pokrajne Klagenfurta na istoku i Veldena na zapadu. Jezero je izduženo - dužine je 20 km, a širine svega 1-2 km. Sa severa i juga oivičeno je strmim alpskim obroncima prekrivenim gustim šumama, dok se u daljini ukazuju visoki snežni vrhovi obližnjih Alpa. Voda u jezeru je prepoznatljivo plavo-zelene boje i vrlo je transparentna.

Izgradnja južne austrijske železnice u 19. veku pretvorila je ovo jezero u ekskluzivno letnje odmaralište za plemstvo iz Beča. I danas je ovim krajem široko prisutan aristokratski duh.

Mediteranska klima i čista topla voda (doseže do 25°C) čine da ovo jezero leti bude popularna destinacija za mnoge posetioce iz Austrije, Nemačke i Holandije. Zbog jakog planinskog uticaja, zimi je ovaj region često pokriven snegom.

Najveći grad koji leži na istočnoj obali jezera, je prestonica Koruške, Klagenfurt. Na krajnjem zapadu jezera nalazi se Velden, aristokratksi gradič, često zbog glamura i mnogobrojnih kockarnica nazivan i austrijski Monte Karlo.  Pored pomenuta dva na jezeru se nalaze i ostala msta: Pörtschach, Krumpendorf, Keutschach, Moosburg, Techelsberg, Maria Wörth.

Velden je gradić koji se nalazi na krajnjem zapadnom kraku jezera Worthersee i važi za jedno od najpopularnijh odmarališta Austrije, posebno kod onih sa dubljim džepom. Karakteriše ga otmen i aristokratski stil, prelepo uređena obala sa dugim promenadama, blještave kockarnice, ali i veliki broj aktivnosti i dodatnog sadržaja koji su gostima na raspolaganju: razni sportovi (sa posebnim akcentom na spostove na vodi), vožnja brodom, jedrenje, golf, veliki broj uređenih staza za planinsku šetnju i sl.

Lokacija Veldena je odlična i za ljubitelje zimskih sportova, jer se od ovoga mesta lako dolazi do obližnjih ski centara Austrije, Italije i Slovenije. Udaljenost Veldena od pojedinih ski centara: Gerlitzen (AUS) - 22km, Bad Kleinkirchheim (AUS) - 92km, Tarvisio (IT) - 47km, Kranjska Gora (SLO) 41km i dr. Ako se uzme u obzir da su putevi jako kvalitetni i da je udaljenost od mnogobrojnih skijališta vrlo prihvatljiva, te da za odlazak na ta skijališta ne treba izdvojiti mnogo vremena, Velden, sa svojom lepotom gradića na jezeru i glamurom koji poseduje, predstavlja odličnu destinaciju za mnoge koji žele tokom zimskih meseci da borave u Austriji.

 


WörtherseeVideo klipovi sa ove destinacije

Video klipovi putnika sa ove destinacije

Pogledajte ponudu za ovu destinaciju:

Koruška skijališta u Austriji

Koruška (Kärnten), je najjužnija austrijska pokrajina smeštena u podnožju Karavanki između najviših alpskih vrhova. To je zemlja planina i jezera, bez obzira da li ste skijaši, planinari, biciklisti, lepotu Koruške doživećete na jedinstven i sebi svojstven način. Od početka decembra Koruška postaje veoma posećena zimska destinacija gde skijaši, borderi, kao i oni koji bi tek da se oprobaju u zimskim sportovima imaju pred sobom odličan i pouzdan sneg i savršeno doterane staze u nekom od mnogobrojnih ski centara.

Zbog blizine i odličnih uslova za skijanje, SkiBus organizije viišednevne, praznične i vikend skijaške ture, često u jednom aranžmanu kombinujući različite ski centre u ovoj pokrajini među kojima su i: Grossglockner - Heiligenblut, Gerlitzen, Moltaler glečer, Goldeck, Bad Kleinkirchheim, Innerkrems, Katschberg, Arnoldstein, Nassfeld, ...

Detaljnije...