Gudauri

Na južnim obroncima velikog planinskog venca Kavkaza, na svega oko 120km severno od glavnog grada Tbilisia, nalazi se najbolji ski centar Gruzije - Gudauri.

Gondola u Gudauri ski centruGudauri je relativno mlado skijalište, koje je rapidno počelo da se razvija u poslednjoj dekadi. Potencijali za širenje ski centra su neverovatni. Samo 2011 godine napravljeno je 20km staza i instalirano 2 skilifta, a u poslednjih nekoliko godina mnogo je uloženo u infrastrukturu i gradnju smeštajnih kapaciteta svih vrsta. Skijašima koji ovde žele da provedu svoje zimske odmore, na raspolaganju su apartmani različitog nivoa kvaliteta, kao i hoteli svih kategorija.

Ono čime pored veličanstene prirode pleni ovaj region, jesu veoma stari provaoslani manastiri, koji se nalaze na izuzetnim visinama, često i preko 4000m/nv. Posebne ture se organizuju za posetu ovim manastirima.

Samo turističko naselje leži na impozantnoj nadmorskoj visini od 1950 do 2200m. Ima idealnu klimu za zimski turizam i izuzetno veliki potencijal razvoja. Najviša tačka skijališta, do koje skijaše prevozi žičara, izlazi na gotovo 3500m/nv, što je karakteristika kojom se može pohvaliti mali broj svetskih skijališta.
Iz samog ski centra Gudauri pruža se veličanstven pogled na graciozani 5034m visoki vrh Kazbegi.

Ski centar je otvoren od kraja novembra, pa sve do prve polovine maja. Sam sneg traje punih šest meseci, tako da nema potrebe za veštačkim osnežavanjem.

Neverovatna i nesvakidašnja priroda Kavkaza, nesagledivo prostranstvo terena, respektivna visina planinskih vrhova, sneg izuzetnog kvaliteta, samo su neki od aduta koje ovo skijalište može ponuditi svojim gostima. Za ljubitelje freeride-a i turno skijanja ovo je prava skijaška meka. Netaknuta priroda i ogromne visine, privlače veliki broj skijaša na skjanje po netaknutom devičanskom dubokom snegu. Zbog neverovatnih uslova za freeride koje Gudauri nudi, otvorene su čak tri kompanije za heli-ski. Heli skijanje je ovde daleko jeftinije nego što se to može naći u Evropi, a kompanije koje ga sprovode, to rade na maksimalno profesionalan način, sa strogim akcentom na bezbednosti. Heli-ski na Kavkazu pokriva najrazličitije terene, od onih namenjenih skijašima koji se prvi put susreću sa ovakvom vrstom ski avanture, pa do onih namenjenih pravim experatima u ovoj oblasti. Skijaško prostranstvo obuhvata neverovatnih 2000 kvadratinih kilometara, a na tolikom prostoru uvek je garantovano skijanje po netaknutom snežnom puderu. Najviši vrh na koji se skijaši prevoze helikopterima izlazi na velčanstvenih 4600m/nv.
Gudauri važi sa ski centar sa velikim brojem sunčanih dana tokom zimske sezone. Prosečno ima preko 90 sunčanih dana u toku ski sezone, što uz obilat sneg i uslove kakve pružaju ogromne visine Kavkaza, omogućava gotovo savršene uslove za skijanje. Zaljubljenici u paraglajding ovde mogu pronaći svoj kutak raja, a oni koji to tek žele postati ne mogu odabrati bolje mesto za učenje nego što su to predeli kojima raspolaže ova oblast.

Ski centar poseduje veliki broj domaćih gostiona i taverni u kojima se služe tradicionali specijaliteti i jela gruzijske kuhinje i to po pristupačnim cenama.


KARAKTERISTIKE SKIJALIŠTA GUDAURI:

Najviša tačka skijališta: 3300m/nv.
Najniža tačka skijališta: 1990m/nv.
Dužina uređenih ski staza: 57km, od čega su:
- 22km (39%) plave,
- 25km (43%) crvene i
- 10km (18%) crne staze.
Ski liftovi:
1. Gondola za 8 osoba "Good Acura" (2011). Dužina 2450m. Kapacitet 3000osoba/h. Proizvođač: Poma.
2. Četvorosed "Gudauri2" (1986). Dužina 2295m. Kapacitet 1900 osoba/h. Proizvođač: Doppelmayer.
3. Četvorosed "Sadzele" (2008). Dužina 1504m. Kapacitet 2000 osoba/h. Proizvođač: Doppelmayer.
4. Trosed "Gudauri4" (1986). Dužina 1104m. Kapacitet 1400 osoba/h. Proizvođač: Doppelmayer.
5. Trosed "Gudauri3" (1986). Dužina 1063m. Kapacitet 1100 osoba/h. Proizvođač: Doppelmayer.
6. Trosed "Gudauri1" (1986). Dužina 1053m. Kapacitet 1650 osoba/h. Proizvođač: Doppelmayer.
7. Gudauri Baby ski list (2011). Dužina 600m. Kapacitet 720 osoba/h. Proizvođač: Poma.

Ostali sadržaji:

Snowpark, Heli-skijanje tokom cele sezone.


KORISNI LINKOVI:
- Web kamere Gudauri
- Ski info


Gudauri - GruzijaVideo klipovi iz ovog ski centra

Pogledajte ponudu za ovaj ski centar:

Gudauri - Gruzija - skijanje na Kavkazu

Nešto sasvim NOVO u ponudi SkiBus-a - Gruzija, prava skijaška egzotika, skijanje na Kavkazu - AVIO PROGRAM!!!
Skijanje na Kavkazu u najboljem gruzijskom ski centru - Gudauri, relativno mladom skijalištu, koje je rapidno počelo da se razvija u poslednjoj dekadi. Samo turističko naselje leži na impozantnoj nadmorskoj visini od 1950 do 2200 m. Ima idealnu klimu za zimski turizam i izuzetno veliki potencijal razvoja. Najviša tačka skijališta, do koje skijaše prevozi gondola, je na gotovo 3.500m/nv, što je karakteristika kojom se može pohvaliti mali broj svetskih skijališta. Aranžmani se realizuju sa avio prevozom u varijantama 7/8 ili 9/10 dana boravka. Pored skijanja program uključuje i boravak u gruzijskoj prestonici Tbilisiju, gradu izuzetne istorije i kulture. Ovi aranžmani su namenjeni svim skijašima i borderima koji bi da probaju nešto sasvim drugačije, nesvakidašnje, jedinstveno!!!

Detaljnije...