Cortina d'Ampezzo

Ski oblast Cortina d' Ampezzo jedno je od najpoznatijih svetskih skiajlišta. Nalazi se u Severnoj Italiji, u regiji Vento i predstavlja sastavni deo skijaške regije Dolomiti superski. Davne 1956. godine tu su održane Zimske Olimpijske igre i od tada je omiljeno stecište svetskog jet-seta. Njenoj popularnosti su doprineli i brojni snimljeni filmovi, a jedan od najpoznatijih je i film iz serijala o James Bondu.
Oko Cortine se uzdiže niz planinskih vrhova viših od 3000 m. Ski oblast Cortina d' Ampezzo se sastoji od nekoliko skijališta, međusobno povezanih besplatmim ski busom, a koja zajedno imaju oko 160 km skijaških staza.

Tofana / Ra Valles je najveće skijalište sa 55 km skijaških staza i nalazi ispod vrha Tofana na 3243m/nv. Iz samog mesta Cortina, polazi velika gondola, koja do vrha vodi sa dve međustanice. Posebno je izazovna crna staza Forcella Rossa, koja se preporučuje samo iskusnim skijašima. Tu je i čuvena staza Olympia, na kojoj se svake godine voze trke FIS Svetzskog kupa za žene u disciplini spust. Na ovom skijalištu su skoro sve staze namenjene naprednim skijašima, a početnici će naći široke plave staze u delu Socreps.

Faloria / Cristallo je skijalište koje se nalazi ispod vrha Cristallo na 3.216 mnv. I do ovog skijališta vodi velika gondola iz samog mesta, koja prevaljuje visinsku razliku od 900m do vrha Faloria na 2123m/nv. Ukupno 35 km, uglavnom crveno-crnih ski staza ovog skijališta, namenjane su takođe, pre svaga dobrim skijašima. Treba obratiti pažnju na nekoliko odličnih crnih staza - Canalone Franchetti, Stratondi i Vitelli. Većina ovih staza se spušta ka putnom prevoju Passo Tre Croci. U blizini je i odvojeno skijaško područje Mietres / Guargne sa pretežno plavim stazama ukupne dužine 5 km.

Falzarego / Cinque Torri je skijaška oblast udaljena od Cortine 16 km na putu prema susednom skijalištu Alta Badia. Bez obzira na udaljenosti, svakako treba obići ovaj lepi predeo. Novom dvosedežnicom Croda Negra do tada dva razdvojena skijališta Falzarego i Cinque Torri su povezana u jedinstven sistem i sada zajedno imaju 20 km staza. Sa ovog skijališta se može skijama spustiti i do ski oblasti Alta Badia i skijati čuvenu kružnu truru Sella Ronda, naravo uz uslov da se poseduje odgovarajući Dolomiti superski ski pas, kojim je pokriveno svih 12 skijaških oblasti regije Dolomiti sa ukupno 1220 km staza.

San Vito i Auronzo di Cadore su preostala dva manja skijališta koja pripadaju ski oblasti Cortina d' Ampezzo, a do njih se dolazi skibus linijama. Auronzo sa svojim plavim širokim stazama je pravi raj za početnike i one koji žele da usavrše svoju tehniku skijanja.

U skijaškoj oblasti Cortina d' Ampezzo mogu se sresti različiti tipovi žičara: od velikih gondola, brzih šestodeda sa kupolom, pa sve do starih jednosjedežnica ili liftova sa užetom - vučnice. Glavni skijaški tokovi su pokriveni modernijim brzim žicama, dok na perifernim tokovima ima žičara starijeg datumam, pa čak nekih i iz vremena Olimpijade. Svi skijaški lokaliteti su pokriveni besplatnim ski busevima. Signalaizacija na stazama nije na zavidnom nivou, pa treba obratiti pažnju pre svega na ukrštanjima ski staza.

Pored skijanja, možete se baviti čitavim nizom drugih aktivnosti. Na raspolaganju je staza za skijaško trčanje duga 50-ak km, klizalište, karling tereni, bob staza, sankalište, snowkajting, polo na snegu... Skijaškim turama se može planski ispuniti celodnevno skijanje. Treba istaći turu Olympia koja krivuda skijaškim stazama iz doba Olimpijskih igara iz 1956. Takođe, zanimljiva je i tura Grande Guerra koja obilazi poprišta sukoba u Prvom svetskom ratu. Mogućnosti za free-ride vožnju van skijaških staza ima dosta, ali u ovu avanturu ne treba kretati bez pratnje iskusnih vodiča.

Što se tiče večernjeg provoda, naglasak je na popodnevnoj i večernjoj šetnji centrom Cortine. Klijenteli koja posećuje Cortinu, skijanje nije bitan faktor, pa su tokom dana staze uglavnom prazne, ali zato je važno biti uveće viđen u što impozantnijoj garderobi. Mnogo vrhunskih restorana, piceria, barova i wellness centara nudi dobar večernji provod. Tokom sezone u Cortini se neprestalno smenjuju razna kulturna, zabavna i sportska događanja.

 
KARAKTERISTIKE SKI CENTRA:

Nadmorska visina: od 1224 do 2930 m.

Ukupna dužina skijaških staza: 160 km
 - Teške, crne staze: 8 km
 - Srednje težine, crvene stze: 67 km
 - Lake, plave staze: 85 km

 - Staze za skijaško trčanje: 58 km

Žičare, ukupno 49:
 - Gondola: 6
 - Sedežnica: 24
 - Ski liftova: 19
 

Kako stići
Cortina je relativno lako lako dostupna. Vozi se autoputem preko Trsta, Pordenonea do Belluna, a dalje vodi običan put. Udaljenost od Beograda ovim putem je oko 850 km.

Postoji mogućnost putovanja preko Ljubljane, Karavanki, Villacha i Lienza, nakon čega se kod Dobbiaca u Italiji odvaja put do Cortine (oko 820 km).

Pogledaj mapu mesta Cortina..


Cortina d'AmpezzoVideo klipovi iz ovog ski centra

Ostali ski centri u okviru Dolomiti Superski:

Sella Ronda

Sella Ronda predstavlja u svetu jedinstvenu skijašku kružnu turu oko planinskog masiva Sella (i sam naziv Sella Ronda doslovno znači krug oko masiva Sella), koja je omogućena povezivanjem četiri velika ski centra Dolomita: Alta Badia, Val Gardena, Val di Fassa i Arabba-Marmolada. Ova četiri povezana ski centra sa preko 220 ski liftova i skoro 500 km ski staza čine jedinstven sistem - Sella Ronda, koji je naveći povezani skijaški domen u celim Dolomitima, a svojom lepotom i jedinstvenošću predstavlja meku skijašima iz celoga sveta. Ova jedinstvena kružna tura oko masiva Sella može se započeti "hvatajući" žičare iz jednog od četiri gradića koja se nalaze oko planine Sella: Canazei (Val di Fassa), Sela di Val Gardena (Val Gardena), Corvara (Alta Badia) ili Arabba (Arabba-Marmolada).
Ogroman broj raznovrsnih ski staza, perfektno pripremljenih i sređenih kako to samo italijanu umeju, veliki broj modernih i brzih žičara koje povezuju četiri planinska prevoja, fascinantni predeli obrasli gustom šumom i pejzaži nad kojima se nadvijaju prepoznatljivi stenoviti vrhovi Dolomita, ono su što ovu ski oblast čini neponovljivom i jedinstvenom.

Detaljnije...


Trevalli - Falcade, Passo S. Pellegrino, Alpe Lusia

Mnogi su čuli za širom sveta poznatu francusku ski oblast Les Trois Vallees (Tri doline). Ali i Italijani takođe imaju skijaško područje sličnog imena Trevalli (Tri doline), koje je kod nas dosta manje poznato.
Ski oblast Trevalli se nalazi u čuvenim Dolomitima, na granici između regija Trentino i Veneto. Skijalište Trevalli je deo mega kompleksa 12 italijanskih ski regija - Dolomiti Superski. Sastoji se od tri skijališta, koja se nalaze oko mesta Falcade, Passo San Pellegrino i Moena. Ova ski oblast ima ukupno 100 km skijaških staza, koje se prostiru na nadmorskim visinama od 1184 do 2560 m/nv i sve su pokrivene sistemima za veštačko osnežavanje. Posebno se ističe fascinantna priroda i prelepi pejzaži Dolomita i njihovih vrhova.

Detaljnije...


Civetta

Ski oblast Civetta je smeštena u srcu Belluno Dolomita između vrhova Monte Pelmo i Monte Civetta, a okružena je grandioznim planinskim grupama kao što su Sella, Pale di San Martino, Tofane i Marmolada, što je čini možda i najšarmantnijom prirodnom regijom Italije. Civetta je jedno od manjih skijališta u sastavu Dolomiti Superski i nalazi se u jugoistočnom delu ove čuvene skijaške regije. Samo skijalište je uklješteno između doline Val di Zoldo u kojoj je smešten gradić Zoldo - Palafavera i mesta Alleghe i Selva di Cadore. Civetta obuhvata 80 km ski staza, koje se kao i u celoj regiji Dlomita, perfektno uređuju. Konfiguracija staza je takva da će zadovoljiti svakoga - od skijaša sa malo iskustva, pa sve do najzahtevnijih ljubitelja zimskih sportova.

Detaljnije...


Kronplatz

Kronplatz (na nemačkom ili Plan de Corones na italijanskom) je jedno od najpopularnijih skijališta u Evropi. Ski staze u Kronplatzu se prostiru u Dolomiti superski regionu u Alpama Južnog Tirola, u blizini granice sa Austrijom.
Sve skijaške staze i instalacije u Kronplatzu su visoko modernizovane i vrhunski opremljene. Kategorisano je 40 skijaških staza, ukupne dužine preko 100 km, koje su pretežno plavo-crvene, izuzetno široke i dobro uređene, pa kao takve posebno su pogodne za početnike, porodice, kao i one koji žele da napreduju u skijaškoj tehnici.
Sijalište se prostire na visinama od 975 do 2.275 m/nv. Okruženo je sa čak 13 turističkih mesta, koja nude velike mogućnosti za smeštaj, zabavu, šoping.

Detaljnije...