Civetta

Ski oblast Civetta je smeštena u srcu Belluno Dolomita između vrhova Monte Pelmo i Monte Civetta, a okružena je grandioznim planinskim grupama kao što su Sella, Pale di San Martino, Tofane i Marmolada, što je čini možda i najšarmantnijom prirodnom regijom Italije. Civetta je jedno od manjih skijališta u sastavu Dolomiti Superski i nalazi se u jugoistočnom delu ove čuvene skijaške regije. Samo skijalište je uklješteno između doline Val di Zoldo u kojoj je smešten gradić Zoldo - Palafavera i mesta Alleghe i Selva di Cadore. Nabrojana alpska naselja su tipična za ove predele, ali se lepotom i popularnošću ipak izdvaja gradić Alleghe (1000m/nv), koji leži na obalama planinskog jezera. Skijaši mogu birati gde će se smestiti ukoliko žele da skijaju u Civetti, obzirom da su sva tri mesta povezana sa skijalištem - iz svakog polaze žičare, a ski staze se spuštaju do samih naselja.

Samo skijalište ime duguje impozantnom vrhu Monte Civetta, čija se stena jedinstvenog dolomitskog sastava podiže iznad staza južno od mestašca Alleghe, sve do visine od 3218 m. Sa druge strane skijalište je ograničeno 3168 m visokim vrhom Monte Pelmo, koji se podiže sa severoistočne strane gradića Zoldo. Strmoglave litice i stene Monte Pelma, u toku sunčanih dana krajolik čine gotovo nestvarnim.

Civetta - ski mapa

Civetta obuhvata 80 km ski staza, koje se kao i u celoj regiji Dlomita, perfektno uređuju. Konfiguracija staza je takva da će zadovoljiti svakoga - od skijaša sa malo iskustva, pa sve do najzahtevnijih ljubitelja zimskih sportova. Više od polovine staza su karakterisane kao crvene, a crnih je svega nekoliko. Ostatak čine plave staze namenjene za ipak manje iskusne skijaše.
Staze su pretežno dugačke, a kvalitetom se posebno izdvajaju crvene staze u delu Selva di Cadorea (br. 21), Alleghea (br. 13 i 7), kao i crne i crvene staze u Zoldu (br. 36, 37, 38 i 39). Ukoliko se dobro iskombinuje nekoliko staza u jednom potezu, moguće je ostvariti spust od oko 1100 m visinske razlike. Skijaši se ovde zaista teško mogu izgubiti, jer su sve staze i žičare jasno obeležene i sa brojem i sa imenom, putokazi su pravovremeni i vrlo precizni, a ski mapa prilagođena dimenzijama džepa verno prikazuje ceo predeo.

Civetta - ski mapa

Sa 1000 m/nv, na koliko je smešten Alleghe i iz nešto viših Zoldo - Palafavera (1300 - 1500 m/nv) i Selva di Cadore (1300m/nv) polaze žičare koje vode na skijalište. Ukupnu skijašku infrastrukturu Civette sačinjavaju tri gondole, 12 sedežnica i 11 vučnih liftova. Najmoderniji deo skijališta je upravo iznag mesta Alleghea, gde su gotovo sve žičare obnovljene i moderne.

Osim po fascinantnoj prirodnoj lepoti i bajkovitim pejzažima, ovo skijalište poznato je i po jednoj od najlepših staza za noćno skijanje, te, što se vrlo retko može pronaći, i po noćnom snow parku. Crvene i crne staze koje se spuštaju u Zoldo su potpuno osvetljene i ukupne dužine su oko 5 km, što skijašima omogućava veoma kvalitetno skijanje i u noćnim satima. Posebno je zanimljiv, što u svetu skijanja predstavlja izuzetnu retkost, osvetljen snow park sa pripadajućom sedežnicom, pa ljubitelji freestylea mogu uživati u vratolomijama do duboko u noć. Noćno skijanje radi svaki dan osim nedeljom i ponedeljkom i to od 19h do 23h, sa napomenom da ovo radno vrijeme zna biti produženo i do znatno kasnijih sati.

Civetta - ski mapa

Za najmlađe su uređeni posebni parkovi i zabavni sadržaji, specijalne sporije sedežnice i pokretne trake. Zanimljivo je da ski škole na ovom skijalištu imaju office na "licu mjesta", pa ako ste zainteresovani za ski školu, dovoljno je prići jednoj od malih, drvenih i prigodno označenih kuća i raspitati se ima li koji slobodan ski učitelj.

U Civetti se može zateći veliki broj planinskih krčmi i barova sa prostranim terasama i na njima načičkanim ležaljkama, na kojima se tokom dana odmaraju i sunčaju mnogobrojni skijaši. Pored klasičnih restorana, velika je ponuda i brze hrane, a cene su relativno visoke, kao i u susednim skijalištima Dolomita.

KARAKTERISTIKE SKI CENTRA

Civetta - ski mapaNajniža polazna stanica žičare: 979 m/nv.
Naviša izlazna stanica: 2100 m/nv.
Visinska razlika skijališta: 1121 m.

Ski staze
: 80 km. Od toga:
- 32 km plave
- 42 km crvene
- 6 km crne.
Osvetljenih staza za noćno skijanje: 5 km.
Snowpark: jedan osvetljen snowpark, sa pripadajućom žičarom.
Civetta - ski mapa
Ski liftovi: 26. Od toga:
- 11 vučnih ski liftova
 - 12 sedežnica
- 3 gondole
 
Après ski - barovi

- 17 Lodges barova
- 5 Après ski barova


Civetta je nama najbliže skijalište iz cele Dolimiti Superski regije. Od Beograda je udaljena nekih 830 km, od čega je većina autoput. Od Beograda ide se autoputem do Zagreba, zatim Ljubljane, a potom se kod Trsta uključuje na A4. Isključuje se kod mesta Pordenone, gde se nakon manje vožnje lokalnim putevima ponovo uključuje na autoput koji vodi prema Bellunu. Nakon što se završi autoput, nastavlja se pravo lokalnim putem i dolazi u mesto Longarone, gde treba skrenuti levo prateći putokaze za Zoldo.


CivettaVideo klipovi iz ovog ski centra

Video klipovi skijaša iz ovog ski centra

Ostali ski centri u okviru Dolomiti Superski:

Sella Ronda

Sella Ronda predstavlja u svetu jedinstvenu skijašku kružnu turu oko planinskog masiva Sella (i sam naziv Sella Ronda doslovno znači krug oko masiva Sella), koja je omogućena povezivanjem četiri velika ski centra Dolomita: Alta Badia, Val Gardena, Val di Fassa i Arabba-Marmolada. Ova četiri povezana ski centra sa preko 220 ski liftova i skoro 500 km ski staza čine jedinstven sistem - Sella Ronda, koji je naveći povezani skijaški domen u celim Dolomitima, a svojom lepotom i jedinstvenošću predstavlja meku skijašima iz celoga sveta. Ova jedinstvena kružna tura oko masiva Sella može se započeti "hvatajući" žičare iz jednog od četiri gradića koja se nalaze oko planine Sella: Canazei (Val di Fassa), Sela di Val Gardena (Val Gardena), Corvara (Alta Badia) ili Arabba (Arabba-Marmolada).
Ogroman broj raznovrsnih ski staza, perfektno pripremljenih i sređenih kako to samo italijanu umeju, veliki broj modernih i brzih žičara koje povezuju četiri planinska prevoja, fascinantni predeli obrasli gustom šumom i pejzaži nad kojima se nadvijaju prepoznatljivi stenoviti vrhovi Dolomita, ono su što ovu ski oblast čini neponovljivom i jedinstvenom.

Detaljnije...


Trevalli - Falcade, Passo S. Pellegrino, Alpe Lusia

Mnogi su čuli za širom sveta poznatu francusku ski oblast Les Trois Vallees (Tri doline). Ali i Italijani takođe imaju skijaško područje sličnog imena Trevalli (Tri doline), koje je kod nas dosta manje poznato.
Ski oblast Trevalli se nalazi u čuvenim Dolomitima, na granici između regija Trentino i Veneto. Skijalište Trevalli je deo mega kompleksa 12 italijanskih ski regija - Dolomiti Superski. Sastoji se od tri skijališta, koja se nalaze oko mesta Falcade, Passo San Pellegrino i Moena. Ova ski oblast ima ukupno 100 km skijaških staza, koje se prostiru na nadmorskim visinama od 1184 do 2560 m/nv i sve su pokrivene sistemima za veštačko osnežavanje. Posebno se ističe fascinantna priroda i prelepi pejzaži Dolomita i njihovih vrhova.

Detaljnije...


Kronplatz

Kronplatz (na nemačkom ili Plan de Corones na italijanskom) je jedno od najpopularnijih skijališta u Evropi. Ski staze u Kronplatzu se prostiru u Dolomiti superski regionu u Alpama Južnog Tirola, u blizini granice sa Austrijom.
Sve skijaške staze i instalacije u Kronplatzu su visoko modernizovane i vrhunski opremljene. Kategorisano je 40 skijaških staza, ukupne dužine preko 100 km, koje su pretežno plavo-crvene, izuzetno široke i dobro uređene, pa kao takve posebno su pogodne za početnike, porodice, kao i one koji žele da napreduju u skijaškoj tehnici.
Sijalište se prostire na visinama od 975 do 2.275 m/nv. Okruženo je sa čak 13 turističkih mesta, koja nude velike mogućnosti za smeštaj, zabavu, šoping.

Detaljnije...


Cortina d'Ampezzo

Ski oblast Cortina d' Ampezzo jedno je od najpoznatijih svetskih skiajlišta. Nalazi se u Severnoj Italiji, u regiji Vento i predstavlja sastavni deo skijaške regije Dolomiti superski. Davne 1956. godine tu su održane Zimske Olimpijske igre i od tada je omiljeno stecište svetskog jet-seta. Njenoj popularnosti su doprineli i brojni snimljeni filmovi, a jedan od najpoznatijih je i film iz serijala o James Bondu.
Oko Cortine se uzdiže niz planinskih vrhova viših od 3000 m. Ski oblast Cortina d' Ampezzo se sastoji od nekoliko skijališta, međusobno povezanih besplatmim ski busom, a koja zajedno imaju oko 160 km skijaških staza.

Detaljnije...