Sella Ronda

Sella Ronda predstavlja u svetu jedinstvenu skijašku kružnu turu oko planinskog masiva Sella (i sam naziv Sella Ronda doslovno znači krug oko masiva Sella), koja je omogućena povezivanjem četiri velika ski centra Dolomita: Alta Badia, Val Gardena, Val di Fassa i Arabba-Marmolada. Ova četiri povezana ski centra sa preko 220 ski liftova i skoro 500 km ski staza čine jedinstven sistem - Sella Ronda, koji je naveći povezani skijaški domen u celim Dolomitima, a svojom lepotom i jedinstvenošću predstavlja meku skijašima iz celoga sveta.

Ogroman broj raznovrsnih ski staza, perfektno pripremljenih i sređenih kako to samo italijanu umeju, veliki broj modernih i brzih žičara koje povezuju četiri planinska prevoja, fascinantni predeli obrasli gustom šumom i pezaži nad kojima se nadvijaju prepoznatljivi stenoviti vrhovi Dolomita, ono su što ovu ski oblast čini neponovljivom i jedinstvenom.

Ova jedinstvena kružna tura oko masiva Sella može se započeti "hvatajući" žičare iz jednog od četiri gradića koja se nalaze oko planine Sella: Canazei (Val di Fassa), Sela di Val Gardena (Val Gardena), Corvara (Alta Badia) ili Arabba (Arabba-Marmolada).

Ukupna dužina kruga, koja uključuje dužinu i ski staza i ski liftova je nešto manja od 40km (oko 23km staza i 14-16km ski liftova), a vreme koje  se u toku celog kruga provede u ski liftovima iznosi oko 2 sata, u šta ne ulazi vreme čekanja na njih. Ako se u obzir uzme i velika dužina staza - skijašima u zavisnosti od njihovog nivoa znanja treba između 90 i 120 minuta da iskijaju sve staze, te vreme koje se provede na odmore, skijašima se preporučuje da na turu krenu najaksnije u 10:00 ujutru, a onima koji se prvi put upuštaju u ovu avanturu ili nisu potpuno fizički spremni savet je da krenu već u 09:00. Ova tura se prvenstveno preporučuje skijašima koji su dobro fizički spremni i koji su boljeg skijaškog znanja.

Posebno treba istaći upozorenje skijašima da se do zadnjeg prevoja mora doći najkasnije do 15:30, inače će se zakasniti na poslednje žičare koje rade do 16:00 - 16:30.

Pre polaska neophodno je proveriti vremensku prognozu, jer se može desti da se usled pogoršanja vremenskih prilika zatvore određeni delovi skijališta i time onemogući vraćanje na polaznu tačku. Zbog vremenskih neprilika, zatvaranja određenih prevoja i potencijalnih lavina, skijašima se može dogoditi vrlo neprijatno iskustvo, pa se stoga preporučuje praćenje informacija na o skijalištu pre i tokom trajanja ture. Informacije o vremenskim prilikama, radu pojedinih ski liftova i otvorenosti prevoja mogu se naći na polazištima ski liftova u dolinama skijališta, gde se mogu dobiti i ski mape cele regije.

Kao što je napomenuto, staze se pripremaju i sređuju jako kvalitetno, što je i idlika italijanskih skijališta. Međutim na pojedinim mestima - uskim grlima i tačkama spajanja skijališta, gde mojaju proći gotovo svi skijaši, može se desiti da staze budu malo "razbijene". Zahvaljujući velikoj visini skijališta (i sama naselja u dolinama se nalaze iznad 1500m/nv) prirodnog snega ima u izobilju, ali je i pored toga preko 70% ski regije pokriveno sistemom za veštačko osnežavanje.


 
Dobri skijaši ne bi trebali propustiti staze Gran Risa u Alta Badiji i Saslong u Val Gardeni. Ove staze poprište trka muškog veleslaloma, super G-ja i spusta u Svjetskom kupu. Takođe preporučuju se i crne staze na području Porta Vescovo u Arabbi. Za iskusne ljubitelje off-pistea preporučuje se da se gondolom popenje na Sellu sa prijevoja Pordoi, potom prepešači Sella (oko sat vremena) i spusti se divljim terenom prema Colfoscu. Za ovo obavezno treba uzeti vodiča i ići u grupi – osim što je opasan, taj teren nije nadziran od stručnih službi.

Po prihvatljivijim cenama može se naći smeštaj u Val di Fassi, pogotovo u mestima Canazei i Campitello. Arabba-Marmolada raspolaže sa znatno manjim brojem kreveta i nije toliko atraktivna. Ova ski regija je od Beograda udaljena oko 800 km.

Za skijanje na području Sella Ronde potrebno je kupiti skipas Dolomiti SuperSki koji vredi i na ostalih osam skijališta ovog sistema. Sa njime dobija mogućnost korištenja ukupno 1220km staza i 460 ski-liftova.Na kružnu ski turu planinskog oko masiva Sella moguće je uputiti se u dva smera: U smeru kazaljke na satu - koju pokazuju narandžasti putokazi i u smeru suprotnom od kazaljke na satu koji je obeležen i markiran zelenom bojom.


Narandžasta ruta - smer kazaljke na satu

Narandžasta ruta može početi iz bilo koje od četiri doline koju obuhvata ova ski regija, ali za objašnjavanje ćemo pretpostaviti da se polazi gondolom Boe di Corvata koja vodi do prevoja Campolongo. Sledeći skilift koji se prati je Bec de Roces, od koga se stazom spušta do Arabbe, odakle se gondolom ide na Porta Vescovo, nakon čega se se skijajući dolazi u Pont di Vauz. Nakon kratkog spuštanja, žičara Fodom vodi do naredne žičare Lezuo, kojom se stiže na Sas Becè. Odatle se ski stazom dolazi do Lupo Bianco, gde se može uhvatiti gondola za Sella Pass ili Col Rodella, odakle sledi dug spust koje će pratiti prelepi pejzaži sve do mesta Selvia di val Gardena. Iz centra mesta se hvata sedežnica Costabella koja vodi do gondole Dantercepies, kojom se podiže na prevoj Gardena. Od ovoga prevoja sledi dugo spuštanje stazama sve do mesta Colfosco, gde se seda na žičaru koja vodi do polazne tačke odakle se startovalo - Corvala.

Ukoliko idete u smeru kazaljke na satu - narandžasti putkazi, prosečna vremena koja ćete potrošiti na ski liftove su:
- od Selva di Val Gardena do Gardena pass / Dantercëpies: oko 20 min.
- od Corvara do Campolongo pass/Bec de Roces: oko 20 min.
- od Arabba do Pordo pass/Belvedere: oko 40 min.
- od Pian Frataces/Lupo Bianco do Sella pass: oko 20 min.


Zelena ruta - smer suprotan od kazaljke na satu

Zelenu rutu možete započetii iz doline Val Badia iz jednog od dva mesta: Colfosco ili Corvara, gde se seda na ski liftove koji vode na prevoj Gardena, odakle se stazom  spušta do tačke Dantercepies u mestu Selva di Val Gardena. Iz centra ovog mesta, gondolom Campinoi odlazi se na vrh Plan di Gralba odakle se prolazeći kroz poznati "boulder city" dolazi na prevoj Sella Pass. Sa mesta Col Rodella pruža se fascinantan pogled na dolinu Val di Fassa. Ako se nastavi dalje spuštanjem u istom smeru doćiće se do mesta Lupo Bijanco (beli vuk), gde se savetuje da se napravi odmor u jednoj od mnogobrojnih živopisnih planinskih koliba koje se tu nalaze.

Od Lupo Bijanco (koje leti poseduje prelepo jezero), prateći put dolazi se do gondole koja direktno vodi u centar Canazei, odakle se malom stazom dolazi do sedežnice koja vodi u Sass de Becè. Odavde se na severu vidi prevoj Pordoi. Spuštanje dugom stazom ka Arabba skijalištu može za manje iskusne skijaše predstavljati problem zbog pojedinih jako strmih deonica, ali za njih su napravljeni znatno lakši alternativni ski putevi kako bi to zaobišli. Na samom dnu staze može se zateći gužva, jer se tu mogu zadesiti mnogi skijaši koji su došli iz Arabbe, a koji sedežnicom žele da odu do prevoja Passo Pordoi, odakle se vraćaju natrag u Arabbu. Kada stignete do samog mesta Arabba, odatle se može podići na Porta Vescovo ili nastaviti dalje zelena ruta. Ako se ruta nastavlja, neophodno je skinuti skije i preći drum, jer se sa druge strane nalaze sli liftovi koji preko Col de Burza vode za mesta Corvara i Colfosco. Nakon kratke staze u blizini Bärhütte, moguće je uhvatiti divan pogled na Arabbu, Porta Vescovo i Marmoladu. Nastavak spuštanja vodi do lifta iza prevoja Passo Campolgno, koji skijaše prevozi do vrha Crep de Mont. Odatle se staza spušta do mesta Corvara ili izborom od dvaju staza koje vode kroz šumu do ski lifta koji je konekcija sa stazama iznad mesta Colfosco. Jedan od ova dva mesta je i početna tačka predstavljene kružne ski ture, tako da se ovde zatvara ceo krug Sella Ronda.

Zelena ruta Sella Ronda sa ključnim tačkama: Colfosco – Gardena Pass – Selva di Val Gardena – Ciampinoi – Sella Pass – Lupo Bianco – Pordoi Pass – Arabba – Campolongo Pass – Crep de Mont  - Corvara – Colfosco.


Sella RondaVideo klipovi iz ovog ski centra

Video klipovi skijaša iz ovog ski centra

Sella Ronda sadrži sledeće ski centre

Val di Fassa

Val di Fassa je živopisna dolina u Dolomitima u kojoj se nalazi veliki broj većih ili manjih mesta i naselja. Najpoznatija su ona odakle kreću gondole koje vode na skijališta: Vigo di Fassa, Pozza di Fassa, Pera, Mazzin, Campitello, Canazei, Alba, Peina. Ski oblast Val di Fassa i Carezza sa svojih 120 km staza i 52 žičare jedna je od većih u regionu Dolomiti Superski. Prostire se na nadmorskoj visini od 1.370 do 2.638 m/nv. Skijaška oblast se sastoji od više skijališta iznad pomenutih gradića, kao što su Belvedere, Ciampac, Col Rodelle, Ciampedie ili Buffaure.
Neka od ovih skijališta su povezana žičarama a neka besplatnim ski busom koji saobraća duž cele doline.

Detaljnije...


Alta Badia

Ski oblast Alta Badia je sastavni deo skijaške regije Dolomiti. Pripada italijanskoj provinciji Bolzano, ali se geografski nalazi u južnom Tirolu. Oblast čine skijališta oko 6 gradića u dolini Badia, koji se nalaze na nadmoskoj visini između 1348 m i 1645 m.
Sama ski oblas Alta Badia ima 130 km staza. Zajedno sa skijalištima Val Gardena, Val di Fassa i Arabba/Marmolada, čini Sella Rondu, čuvenu skijašku kružnu rutu oko masiva Sella sa oko 500 km povezanih staza. Uz kupljen Dolomiti superski skipass, dostupno je čak 1220 km staza ski regie Dolomiti.

Detaljnije...


Val Gardena

Skijaška oblast Val Gardena se nalazi u pokrajini Južni Tirol u severnoj Italiji. Ima preko 170 km ski staza i po tome je najveća od  12 ski oblasti u regiji Dolomiti superski. Jedno je od četiri povezana skijališta u Sella Ronda turi koju čine još Alta Badija, Val di Fassa i Arabba/Marmolada i imaju zajedno impresivnih 500 km skijaških staza.
Skijalište se sastoji od dva dela, Val Gardene i Alpe di Siusija i važi jedinstveni ski pas. Val Gardenu čine tri mesta: Selva, St. Cristina i Ortisei; dok Alpe di Siusi pripadaju mesta: Castelrotto, Siusi i Fie.

Detaljnije...


Arabba - Marmolada

Iako je Arabba najmanja karika u sistemu Sella Ronda, zbog svojih veoma zahtevnih staza i veze za impresivnom Marmoladom spada u značajniji i najposećeniji deo ovog skijaškog sistema. Skijalište nosi ime po mestu Arabba (1600m/nv), koje se nalazi sa severozapadne strane planine Sella. Samo mesto nema veliki broj smeštajnih kapaciteta, kao neka druga u sistemu Sella Ronde, ali zbog atraktivnosti regije i njene popularnosti, kao i prolaska mnogih skijaša iz okolnih mesta (prolazeći kroz Sella Ronda kružnu turu oko planine Sella) ovde ume da bude dosta gužve.

Detaljnije...


Ostali ski centri u okviru Dolomiti Superski:

Trevalli - Falcade, Passo S. Pellegrino, Alpe Lusia

Mnogi su čuli za širom sveta poznatu francusku ski oblast Les Trois Vallees (Tri doline). Ali i Italijani takođe imaju skijaško područje sličnog imena Trevalli (Tri doline), koje je kod nas dosta manje poznato.
Ski oblast Trevalli se nalazi u čuvenim Dolomitima, na granici između regija Trentino i Veneto. Skijalište Trevalli je deo mega kompleksa 12 italijanskih ski regija - Dolomiti Superski. Sastoji se od tri skijališta, koja se nalaze oko mesta Falcade, Passo San Pellegrino i Moena. Ova ski oblast ima ukupno 100 km skijaških staza, koje se prostiru na nadmorskim visinama od 1184 do 2560 m/nv i sve su pokrivene sistemima za veštačko osnežavanje. Posebno se ističe fascinantna priroda i prelepi pejzaži Dolomita i njihovih vrhova.

Detaljnije...


Civetta

Ski oblast Civetta je smeštena u srcu Belluno Dolomita između vrhova Monte Pelmo i Monte Civetta, a okružena je grandioznim planinskim grupama kao što su Sella, Pale di San Martino, Tofane i Marmolada, što je čini možda i najšarmantnijom prirodnom regijom Italije. Civetta je jedno od manjih skijališta u sastavu Dolomiti Superski i nalazi se u jugoistočnom delu ove čuvene skijaške regije. Samo skijalište je uklješteno između doline Val di Zoldo u kojoj je smešten gradić Zoldo - Palafavera i mesta Alleghe i Selva di Cadore. Civetta obuhvata 80 km ski staza, koje se kao i u celoj regiji Dlomita, perfektno uređuju. Konfiguracija staza je takva da će zadovoljiti svakoga - od skijaša sa malo iskustva, pa sve do najzahtevnijih ljubitelja zimskih sportova.

Detaljnije...


Kronplatz

Kronplatz (na nemačkom ili Plan de Corones na italijanskom) je jedno od najpopularnijih skijališta u Evropi. Ski staze u Kronplatzu se prostiru u Dolomiti superski regionu u Alpama Južnog Tirola, u blizini granice sa Austrijom.
Sve skijaške staze i instalacije u Kronplatzu su visoko modernizovane i vrhunski opremljene. Kategorisano je 40 skijaških staza, ukupne dužine preko 100 km, koje su pretežno plavo-crvene, izuzetno široke i dobro uređene, pa kao takve posebno su pogodne za početnike, porodice, kao i one koji žele da napreduju u skijaškoj tehnici.
Sijalište se prostire na visinama od 975 do 2.275 m/nv. Okruženo je sa čak 13 turističkih mesta, koja nude velike mogućnosti za smeštaj, zabavu, šoping.

Detaljnije...


Cortina d'Ampezzo

Ski oblast Cortina d' Ampezzo jedno je od najpoznatijih svetskih skiajlišta. Nalazi se u Severnoj Italiji, u regiji Vento i predstavlja sastavni deo skijaške regije Dolomiti superski. Davne 1956. godine tu su održane Zimske Olimpijske igre i od tada je omiljeno stecište svetskog jet-seta. Njenoj popularnosti su doprineli i brojni snimljeni filmovi, a jedan od najpoznatijih je i film iz serijala o James Bondu.
Oko Cortine se uzdiže niz planinskih vrhova viših od 3000 m. Ski oblast Cortina d' Ampezzo se sastoji od nekoliko skijališta, međusobno povezanih besplatmim ski busom, a koja zajedno imaju oko 160 km skijaških staza.

Detaljnije...