Evasion Mont Blanc

EVASION MONT BLANC je još jedan impresivan skijaški domen u francuskim Alpima sa pogledom na najviši vrh Evrope Mont Blanc, sa 445 km skijaških staza uvezanih sa 116 različitih tipova žičara od ski liftova do velikih gondola. Nalazi se u departmanu Haute-Savoie, a čne ga pet ski centara iz kojig skijaši kreću u krstarenje ovim domenom a to su: Saint-Gervais, Saint-Nicolas, Megève, Les Contamines-Montjoie Hauteluce, Combloux i La Giettaz.

Skijalište se prostire između 8520 i 2350 m/nv sa kilometari skijaških staza za sve skijaške ukuse i stilove, sa autentičnim planinskim brvnarama i prelepim borovim šumama, a sve sa panoramskim pogledom na vrh Mont Blanc. Svi ski centri su skijaški povezani osim manjeg Cordon i Les Contamines Mont Joie


Savremena oprema na skijalištu, kvalitetan sneg, dobra apres-ski ponuda, raznovrsni sadržaji za decu na snegu, neke su od odlika ovog skijališta cija je krilatica “umestnost življenja”. Svi niži delovi skijališta su pokriveni sistemom veštačkog zasnežavanja koji čini 650 topova za sneg.

Mesto Saint Gervais (Sen Žerve) je od davnina poznato kao termalno i planinsko lječilište. Ima preko 5.000 stanovnika, a udaljeno  je 15 km od mesta Megeve, 24 km od mesta Chamonix i oko 70 km od Ženeve. Mesto tipične arhitekture, sa uskim ulicama, malim trgovima, starim mostovima, fontanama, ima veliki broj tradicionalnih i gastronomskih restorana i kafea, preko 200 prodavnica poznatih brendova, noćnih klubova i casino. Ski bus vozi besplatno na svakih 20 minuta.


Iz Saint Gervais kreće gondole "St Gervais Bettex" sa lokacije "le Chatelet" na 850m/nv koja je daljena oko 800 m od centra mesta. Obezbeđen je besplatan parking kod polazne stanice žičare. Gondola vodi do lokacije "Bettex" na 1420 m/nv odakle je potrebna vožnja još jednom žičarom za spuštanje u mesto Megeve. U povratku, duž gondole "St Gervais Bettex" postoji crvena ski staza kojom se skijaši spuštaju nazad u mesto.

Na suprotnom brdu u odnosu na pravac pružanja gondole "St Gervais Bettex" nalazi se skijalište sa 55 km ski staza koje kreće iz mesta Les Houches (Le Uš) ka vrhu Le Prarion na 188 m/nv. Iz Saint Gervais-a ka ovom vrhu a i dalje prema podnožju samog Mont Blanc-a vozi čuveni "Mont-Blanc Tramway", koji je jedna od najstarijih tramvajskih linija u Francuskoj. Ovo skijalište pripada Chamonix regiji i za njega važi ski pas "Mont Blanc Unlimited", ali ne i "Evasion" (slika desno).

Karakteristike ski regije "EVASION Mont Blanc"

Nadmorska Visina: 850 – 2350 m
Ukupan broj žičara - 212
Ukupna dužina skijaških staza - 445 km
Ukupan broj ski staza - 220
 - 33 crne staze
 - 84 crvene staze
 - 63 plave staze
 - 40 staze za Freeride/Ture
Nordijske staze - 75km

Ukupno 116 žičara, od toga:
 - 13 gondole
 - 34 sedežnica
 - 69 ski liftova

Ski mapa ski domena Evasion Mont Blanc:

Više informacija na http://www.saintgervais.com/


Evasion - ski domenPogledajte ponudu za ovu destinaciju:

Saing Gervais - Evasion

Evasion je skijalište svetskog renomea, koje oduševljava ljubitelje  skijanja i snowboarda, dobre kuhinje i bogatog noćnog života. Mesto Saint Gervais se razlikuje od ostalih francuskih skijališta po tradiciji, ambijentu, karakteru. Ovo je netipično ali ekskluzivno francusko skijalište koje je dobra polazna tačka na jedno od najvećih skijaških područja.
Ski područje Evasion Mont Blanc uključuje skijanje u ski centrima Megeve, Combloux, Giettaz, Saint-Gervais, Saint Nicolas de Véroce i Les Contamines.

Detaljnije...