Skijatos

Skijatos - „Senka Atosa“ - ostrvo sa najviše plaža po kvadratnom kilometru je najzapadnije i kopnu najbliže (svega 2 km) od svih ostrva Sporada. Sporadi, nekada poznati kao Severni Sporadi (grč.:Σποράδες, eng.:Sporades) su ostrvlje u zapadnom delu Egejskog mora duž istočne obale grčkog kopna, a u blizini većeg ostrva Evbeje i obale Tesalije. Najbliže sporadsko ostrvo Skijatosu je Skopelos na 7 km ka istoku, a ostrvo Evbeja se nalazi na 12 km južno. Pogledaj mapu Skijatosa..

Površina Skijatosa je 50 km² i po tome je Skijatos najmanji od važnijih ostrva Sporada. Dužina ostrva je oko 10 km, a širina do 6 km. Iako najmanje, Skijatos je najpoznatije ostrvo Sporada. Obala mu nije mnogo razuđena, ali poseduje čak 66 fantastičnih plaža rasporedjenih duž celog ostrva. Ostrvo je brdovito, naročito u severnom delu, dok je jug najpitomiji.

Glavni i jedini grad na ostrvu je Skijatos grad, udaljen od aerodroma svega 2 km. Od grada Skijatosa ka zapadu se prostiru peščane plaže u dužini od oko 14 km, a na istočnoj strani od grada je aerodrom. Iznad grada je čuveni Kastro i manastir Evangelistrije, mesto gde su nekada živeli stanovnici Skijatosa. Danas je to mesto isključivo turistička atrakcija, odakle se mnogobrojnim posetiocima pruža fantastičan pogled na severni deo ostrva i njegove šljunkovite plaže.
Grad Skijatos obiluje sa velikim brojem uskih uličica, puno restorana, taverni i barova, prelepom promenadom za šetnju sa koje se na horizontu ukazuje poluostrvo Burzi.

Jedna od najlepših plaža u Grčkoj, čuvena plaža Kukunaries, koja je proglašena i za jednu od najlepših pet plaža na svetu, nalazi se upravo na Skijatosu. Ova peščana plaža sa bujnom borovom šumom jedinstvena je po svojoj lepoti.
I ostale plaže, Megali Ammos, Kanapitsa, Trulos, Ahladia, Banana, Vromolimnos, Lalaria jedinstvene su po svojoj lepoti i bujnoj vegetaciji. Raznovrsnost sadržaja ovog mondenskog letovališta dočarava i plaža „Mala banana“ – druga na svetskom forumu nudista.

Klima na Skijatosu je sredozemna,a ostrvo je veoma šumovito (šume sredozemnog bora - pinara). Na ostrvu živi oko 6.000 stanovnika, od čega u glavnom mestu, gradiću Skijatosu živi čak 80% stanovništva.

Poljoprivreda je tradicionalno zanimanje ostrvskog stanovništva, pogotovo uzgajanje badema, vinove loze, masline. Međutim danas je ona u senci turizma. U prilog turizmu ide i dobra saobraćajna opremljenost ostrva, pre svega na osnovu postojanja savremenog aerodroma Skijatos.

Netaknuta priroda, miris borovine, kristalno čisto more, autentična atmosfera starog grada sa brojnim tavernama, barovima i buticima su samo neki od razloga koji  na ovo ostvo privlače turiste iz cele Evrope i sveta. Mnoge poznate ličnosti iz sveta šou-biznisa letovale su na Skiatosu..

 

Vodič kroz Skijatos, ostrvo burnog noćnog života i nebrojeno plaža

Zbog bujnih šuma i nebrojenih peščanih plaža, Skijatos je postao atraktivno mesto za odmor. Noćni život skoncentrisan je u kosmopolitskom gradu Skijatosu koji je načičkan tavernama, barovima i noćnim klubovima. Svuda je neprekidna gužva, saobraćaj i vreva, a zvuk motocikala regularno preseca kontinuirani disko ritam. Unutrašnjost ostrva je brdovita, prekrivena šumom i nenaseljena. Noćni život skoncentrisan je u gradu Skijatosu koji ima užurbanu, kosmopolitsku atmosferu. Glavna ulica je pešačka zona i prepuna je prodavnica i kupaca. Na glavnim plažama jure skuteri, uvek je dobra atmosfera i raspoloženje, a u barovima se pušta glasna muzika.

GRAD SKIJATOS

Skiathos town je načičkan tavernama, barovima i noćnim klubovima. Svuda je neprekidna gužva, saobraćaj i vreva, a zvuk motocikala regularno preseca kontinuirani disko ritam.
Grad Skijatos je kosmopolitsko mesto gde ćete čuti najrazličitije jezike. Uživanje je u sred dana sedeti u prepunom kafiću na obali i posmatrati druge turiste koji prolaze ili obilaziti bezbrojne prodavnice po glavnoj pešačkoj ulici u centru.

Skijatos ima dva keja između kojih se nalazi stena pod imenom Bourtzi. I starom i novom lukom niže se na desetine pabova prepunih ljudi u svako doba dana. Glavna trgovačka ulica vodi od Bourtzija uzbrdo ka unutrašnjosti ostrva. Tu ćete naći prodavnice, ali i još pabova i taverni. Uveče se ceo grad pretvara u neprekidnu žurku, pivo se toči u galonima, a ulicama cirkuliše gomila mladih turista. Restorani u Skijatosu su brojni, ali i prilično skupi, dok je kvalitet hrane u granicama proseka. Taverne s pogledom na zaliv ka zapadu su u principu skuplje, kao i kafei u staroj luci. Glavni specijaliteti su horiotiki, muzgavci na žaru, dagnje, ali i pečena jagnjetina i sveža riba.

JUŽNA OBALA SKIJATOSA

Najveći broj peščanih plaža skoncentrisan je na južnoj obali. Dobro su zaklonjene od severnog vetra meltemi i uglavnom su pozicionirane u malim uvalama iznad kojih se uzdižu brda prekrivena borovom šumom. Ne morate ići daleko da biste našli peščanu uvalu - ima ih na sve strane (kao i turista) i do svih vodi asfaltiran put.
U zaleđu nekih plaža podignuti su hoteli, dok se druge teže nalaze i na njima je manja gužva. Skoro svaka plaža može se pohvaliti dubokim peskom, plitkim morem i turističkim sadržajima.

Ksanemos
Ksanemos, jedna od glavnih nudističkih plaža na ostrvu, nalazi se odmah iza aerodromske piste, u blizini grada Skijatosa - šta više jedan turista može da poželi? To je jedna od vetrovitijih plaža i malo je neugledna, sa manje peska a više šljunka; ne pruža ni neki naročiti prizor za fotografisanje, niti ima nekih sadržaja. Ali, vrlo je popularna među onima koji odsedaju u glavnom gradu iako nije lako stići peške do Ksanemosa jer se nalazi sa druge strane strmog brda.

Megali Ammos
Još jedna plaža na pešačkoj distanci grada Skijatosa. Plaža je uska, ima pomešan pesak i šljunak i puna je ležaljki i suncobrana. I pre podne je gužva, ali prava vreva nastaje tek popodne. Od asfaltnog puta do plaže silazi se prilično strmom stazom, tako da je i to razlog što ima manje starijih ljudi.

Vassilias
Uska šljunkovita i peščana plaža Vassilias ima samoubistveno strm prilaz. Na zapadnom kraju se proteže vrlo usko parče peska i stenja, koje kao da je vertikalno zabodeno u more. Vassilias je odlično mesto za izbegavanje velike gužve, a u šumarku na pola puta do plaže skrivena je jedna odlična taverna. Istočna strana plaže, ona koja je bliža gradu Skijatosu, ima bolji pesak i jednu malu kantinu. Mogu se iznajmiti ležaljke, a dalje od vode ima i dosta prirodnog hlada u senci drveća. Kao i obližnja Megali Amos, Vassilias je smeštena u podnožju strmih brda koje je štite od severnih vetrova.

Achladies
Achladies je plaža koju nije lako naći, osim ukoliko niste stanar velikog i prilično ružnog hotela Espirides koji pokušava da monopolizuje ovaj deo obale.Do plaže se dolazi vrlo strmom stazom na istočnoj strani plaže ili kroz obližnje komplekse apartmana. Do plaže je moguće doći i kroz sam hotel, kao i betonskom stazom na kojoj se nalazi i jedna taverna. Sama plaža je duga i uska, ali pesak je fin i vrlo sitan, a voda plitka. Na zapadnom kraju plaže smešteno je nekoliko taverni, a okolo su maslinjaci i plantaže limuna. Plaža ima pogled na ostrvce Tsoungria, a na horizontu se po lepom vremenu mogu videti obale Skopelosa.

Tzaneries
Mala i uvek puna ljudi, Tzaneries predstavlja i prolaz do poluostrva Kalamaki. Plažom dominira ogromni hotelski kompleks Nostos čiji se apartmanski blokovi uzdižu ka obližnim brdima. Plaža nije mnogo široka, ali je pesak dobar. Postoji jedna mala taverna, a prirodne senke ima samo tu i tamo jer je drveće retko. U blizini, zemljanom stazom od autobuske stanice 11 nalazi se omanja i vrlo prijatna plaža Sklithri, sa malom, tradicionalnom tavernom kakve je danas teško naći na Skijatosu.

Poluostrvo Kalamaki
Relativno veliko i borovima prekriveno poluostrvo Kalamaki nalazi se između naselja Tzanaries i Kolios. To je jedno od prvih delova ostrva na kojem su počele da niču vile početkom 1960-ih. Danas je jedno od najekskluzivnijih delova Skijatosa, sa luksuznim kućama i apartmanima. U ovom delu ostrva ima odličnih staza za šetnju kroz borovu šumu. Često se nailazi na lep pogled, naročito između mesta Tzanaries i Kanapitsa. Asfaltni put od autobuske stanice 11 do 12 ide oko poluostvra, a peške se taj put može preći za sat vremena. Plaže su ovde male, a gužve retke. Ne treba propustiti najpoznatiju plažu Kanapitsa, kao ni manje plaže Koutsouri i Delfiniki.

Vromolimnos
Ova plaža poslednjih godina stiče popularnost, pre svega među mlađima i to najviše zahvaljujući velikom baru na plaži odakle se tokom celog dana pušta glasna muzika. Kad nema gužve, Vromolimnos je dobra plaža i za porodice s malom decom jer je voda plitka i prozirna.

Kolios
Kolios je mali i atraktivan zaliv sa uskom plažom oštrog peska. Nekoliko stepenica uz brdo nalazi se mala simpatična taverna.  Nekoliko desetina koraka dalje je novo apartmansko naselje, gde takođe ima nekoliko taverni.

Aghia Paraskevi (Platanias)
Kroz prostranu dolinu Platanias tokom cele godine teče potok, tako da celo područje makar prividno dobija na svežini. Apartmani ovde niču kao pečurke i danas nema kraja tavernama, snek barovima i pabovima. Pesak je prijatan, ali je voda prilično duboka, tako da nije idealno mesto za porodice s malom decom.

Troulos
Velika peščana plaža Troulos može da se pohvali sa nekoliko pristojnih taverni i jednim malim hotelom na plaži. Do skoro je to bila skrivena plaža, a danas je sve popularnija, što se vidi i u ubrzanoj izgradnji u okolini.

Koukounaries

Kao što smo i ranije napomenuli, ova plaža se regularno nalazi na top listi 10 najboljih plaža na svetu, ali je mnogi svrstavaju i u prvih 5. To je čitav kilometar dug pojas peska u obliku polumeseca. Ipak, iako impresivna na prvi pogled, plaža je već oko 11 pre podne krcata turistima, sa nekoliko stotina preskupih suncobrana. Skuteri samo promiču, a vazduh je zasićen mirisom losiona za sunčanje.

Banana Beach (Krassas)
Između plaža Koukounaries i Agia Eleni nalazi se izuzetno popularna plaža Krassas, poznatija kao Banana Beach. Do plaže se stiže relativno dugom stazom, pa mnogi turisti do nje dolaze vodenim taksijem. Glavna plaža je duga i peščana, a voda je duboka. Nekoliko barova je ušuškano u borovini, a plaža vrvi od suncobrana i ležaljki za iznajmljivanje.

Agia Eleni
Zavučena plaža Aghia Eleni nalazi se na zapadnom kraju ostrva, na kratkoj pešačkoj distanci od autobuske stanice pre parkinga u Koukounariesu. Voda je plitka, a plaža je dugo bila dovoljno skrivena da je postala nezvanični favorit među nudistima. U međuvremenu je postala previše popularna, pa su nudisti otišli na druga mesta. Plaža gleda ka zapadu i ima spektakularan zalazak sunca.


SEVERNA OBALA SKIJATOSA

Izložena je severnim vetrovima, šira i manje pristupačna nego jug ostrva. Osim toga, ima znatno manje plaža i do svih se teže dolazi u odnosu na plaže na južnoj strani. Nedavno je sagrađen dobar put do plaže Megas Asselinos, ali do pojedinih plaža se i dalje može doći i samo peške ili čamcem. Ali isplati se jer šuma je predivna, a okruženje manje komercijalizovano.

Mandraki
Nakon 40 minuta hoda od Koukounariesa, stiže se do guste šume poluostrva Mandraki koje ima tri lepe plaže - Kserkses, Elias i Agistri.

Megas Asselions
Plaža Megas Asselions je velika, divlja i vetrovita, ali i najpristupačnija na severnoj obali jer je izgrađen nov put kroz šumu od plaže Troulos. Na plaži postoji ogromna taverna, a u blizini je i auto kamp. Vetar je vrlo jak, a talasi često veliki. Uglavnom ima peska a manje šljunka i gotovo nimalo prirodnog hlada, tako da ne zaboravite suncobran. Iza rta, sa desne strane, nalazi se manja i zavučena nudistička plaža Mikri Asselinos.

Lalaria
Jedna od najlepših plaža na ostrvu, ali do nje se može doći samo čamcem. Poznata je po belom šljunku, tirkiznom moru i spektakularnim stenovitim formacijama.


KRETANJE PO OSTRVU

Putevi na ostrvu su generalno uski i krivudavi, tako da treba biti vrlo oprezan.
Taksi nije jeftin, ali je sreća što je ostrvo dugo svega 12 km, s tim što će taksisti uvek dodatno naplatiti vožnju izvan glavnog puta. Taksi stanica se nalazi kod luke Skijatos.
Autobusi koji kruže po ostrvu prolaze na svakih 20 minuta, čisti su, dobro održavani i u špicu sezone puni turista.

Autobuske stanice: 0 Skiathos luka| 1 Skiathos, Delta | 2 Skiathos, Platania | Skiathos, Sfagia | 4 Skiathos, Acropolis | 5 Megali Ammos | 6 Mytikes | 7 Vassilias | 8 Vassilias izvor| 9 Aghia Taxiarhis | 10 Achiladias | 11 Sklithri | 12 Tzanaria | 13 Vromolimnos | 14 Kolios | 15 Makri Katalima | 16 Aghia Paraskevi | 17 Poros | 18 Ikonistria | 19 Troulos A | 20 Troulos B | 21 Amoni | 22 Maratha | 23 Mandraki | 24 Stofilia | 25 Aghia Eleni | 26 Koukounaries


KAKO STIĆI NA SKIJATOS

Do Skiatosa se dolazi feribotom ili gliserom iz Volosa ili Agios Konstantinosa. Vožnja feribotom od Volosa do Skiatosa traje dva i po sata i košta 15 eura u jednom pravcu, dok gliseri kompanije Hellenic Seaways voze za sat i po, a karta je oko 25 eura u jednom pravcu.

Skiatos ima i međunarodni aerodrom. Imajte u vidu da je pista vrlo kratka, tako da je sletanje više nego uzbudljivo.


Pogledajte ponudu za ovu destinaciju:

Letujte na Skijatosu

Skijatos - „Senka Atosa“ - ostrvo sa najviše plaža po kvadratnom kilometru je najzapadnije i kopnu najbliže od svih ostrva Sporada. Iako najmanje, Skijatos je najpoznatije i najlepše ostrvo ove ostrvske grupacije. Poseduje čak 66 fantastičnih plaža rasporedjenih duž celog ostrva. Karakterišu ga brdoviti predeli, naročito u severnom delu, dok je jug malo pitomiji. Čuvena plaža Kukunaries, koja je proglašena i za jednu od najlepših pet plaža na svetu, nalazi se upravo na Skijatosu. Tu su i plaže, Megali Ammos, Kanapitsa, Trulos, Ahladia, Banana, Vromolimnos, Lalaria takođe jedinstvene su po svojoj lepoti i bujnoj vegetaciji.
Netaknuta priroda, miris borovine, kristalno čisto more, autentična atmosfera starog grada sa brojnim tavernama, barovima i buticima su samo neki od razloga koji na ovo ostvo privlače turiste iz cele Evrope i sveta..

Detaljnije...

Sporadi - tri ostrva (Skijatos, Skopelos i Alonisos) jedan program

Provedite 11 nezaboravnih dana u programu u kome ćete imati priliku da posetite tri ostrva Sporada: Alonisos - 4 dana, Skopelos - 3 dana i Skijatos - 4 dana. Program je namenjen pre svih istinskim ljubiteljima prirode i onima koji preferiraju aktivan odmor i avanturu. Ako volite da istražujete ostva i tragate za netaknutom prirodom, daleko od gužvi i turista - ovaj program je svakako za vas. Aranžman uključuje avio prevoz na relaciji Beograd - Skijatos - Beograd (u posebnim okolnostima mguće je da će biti organizovan i autobuski prevoz), boravak na sva tri navedena ostrva u odgovarajućem smeštaju, neophodne trasfere (transfer do aerodroma i trajekt između ostrva).

Detaljnije...