Sella Nevea - Kanin

Sella Nevea, maleno naselje koje se nalazi u Italiji, sa zapadne strane planinskog masiva iznad Bovca. Za razliku od Boveca u Sloveniji, sa italijanske strane pristup skijalištu je puno udobniji. Iz Sella Nevea, kao i iz Boveca, na skijalište izvlači kabinska žicara - gondola, ali novijeg datuma i veceg kapaciteta.
U izuzetnom prirodnom okruženju sa planine Kanin se može uživati u veličanstvenom pogledu na Triglav i Julijske Alpe kao i Jadransko more - Tršćanski zaliv koi je vazdušnom linijom udaljen 60km.

Izgradnjom velike viseće funifor gonole "Prevala" sa italijanske strane u sezoni 2009/2010. povezana su do tada dva susedna razdvojena ski centra, čime je nastalo  skijalište Kanin-Sella, prvi međunarodni skijaški centar u regiji i time je omogućeno skijanje sa jednim ski passom u Italiji i Sloveniji.

Na objedinjemom skijalištu se može voziti na 30 km staza, od onih pogodnih za početnike do onih na kojima može da se voze trke FIS Svezskog kupa u brzinskom disciplinama.

Poseduje 2 km teških, 22 km srednje težine i 6 km laganih staza za alpsko skijanje kao i 15 km nordijskih staza za skijaško trcanje. Ski sezona na Kaninu pocinje u decembru i traje sve do maja meseca.

Italijansku stranu skijališta sa 15 km staza čine 4 ski lifta i gondola "Canin" koji kreću iz samog mesta Sella Nevea na 1140 m/nv. Gondola "Canin" iz mesta Sella Nevea izvlači na plato Gilberti na 1840 m/nv. Na ovom platou se nalazi vrh manje istoimene dvosed žičare "Gilberti" koja uz sebe ima tri plave staze. Ova žičara služi i za izvlačenje onih koji sa slovenačke strane žele da se spuste skroz dole do Sella Nevea. Ovde se nalazi i svojevrstan planinarski dom sa restoranom "Rifugio Gilberti" u kome se može odmoriti i okrepiti.

Sa platoa Gilberti sa 1845 m/nv kreće nova Dopplemayr-ova funifor gonola "Prevala" koja vodi do prevoja Prevala na 2133m/nv sa koga se može preći na slovenački deo skijališta. Visinska razlika koju prevaljuje je 288 m, kreće se brzinom 12 m/s a vreme putovanja je 4' 34''. Dve kabine kapaciteta 100 osoba kreću se naizmenično i mogu da prevezu 1.300 skijaša na sat.

Tu na prevoju na samoj ITA - SLO granici, u blizini gornje stanice funifor gonole je i polazna stanica četvorosed žičare "Prevala" koja vodi na Slovenačku stranu skijališta. Njom se može popeti na najvišu tačku na objedinjenom skijalištu, vrh Sedlo na 2300 m/nvsa koga se može napraviti spust dug 5 km do mesta Sella Nevea sa visinskom razlikom od 1200 m.


Kako stići:

Put od Beograda ide preko Zagreba, Ljubljane, Kranjske Gore do Tarvisia gde se odvaja još 22 km puta do mesta Sella Nevea.

Može se i autoputem od Trsta prema Udinama do izlaza Carnia-Tolmezzo pa nastavak obicnim putem do Sella Nevee uz nekoliko oštrih serpentina u poslednjim kilometrima. Od Udina ovim putem ima 80km.


Osnovni podaci o skijalištu "Kain  - Sella Nevea":

Visina - 1103-2300 m
Područje - 70 ha
17 ski staza ukupne dužine 30km, od toga:
- Lagane: 6 km,
- Srednje: 22 km,
- Težke: 2 km,
Žicare ukupnog kapaciteta 15000 skijaša na sat:
- Gondola: 2
- Funifor: 1
- 2-sedežnica: 2
- 3-sedežnica: 1
- 4-sedežnica: 1
- Ski liftova: 5


Sella Nevea - KaninPogledajte ponudu za ovaj ski centar:

Sedmodnevni ski aranžmani - sa Bleda na Julijske Alpe

Tokom zimske sezone SkiBus organizuje jedinstvene sedmodnevne ski aranžmane u Sloveniji sa smeštajem na na Bledu i 6-dnevnim skipasom Julian Alps, koji omogućava 6 dana skijanja u bilo kom od 14 obuhvaćenih skijališta.
To je ski karta za 5 slovenačkih skijališta plus 6 u Italiji i 3 u Austriji. Iz Bleda, kao centralnog mesta ove regije, lako je dostupno, udaljeno oko 1h vožnje, sedam skijališta u kojima može da se skija sa ovom jedinstvenom skipas karticom. To su Kranjska Gora, Krvavec, Cerkno, Soriška planina, u SLO, Sella Nevea, Tarvisio u ITA, Arnoldstein, Goldeck u AUS, a nešto dalji Zoncolan (ITA) i Innerkrems (AUS).

Detaljnije...

Ski safari SLOVENIJA: Ski vikendi

Ski safari Slovenija je jedinstven ski program koji obuhvata trodnevno/četvorodnevno skijanje kombinujući između slovenačkih skijališta: Krvavec, Vogel, Kranjska Gora, Rogla, Cerkno, Kanin-Sella Nevea. Smeštaj je u jednom od smeštajnih objekata na Bledu, koji konkretne sezoni bude u ponudi. Upoznajte slovenačke Južne alpe i u samo jednom programu skijajte najznačajnija skijališta Slovenije. Ovaj program se najčešće realizuje u varijantma produženih ski vikenda. Takođe, ovi aranžmani mogu biti organizovani i tokom praznika i neradnih dana, čime skijaši neće morati za putovanje koristiti svoje dane od odmora. U zavisnosti od perioda kada padaju pojedini praznici (npr. Sretenje), sam program može biti korigovan dodavanjem još jednog ili dva dodatna skijaška dana.

Detaljnije...

Ski safari AUSTRIJA - ITALIJA - SLOVENIJA

Ski safari predstavljaju nezaboravnu višednevnu (3-5-7 dana) avanturu koja omogućava skijanje u različitim ski centrima u čak tri države: Italiji (Tarvisio, Sella Nevea); Austriji - Skijalištima Koruške (Gerlitzen, Bad Kleinkirchheim, Grossglockner, Nasfeld, Katschberg, Goldek, Innerkrems, Arnoldstein) i Sloveniji (Kranjska Gora, Krvavec, Cerkno, Vogel, Bovec). Smeštaj je u odgovarajućem hotelu iz koga je moguće lako i brzo doći do različitih skijališta, odakle se svakoda dana putuje na novu skijašku avanturu. Skijašima je pored raznovrsnosti skijališta, prvenstveno jer su ski centri iz tri različite države, na raspolaganju ugođaj i prijatan boravak u zimskom ambijentu mesta u kome smo smešteni.

Detaljnije...