Chamonix

U srcu francuskih Alpa, u podnožju najvišeg vrha Evrope, Mon Blana, nalazi se jedan od najstarijih zimskih sportskih centara, gradic Šamoni (Chamonix)...

Grad u kome su se održale prve zimske Olimpijske igre, sa oko 10000 stanovnika, nalazi se na nadmorskoj visini od 1035m, u samoj kotlini reke Aure. Svojom tradicijom, gostoljubivošcu, brojnim restoranima i bistroima, sportskim i kulturnim aktivnostima, cini jedinstveni zimski centar u svetu, gde je mondenski duh u potpunosti uklopljen sa tradicionalnom atmosferom.

Okolina Šamonija raspolaže terenima za skijanje i snoubord, najrazlicitijih težina, ali i lokacijama za planinarenje, savladavanje glečera i ledenih stena, ski-turing, sankanje i dr. Staze, čija se dužina meri stotinama kilometara, dobro su održavane i podjednako atraktivne, kako početnicima, tako i vrhunskim skijašima. Čuveno takmicenje “Kandahar” u muškom spustu i slalom, u okviru Svetskog kupa u Alpskom skijanju, okuplja mnoge ljubitelje zimskih sportova u ovom romantičnom gradiću.

Postoje dve varijante ski pasa osnovni i unlimited.

Chamonix - Le Pass
   155 km  Staza
   22 000 m  Visinske razlike
   42  Žičare

Mont Blanc - Unlimited  (Skijališta nisu povezana)
kojim se ima na rspolaganju:
+  470 km Staza
+  50 000 m Visinske razlike
+  112 Žičara

U okviru Mont Blanc - Unlimited ski regije pored Chamonix-a nalaze se još i mesta: Argentière, Combloux, Cordon, Le Tour, Les Contamines, Les Houches, Megève, Passy Plaine Joux i St Gervais Mon Blan.

Turno skijanje (kombinacija skijanja sa pešacenjem) je poslednjih godina je postala veoma atraktivna disciplina. Preporučuje se, da se zbog neobeleženosti terena, na ovakve ture ide isključivo u pratnji stručnih vodiča-instruktora. U zavisnosti od pravca, izleti traju od pola do nekoliko dana.

Izuzev sporta, na raspolaganju su brojni sadržaji, poput centara za očuvanje lepote i zdravlja, sa objektima za masažu, saunama, đakuzijima, aroma terapijama i mnogim drugim tretmanima za opuštanje. Postoje i mnogobrojni vrtići i zabavni centri za čuvanje i brigu o deci, tako da roditelji rasterećeni mogu da se posvete sebi. Da biste osetili potpunu atmosferu francuskih planinskih brvnara, preporučujemo vam da u njima odsednete. U brojnim kaficima i restoranima probajte tradicionalne specijalitete od topljenog sira “Fondi” i “Raklet”, kao i sir sa krompirom.

Nadamo se da smo vam predstavljanjem najpoznatijeg skijališta u Francuskoj zagolicali maštu. Ukoliko niste rešili gde ćete na skijanje, Šamoni je izbor “bez greške”.


Karakteristike ski centra:

Nadmorska visina mesta: 1035m
Prosiranje skijališta: 1035m/nv - 3275m/nv
Ukupna dužina staza -  155km

Ukupan broj staza - 68
 - Zelenih, ski puteva - 12
 - Plavih, lakih - 27
 - Crvenih, srednjih - 18
 - Crnih, teških - 11

Ukupan broj žičara - 42
 - Gonola - 10
 - Sedežnica - 17
 - Ski liftova - 15

Mont Blanc - Unlimited
Ukupna dužina staza -  470km
Ukupan broj staza - 172
Ukupan broj žičara - 112


ChamonixVideo klipovi iz ovog ski centra

Pogledajte ponudu za ovaj ski centar:

Chamonix - zimski i letnji sedmodnevni programi

Zimovanja i letovanja u čuvenom Chamonix-u (Šamoniju), čuvenom francuskom turističkom gradiću, iznad koga se uzdiže veličanstveni Mon Blan. Samo mesto leži na 1035m/nv u kotlini reke Aure. U Chamonixu su se održale prve zimske olimpijske igre, daleke 1924. godine.

Svojom tradicijom, gostoljubivošcu, brojnim restoranima i bistroima, sportskim i kulturnim aktivnostima čini jedinstveni, kako zimski tako i letnji, turistički centar u svetu gde je mondenski duh u potpunosti uklopljen sa tradicionalnom atmosferom. SkiBus u Chamonix-u, kao jednom od najpoznatijih alpskih turističkih destinacija, organizije svoje zimske i letenje programe.

Detaljnije...