Pamporovo

Pamporovo je najjužnije skijalište u Evropi i jedno od najpopularnijih skijališta u Bugarskoji nudi dobru kombinaciju pouzdane pokrivenosti snegom i puno sunca tokom zime. Nalazi se na ograncima južnih Rodopa u pokrajini Smoljan, na nadmorskoj visini od 1620 m, a najviši vrh je Snežanka (1926 mnv). Ski centar je od Sofije udaljen 240 km, od Plovdiva 80 km, dok je od Egejskog mora vazdušnom linijom udaljen svega 65 km. Klima je blaga sa mediteranskim uticajem, i Pamporovo sa oko 260 sunčanih dana i oko 150 dana pod snegom u toku godine ima idealne uslove za skijanje ili odmor. Tokom januara, prosečna temperatura je oko 3C, što pogoduje debljini snežnog pokrivača od 140 do 150 cm tokom cele sezone.

Ski centar Pamporovo ima 62 km uređenih skijališnih staza, od toga je 37 km ski staza za alpsko i 25 km staza za nordijsko skijanje. Najduža ski staza duga je 3.800 m. Odlično razvijen sistem žičara raspolaže sa 18 liftova kapaciteta od 13.000 osoba na sat. Radno vreme ski liftova: od 08:00h do 16:30h. Ski staze su opremljene najmodernijim sistemom za veštačko osnežavanje koji se sastoji od četrnaest topova tako da Pamporovo garantuje snežni pokrivač tokom cele zimske sezone.

Zbog veoma povoljnih prirodnih i antropogenih faktora ovaj ski centar je jednako pogodan i interesantan  za početnike kao i za najiskusnije skijaše. Dve zelene, 5 plavih,  4 crvene i 3 crne staze zadovoljavaju prohteve skijaša svih nivoa. Tu su i posebno opremljene staze za snowboard kao i „Fun Park Pamporovo“ za one najekstremnije.

Skipasom je pored skijališta Pamporovo obuhvaćeno i skijalište Meči Čal koje se nalazi iznad opštinskog centra Čepelare. Skijališta su povezana skibusom. Skijalište Meči Čal je posebno interesantno iskisnijim skijašima sa svojom crvenom stazom dugom 2.930 m.

KARAKTERISTIKE SKI CENTRA

Najniža polazna stanica žičare – 1620 mm/nv
Najviša izlazna stanica žičare – 1926 mm/nv
Visinska razlika skijališta 306 m

Ukupna dužina staza – 37 km
- Zelenih + Plavih staza – 37 %
- Crvenih staza – 37 %
- Crnih staza – 16%
Zasnežavanjem pokriveno 90% staza

Ukupan broj žičara - 13
- Broj ski liftova-vučnica - 5
- Broj sedežnica - 8

Nordijske staze 12 km


Pamporovo - ski centarPogledajte ponudu za ovaj ski centar:

Pamporovo - sedmodnevni skijaški aranžmani

Skijanje u Pamporovu, bugarskom ski centru sa najdužom tradicijom u periodu školskog raspusta i za praznik Sretenje. Ovo skijalište je godinama popularano kod naših skijaša prvenstveno zbog odličnih ski staza, komfornog smeštaja i povoljnih cena vanpansionskih usluga.

New***   COVID SAFE HOTEL

Pogledajte kompletnu SkiBus ponudu hotela i smeštaja u Pamporovu.

Detaljnije...