Zakintos

Zakintos ili Zante (grčki Ζάκυνθος, engleski Zante, italijanski Zacinto ), treće je po veličini, od sedam većih jonskih ostrva i smatra se jednim od najlepših grčkih ostrva. Zakintos leži u južnom delu Jonskog mora, koje je sastavni deo Sredozemnog mora i sa nekoliko susednih malih ostrva čini prefekturu Zakintos. Glavno naselje na ostrvu, istoimeni grad Zakintos, je njeno upravno središte.

Ostrvo Zakintos se nalazi na krajnjem zapadu države Grčke, a u jugoističnom delu Jonskoga mora. Od kopna (zapadnog Peloponeza) je udaljeno oko 25 km, a od najbližeg drugog Jonskog ostrva Kefalonije 20 km južno. Na svakom koraku ovog ostrva površine 410 kvadratnih kilometara oseća se duh prošlih vremena i davnih civilizacija koje su ga naseljavale. I priroda je bila veoma darežljiva prema njemu. Mnoštvo kamenih uvala s predivnim peščanim plažama i tamnih pećina u koje duboko uranja more, bogata vegetacija s bujnim rastinjem i vrhovi brda prekriveni četinarima čine ovo ostrvo jednim od najlepših u Jonskom moru i veoma popularnom turističkom destinacijom. Kada se tome doda da je Zakintos mesto na čijim peščanim uvalama tokom perioda reprodukcije svoja jaja polaže ugrožena vrsta kornjača kareta (Caretta-Caretta), kao i da se u vodama oko njega mogu videti čuvene Monachus - monk foke, jedina vrsta foka koja se može naći na Mediteranu, onda se zaista vidi sva lepota i privlačnost ovog ostrva.

Na Zakintosu se razlikuju pojedini delovi po reljefu. Južni deo je niži i ravniji, time i plodniji, dok je sever planinski, suv i ogoljen. Tu se i nalzi najviši vrh ostrva, Vrahionas (758 m n.v.). Dužina ostrva je oko 40 km, a širina oko 20 km. Ukupna dužina obale je 123 km. Obala nije jako razuđena i najveći oblici na njoj su omanji zalivi i plaže. Većina plaža je u visu žala, do 100 m dužine, okružena liticama.

Klima na ostrvu je sredozemna sa dugim i tolim letima i blagim i kišovitim zimama. Biljni i životiski svet je osoben za Sredozemlje. Gajene kulture se gaje u nekoliko malih dolina - maslina, vinova loza, agrumi, povrće i voće.

Zakintos spada u bogatija ostrva Grčke. Zahvljujući većoj vlažnosti poljoprivreda je razvijena i savremena, posebno na nižem i ravnijem jugu. Dominiraju masline i agrumi. Ostrvo je posebno poznato po tzv. "Zakintoskoj ribizli". Zanati su tradicionalno razvijeni, čemu je doprinela i bliska veza ostrva sa bogatijim Zapadom.

Turizam se razvija još od kraja 19. veka, a danas je on visoko razvijen. Posebno su privlačne brojne male plaže sa finim peskom, uočvirene liticama sa strana. Postoje i iizvanredne mogućnosti za ronjenje, jer je okolno more izuzetne čistoće. Grad Zakintos nudi obilje sadržaja i buran društveni život, dok je centarn provoda i noćnog života Zakintosa ali i čitave turističke Grčke svakako Laganas. Na Zakintosu postoji međunarodni aerodrom, posebno prometan tokom letnje turističke sezone, a postoje i stalne veze feribot sa najbližim lukama na Peloponezu.

Pretežno stanovništvo na ostrvu Zakintos su Grci mada pored njih ima nastanjenih nekadašnjih turista, kao i doseljenika-stranaca, koji rade u turističkoj privredi ostrva. Po poslednjem popisu iz 2001. g. ostrvo ima 38.596 st., pri čemu 1/3 živi u samom gradu Zakintosu.

 

Zakintos se prvi put pominje još u čuvenim Homerovim delima "Ilijadi" i "Odiseji", gde čuveni pisac kaže da su prvi stanovnici ovog ostrva bili sin kralja Troje, Zakintos, i njegovi vojnici. Inače, ostaci prvih žitelja ovog ostrva i njihovih naseobina postoje još od neolita, što potvrđuju arheološka istraživanja. Kao vladari ovog ostrva tokom istorije smenjivali su se Spartanci i Makedonci, a za njega su se borili i Goti, Vandali, Arapi i Saraceni. Zakintos je dugo pripadao Rimskoj imperiji, nakon čega je potpao pod uticaj Vizantije, kada je većina stanovništva prešla u hrišćanstvo. Iz tog perioda su i vizantijske crkve s visokim zvonicima i crvenim isturenim krovovima, koji nadvisuju ostrvske brežuljke. Ove crkve su obnovljene posle zemljotresa u 17. veku i polovinom 20. veka. Ipak, na ostrvu se najviše oseća uticaj Venecije, pod čijom vlašću je i ono bilo od 15. do 18. veka. Venecija je u tom periodu vladala svim jonskim ostrvima. Tada dolazi do ekonomskog napretka Zakintosa, a danas se venecijanski uticaj najviše vidi u stilu gradnje. Većina objekata, restorani, radnje, kafići, izgrađena je u venecijanskom stilu, s visokim arkadama iznad kojih se pružaju balkoni, dok su ograde kuća uglavnom napravljene od kovanog gvožđa s bujnim zelenilom koje se prelama preko njih, dok su prozori od jakog sunca najčešće zaštićeni belim venecijanerima. Početkom 19. veka upravu na ostrvom preuzima Velika Britanija i Britanci ga nazivaju "Zante". Pod Velikom Britanijom će ostrvo biti sve do 1864. god., kada se vraća matici, tj. novosonovanoj državi Grčkoj. Tokom Prvog i Drugog svetskog rata ostrvo nije bilo uništavano, ali je zato bilo teško pogođeno teškim zemljotresom iz 1953. god. Veoma malo zgrada je preživelo zemljotres, ali su nove građene po strogim propisima, tako da noviji zemljotresi ne naprave mnogo štete.

Posmatran iz luke, grad Zakintos savija se kao potkovica. Dok se šetate širokim šetalištem Marina, koje se pruža uz duboki zaliv, možete čuti manastirska zvona kako odzvanjaju s četvrtastog zvonika crkve koja je izgrađena po uzoru na Crkvu svetog Marka u Veneciji. Ovaj manastirski kompleks posvećen je svetom Dionisiosu, zaštitniku grada. Inače, ova crkva i manastirski kompleks su jedine zgrade koje su ostale netaknute tokom razornog zemljotresa koji je grad pretvorio u gomilu ruševina. Crkvene slave danas su prerasle u neku vrstu festivala. Dan rođenja svetog Dionisiosa je u decembru, a Dan prenosa relikvija s ostrva Strofados u Crkvu svetog Dionisiosa slavi se u avgustu, kada mnogi turisti prisustvuju svečanosti, a ceo festival odiše svečanom lepotom.

Gradske vlasti neguju i tradiciju venecijanskih karnevala, koji traju po 15 dana. Tada se uz bogat kulturni program u samom gradu slavi i igra u tradicionalim kostimima. Tokom šetnje uz Marinu, gde prolazite kraj mnogobrojnih restorana, prodavnica, crkava i prelepih balkona i terasa u venecijanskom stilu, iz južnog dela grada stižete u severni deo, gde se nalazi najveći gradski trg - posvećen Dionisiosu Solomosu, čuvenom grčkom pesniku koji je rođen na ovom ostrvu. Skoro na svakom koraku u gradu možete videti njegove biste, a većina ustanova nosi pesnikovo ime; između ostalih, i aerodrom. Trg čuvenog pesnika uokviruju Gradska kuća, Muzej Zakintosa, Biblioteka i Crkva svetog Nikole Molosa, koja potiče iz 17. veka, a krasi je klasični vizantijski toranj. Ovim trgom dominiraju razni stilovi gradnje, od venecijanskog i baroknog, pa sve do neoklasicističkog. Prolazeći njime polako dolazite do Trga svetog Marka, koji je poznat po najraskošnijim venačanjima u gradu. Od tog trga ulice kreću naviše, a u restoranima na talasastim brdima iznad grada uz dobro vino možete uživati u hladu čempresa i predivnim zalascima sunca.

IZLETI NA ZAKINTOSU

Ovo, treće po veličini, ostrvo u Jonskom moru nudi vam mogućnost brojnih izleta: obilazak ostrva brodom, izlet do susednog ostrva Kefalonije, feribotom možete doploviti do Peloponeza i uživati u obilasku arheološkog lokaliteta Olimpije - mesta rođenja Olimpijskih igara. Pravi doživljaj kada ste na ovom ostrvu svakako je krstarenje brodom oko Zakintosa s kupanjem na čuvenim plažama u kamenim uvalama, u moru predivne tirkizne boje, s ulascima broda u mnogobrojne modre pećine, što je pravi praznik za oči. Najčešće se kreće iz Zakintosa i plovi u pravcu letovališta Tsilivi, koje je jedno od najpoznatijih na ostrvu. Tokom plovidbe pogled vam privlače polja maslina i šume čempresa na obali dok se plaže nastavljaju jedna na drugu.

Alike plaža duga je oko 9 kilometara, a tu je i Katastari, mesto nekada poznato po vađenju soli. Tokom vožnje brodom s obale vas prati najviši vrh ostrva - Vraćos, visok 758 metara. Daljom plovidbom oko ostrva stižete do Plave pećine, koja je otkrivena 1987. godine, s visokim svodovima i bezbrojnim kamenim lukovima savijenim iznad mora koje se preliva o stubove i arkade pećine, što zaista deluje fascinantno. Ovakve geološke formacije na ostrvu tumače se blizinom najdubljeg basena Sredozemnog mora, čija dubina seže do 4.500 metara. Nakon toga, približavate se čuvenoj i jednoj od najlepših plaža Zakintosa - plaži Navagio, s predivnim safirnoplavim morem i sitnim peskom u kamenoj uvali nasred koje je nasukana olupina krijumčarskog broda. Ova plaža je zaslužna za mnogobrojne turiste koji svake godine hrle na Zakintos. Tu je i prelepa plaža Keri, koja se nalazi pored istoimene pećine, a predstavlja sličnu simbiozu kamena i mora, koje se uvuklo u kamenu uvalu i stvorilo ovu lepotu. Dalje tokom krstarenja oplovljavate ostrvo kornjača - Maratonisi, gde čuvene kareta kornjače polažu svoja jaja. Zatim oplovljavate kraj Porto Vromioja, Porto Roma, Vasilikosa, Porto Zoroa, Argasija, a onda ponovo stižete u luku Zakintos.

 

 


Pogledajte ponudu za ovu destinaciju:

Zakintos - desetodnevno letovanje

Desetodnevi aranžmani na biser jonskog mora - ostrvo Zakintos. Blaga klima, duh prošlih vremena i davnih civilizacija koje se na svakom koraku osećaju, priroda koja je bila veoma darežljiva. Mnoštvo kamenih uvala s predivnim peščanim plažama i tamnih pećina u koje duboko uranja more, bogata vegetacija s bujnim rastinjem i vrhovi brda prekriveni četinarima čine ovo ostrvo jednim od najlepših u Jonskom moru i veoma popularnom turističkom destinacijom. Kada se tome doda da je Zakintos mesto na čijim peščanim uvalama tokom perioda reprodukcije svoja jaja polaže ugrožena vrsta kornjača kareta (Caretta-Caretta), kao i da se u vodama oko njega mogu videti čuvene Monachus - monk foke, jedina vrsta foka koja se može naći na Mediteranu, onda se zaista vidi sva lepota i privlačnost ovog ostrva.
Noćni život i provod je još jedan vrlo značajan faktor zbog koga se turisti širom sveta odlučuju baš za ovo ostrvo. Laganas spada u jedan od gradića u kome se odvija najbolji noćni provod u celog Grčkoj, ali i šire..

Detaljnije...