Borovec

Borovec je jedan od najpoznatijih i najstarijih skijaških centara u Bugarskoj. Smešten je u gustoj borovoj šumi, na nadmorskoj visini od 1350m, na severnim padinama planine Rila, u podnožju najvišeg vrha na Balkanu-Mousala (2925m). Od Beograda je udaljen 473 km, a od glavnog grada Bugarske - Sofije 73 km.

Zimski centar je osnovan krajem XIX veka kao lovni rezervat bugarskih careva. Danas, Borovec predstavlja savremeni ski centar sa mnogobrojnim hotelima, restoranima, mestima za razonodu, vrhunskim ski stazama. Borovec obiluje sadržajima i mogućnostima za brojne zimske sportove, između ostalog skijanje, snowboard, cross country, biathlon, skokovi, i kao takav ponosi se podatkom da je čak dva puta bio domaćin svetskog kupa u alpskom skijanju.

Osim sjajnih mogućnosti za celodnevno uživanje u zimskim sportovima, Borovec ima bogatu ponudu: mnoštvo barova, kafea i noćnih klubova koji su otvoreni tokom čitavog dana, odnosno noći, nudeći nezaboravnu zabavu uz domaću i internacionalnu muziku. Za ljubitelje dobre hrane, pića i žive muzike, u ponudi su tradicionalne bugarske taverne, tzv. Mehane, gde se može uživati u specijalitetima bugarske kuhinje i bugarskom crvenom vinu.

Skijalište
Borovec poseduje mrežu od ukupno 58 km ski staza, od kojih je najduža duga 6 km. Pet staza su kategorisane kao plave i zelene - za početnike, 14 staza su crvene - srednje težine i 2 staze su crne -  za napredno skijanje. Na raspolaganju su tri ski staze pokrivene topovima za veštačko osnežavanje. Dve staze su opremljene za noćno skijanje sa instaliranim audio ozvučenjem. Ski staze su prilagođene svima, kako početnicima tako i onim najiskusnijim skijašima.

Instaliran je sistem od 13 žičara, plus 5 dečijih i to: Jedna gondola za šest osoba kapaciteta 3000 osoba na sat... tri četvoroseda... jedan trosed... dva dvoseda... šest vučnica... pet dečjih liftova...

Staze za skijaško trčanje i biatlon locirane su na oko 2 km od mesta Borovec, a skakaonice za ski skokove (75m i 50m) servisiraju ski liftovi. Staza za biathlon na Borovecu, ubraja se u među najbolje u Evropi.

Na stazama ski centra Borovec su 1981. i 1984. godine održana takmičenja u Svetskom kupu, a 1983. godine Svetsko prvenstvo u biatlonu.

Ski regioni Boroveca:
Sitnjakovo - (Sitnjakovska Skala i Martinovi Baraki). Početna stanica žičara za osam ski staza u ovom regionu nalazi se sa južne strane hotela “Rila”.
Jastrebec - Najlakši i najpogodniji put do polazišta četiri staze u ovom regionu jeste gondolom - njena polazna stanica se nalazi nekoliko desetina metara jugozapadno od hotela “Samokov”.
Markužik - takođe, gondola je najlakši način da dođete do četiri najviše ski staze u ovom regionu.

Kako stići
Itinerer za Borovec je dužine oko 470 km, oko 7-8 sati vožnje sa pauzama. Do Sofije put je uglavnom poznat. U Sofiji je potrebno ići pravo kroz centar Sofije, jer se obilaznica - Okolovrusten put i Samokovsko shose spajaju i vi idete ka Pančarevu i dalje smer Samokov-Borovec.

10 km posle Samokova stiže se u ski centar Borovec. Sastoji se iz dva dela, donji deo sa hotelima Lion, Zodiak, ..... i desno gornji na samoj ski stazi sa hotelima Samokov, Rila, Olimp, Mura, Flora. Postoje oznake smera ka hotelima, a ako ne uspete da nadjete putokaz za svoj hotel, raspitajte se kod lokalnog stanovništva, ili se javite predstavniku vase agencije preko koje putujete.


Karakteristike ski centra:
Visina skijališta od 1350 - 2550 m/nv
Visinska razlika 1320m
Ski staza - 19, ukupne dužine 58 km
 - 3 Zelene staze, ski put
 - 2 Plave staze, lake
 - 14 Crvenih staza, srednje težine
 - 1 Crna staza, teška
Najduža staza - 6 km
Nordijske staze za skijaško trčanje - 35 km
Žučare:
 - 1 Gondola sa 6 mesta
 - 4 Žičare sedežnice
 - 13 Ski liftova


BorovecPogledajte ponudu za ovaj ski centar:

Borovec - sedmodnevi skijaški aranžmani

Sedmodnevni skijaški aranžmani u drugom po veličini skijalištu Bugarske - Borovecu. Ovo skijalište je popularno među našim skijašima, prvenstveno zbog njegove blizine, odličnih smeštajnih kapaciteta po prihvatljivim cenama i jako jeftine vanpansionske potrošnje. Borovec posebno pogoduje porodicama sa decom, gde veliki broj raznovrsnih smeštajnih kapaciteta, od apartmana, pa sve do luksuznih hotela, omogućava kvlitetan boravak i prateće usluge za svačiji džep.

New***   COVID SAFE HOTEL

Pogledajte kompletnu SkiBus ponudu hotela i smeštaja u Borovecu.

Detaljnije...