Courmayeur

U senci grandioznog Mont Blanca, sa njegove italijanske strane, leži dolina Aosta i gradić Courmayer iznad koga se diže istoimeno, izuzetno popularno, skijalište. Ovo šarmantno alpsko mesto se nalazi u italijanskoj pokrajni Aosta, tačno na granici sa Francuskom, a neposredno ispred ulaska u čuveni Mont Blanc tunel. Izuzetna pristupačnost i dobra povezanost sa velikim gradovima Italije (Milano 220km, Torino 150km), Francuske (od Chamonixa ga deli samo 11,6km dugačak tunel Mont Blanc, dok je Lyon je na ko 240km) i Švajcarske (sa Švajcarskm ga povezuje tunel Gran San Bernard, a udaljenost od Geneve je oko 100 km), čini da ovaj zimski centar ima neverovatnu popularnost među skijašima zapadne Evrope, od kojih ipak prednjače Italijani, Francuzi i Englezi.
Sudeći da ga okružuju čak 14 vrhova koji prelaze visinu od 4000 m, od kojih je svakako najpoznatiji i najznačajniji najviši vrh zapadne Evrope Mont Blanc (it. Monte Bianco), scenografija koja se nameće posetiocima iz doline, ka kojoj se sa vrhova spušta veliki broj glečera je fascinantna i neponovljiva.

Gradić Courmayer moćuSkijalište Courmayer je povezano autobuskim linijama sa francuskim ski centrom Chamonix, koje se nalazi sa druge strane Mont Blanc masiva (odmah nakon tunela). Obzirom da je Chamonix realno ipak kvalitetnije skijalište, većina skijaša iz Courmayera se odlučuje da deo svog zimovanja provede skijajući i sa francuske strane Mont Blanca. To je moguće ostvariti ukoliko se kupi jedinstveni Mont Blanc Unlimited skipas, koji uključuje celo ski područje: Courmayer i Chamonix. Ovaj skipas osigurava besplatan autobuski prevoz od jednog do drugog ski centra, a oni koji ipak putuju sopstvenim vozilima, pokazivanjem skipasa dobijaju popust za prolazak kroz tunel Mont Blanc.

Courmayer - skijalište duge tradicije - slika sa početka 70-ihNaselje Courmayer se nalazi na 1225m/nv, dok se skijalište sa 100 km ski staza koje poseduje, rasprostire od 1210 do 2755 m/nv. Iako po deklaraciji ovo skijalište ima oko 100 km ski staza, utisak je da ih izgleda ipak nešto manje. Ski liftovi i instalacije su vrlo raznoliki: 9 gondola (što stajaćih, što sjedećih), 8 sedežnica (od modernih do vrlo starih) i 3 vučna ski lifta. Velike stajaće gondole služe za sam pristup skijalištu. Jedna vozi iz samog Courmayeura (1.224 mnv), dok gondola Val Veny kreće s druge strane mesta, bliže tunelu Mont Blanc. Obe navedene gondole služe isključivo za transport na skijalište i ne postoje staze koje vraćaju u njihovo podnožje. Nasuprot centra grada nalazi se polazna stanica gondole Dollone, do koje se spuštaju ski staze. Ispred gondole je izgrađeno veliko parkiralište i višespratna moderna zgrada, a do ovog mesta, iz centra grada, saobraćaju besplatni ski-busevi.

Pogled sa staze na Mont BlancNa sam vrh skijališta se stiže menjajući tri gondole, a ona najviša koja penje na vrh Cresta d'Arp (2.755 mnv) rezervisana je za najhrabrije. Naime, s vrha vode neke od najlepših freeride ruta, a uređene staze na tom delu ne postoje. Priču o gondolama treba završiti sa dve koje nisu povezane sa samim skijalištem. Kreću iz mesta La Palud i
takođe nude isključivo freeride skijanje. Leti, ove gondole turiste prevoze sa italijanske na francusku stranu i obratno, prvo do Helbronnera, a zatim i do najpoznatijeg mesta u Chamonixu - 3.842 m visokog Aiguille du Midija. Prava je šteta što ovaj link ne postoji zimi, jer bi se ova dva skijašta mogla povezati i bez transporta autobusima (doduše autobusom je to verovatno puno brže nego što bi to bilo gondolama). Neophodno je napomenuti i to da je 5 km dugačka panoramska gondola sa Helbronnera na Aiguille du Midi vrlo skup užitak - karta za povratnu vožnju košta čak 60 evra.

Skijalište je pretežno namenjeno za srednje nivoe skijaškog znanja, dok je najiskusnijima na raspolaganju veliko prostranstvo off-piste terena i heliski ture. Dolina Austa je jedna od nekoliko mesta u Evropi, gde je dozvoljeno heli-skijanje i to po relativno dobroj ceni. Od ukupno deklarisanih 29 ski staza najviše je crvenih, čak 17, dok je plavih 8, a crnih 4. Iako nisu preterano široke i konstantnog nagiba, staze su izuzetno zanimljive jer u najćešćem broju slučajeva u nižim delovima prolaze kroz šumovite predele, dok u višim otkrivaju spektakularne poglede, pogotovu na predeo okrenut prema Mont Blancu. Staze su dobro uređene i označene, pa je snalaženje po skijalištu vrlo jednostavno. Pripadajuća ski mapa je dobra i pregledna, tako da problema sa orjentacijom ne bi smelo biti. Na karti je takođe označeno i nekoliko najpoznatijih freeride ruta, po čemu je ovo područje posebno poznato. Bogata količina snijega, te kilometri kako šumskih, tako i glečerskih netaknutih delova, pružaju velike mogućnosti za ljubitelje off-piste i backcountry skijanja i bordanja. No kako je planina dosta razuđena, šumski predo bi mogao zavarati i odvesti do delova sa kojih nije moguć povratak žičarom, pa stoga toplo preporučamo da se u ovakvu avanturu upušta samo uz pratnju lokalnih vodiča.

Gondola koja vodi ka Chamonixu i off-piste tereni Valle BlancheSkijalište Courmayer se fizički može podeliti na dva dela. Prvi i veći deo se nalazi odmah iznad turističkog mesta. To je oblast Chécrouit - Val Veny, koja najviše može ponuditi skijašima od početnog do srednjeg nivoa znanja, dok za one najzahtevnije nudi odlične off-piste rute. U jutarnjim satima sunce obasjava Chécrouit stranu ovod dela skijališta, dok je posle podne osunčana Val Veny strana. Drugi deo skijališta, koji je manji, namenjen je isključivo iskusnim skijašima i uključuje divlje terene i puteve koji idu ka Chamonixu (računajući i čuveni off-piste spust Vallée Blanche koji polazi skroz sa vrha Aiguille du Midi sa 3843m/nv i spušta se sve do mesta La Palud u dolini). Za ove terene se preporučuje skijanje sa iskusnim vodičima.

Gradić CourmayerGradić Courmayer odiše šarmom i dobrom atmosverom, a pored velikog broja radnji, restorana i barova, nudi i posebno bogat i razvijen apres-ski. Na svakom koraku na skijalištu se može uživati od klasičnih, preko self-service restorana sa terasama za sunčanje, pa sve do malih riffugia. Zbog obilja dobre hrane koja je u ponudi na razne načine, ovde se definitivno brzo oseti pravi italijanski duh. Za razliku od Chamonixa gde je vanpansionska ponuda znatno ograničenija i skuplja, cene u Courmayeru su vrlo pristupačne i dosta jeftinije od susedne Francuske. Ulice popločane kaldrmom i tradicionalne stare zgrade i zdanja koje dominiraju mestom, čine utisak kao da je vreme ovde davno stalo. Šarm starih vremena, podgrejan veselom atmosverom, posebno dolazi do izražaja u večernjim satima. Courmayer poseduje sportski centar i klizalište, a centar mesta je rezervisan za pešačku zonu i u njemu je zabranjen saobraćaj.


Ski mapa - CourmayerKARAKTERISTIKE SKI CENTRA

Najniža polazna stanica: 1210m.
Najviša izlazna stanica skijališta: 2755m.
Najviša izlazna stanica - uključuje samo off-piste: 3843m.
Visinska razlika ski centra: 1545/2633m.

Ski staze: Ukupno 100 km, od čega je:
- 26,7km plavih staza,
- 62,4km crvenih staza i
- 10,9km crnih stza.
Ski mapa skijališta Courmayer
Žičara i ski liftova ukupno 21, od čega je:
- 9 gondola (sedeće i stajaće),
- 8 sedežnih žičara
- 3 vučna ski lifta
- 1 pokretna traka.

Off-pist skijanje: izuztne mogućnosti i tereni za free-ride.
Heliski: Mogućnost heli-skjijanja po dobrim cenama.

Oni koji dolaze skijati u Courmayeru, mogu odabrati tri vrste višednevnih skipasova. Courmayeur + Vda skipas pored žičara u Courmayeru uključuje i mogućnost skijanja 1-2 dana na bilo kojem skijalištu regije Valle d'Aosta. Mont Blanc Ulimited skipas, uključuje celo područje Courmayeura i Chamonixa uz gratis autobusni prijevoz između ova dva skijališta (moguće ga je kupiti i sa druge strane - u Chamonixu). Valle Lokacija Courmayerad'Aosta skipas omogućava neograničeno skijanje u celog regiji Aosta i uključuje područja: Breuil - Cervinia Valtournenche, Chamois, Champorcher, Cogne, Colle di Joux, Courmayeur, Funivie Monte Bianco, La Magdeleine, La Thuile - La Rosiere, Ollomont, Pila, Rhemes Notre-Dame, Saint-Oyen, Saint-Rhemy-en-Bosses, Torgnon, Valgrisenche, Valsavarenche, Valtournenche,  Monterosa Ski , Alagna, Antagnod, Brusson, Champoluc, Gressoney-La-Trinité, Gressoney-Saint-Jean.  Moguće je naravno kupiti i skipas samo za Courmayeur, a zanimljivo je da se Valle d'Aosta skipas može proširiti i na područje Zermatta, jer se u sklopu regije nalazi i Cervinia, spojena sa ovim švajcarskim skijalištem.

Iako je sam po sebi nije naročito veliki, Courmayeur je odlična destinacija za one koji žele istražiti šta sve nudi Valle d'Aosta regija, jer brojne kombinacije skipasova pružaju neograničene mogućnosti, uključujući i velikane evropskih skijališta - Chamonix i Zermatt. Za one koji vole vožnju neistraženim terenima ili pak heli-ski izlete, ovo je nezaobilazna destinacija.


CourmayerVideo klipovi iz ovog ski centra