Više o Bjelašnici

Planina Bjelašnica, jedna od olimpijskih planina na kojoj je za vrijeme XIV Zimskih Olimpijskih Igara 1984. godine, održano takmičenje u alpskom skijanju za muškarce, nalazi se u središnjem delu Bosne i Hercegovine, smeštena jugozapadno, na udaljenosti od 25 km, od Sarajeva. Neposredno do nje nadovezuje se planina Igman.

Zima na Bjelašnici traje od novembra do maja mjeseca i ume da napravi snežne smetove visoke i do nekoliko metara.

Ljepotu planine povećava ćudljivost njene klime. Ona je rezultat geografskog položaja Bjelašnice u Dinarskim planinama, geološkog sastava i nadmorske visine. Najviši deo dinarske pregače prema Jadranskom moru u dužini od 300 m predstavlja granicu uticaja dve vrste klima – mediteranske i kontinentalne. Tako se na Bjelašnici sukobljavaju vazdušne mase sa mora i planine, što rezultira velikim padavina kiše i susnežice u jesenjem periodu, a snega u zimskom periodu, koji se u zadržava do duboko u proleće.

Na najvišem vrhu  (2067m nadmorske visine) podignuta je 1894. godine meteorološka  stanica, koja je ujedno i najviša stalno nastanjena tačka u Bosni i Hercegovini. Vrh je po tome i dobio ime Opservatorija, a sama Bjelašnica svoje ime duguje belini kamena od koga je sačinjena i snjegovima koji se zadržavaju na vrhovima i do avgusta meseca.
Karakteriše  je izuzetna promjenljivost klime tako da je na njoj moguće doživjeti tri godišnja  doba u jednom danu. Zbog toga često Bjelašnicu nazivaju i divljom planinom. Zime su izuzetno oštre i duge tako da se proleće oseća tek polovinom maja a kratka leta znaju biti praćena  talasima hladnog vazduha. Srednja godišnja  temperatura iznosi samo 0,7°C zbog izrazito niskih zimskih temperatura. Najviša temperatura dostiže 24°C, a najniža -41°C. Leti je prekrivena gustom zelenom travom, a zimi i do 4m visokim snegom. Snažni  vetrovi i gromovi su klimatsko obeležje  ove veličanstvene bosanske planinske lepotice.

 Visoravan oko Bjelašnice nudi i u letnom periodu izvanredne mogućnosti za rekreaciju, oporavak, sport, planinarenje.. Zanimljiva florai fauna, prelepa brda za šetnju i vodotoci oko planine pružaju šansu da ovo područje tokom čitave godine privuče brojne goste.

Do Bjelašnice iz Sarajeva možete doći iz centra grada, i to iz naselja Grbavica preko Vraca i Istočnog Sarajeva, iz naselja Dobrinja, takođe preko Istočnog Sarajeva, ili preko Hadžića i planine Igman (pogledajte mapu).
Dolaskom na planinu svaki turista će se brzo snaći. Na platou planine nalazi se hotel Maršal , ranije jedini smeštajni kapacitet na planini, a sada je tu i kompleks apartmana. Na Babinom Dolu, pored teniskih igrališta i kase za ski liftove nalazi se veliki parking prostor (koji se naplaćuje).

Tokom zime ski opremu možete iznajmiti u prizemlju hotela Maršal, ili pak na omanjim štandovima u Babinom Dolu.