Aussois

Ski centar Aussois (izgovara se Osoa) leži na južnim padinama živopisne alpske doline Maurienne, udaljen 7 km od grada Modane i 10 km od tunela Frejus, što ga čini saobraćajno lako dostupnim. Planinski centar Aussois na 1500 m/nv je raj za zimske sportove, gde pored alpskog skijanja postoje i tereni za nordijsko skijanje sa 30 km markiranih staza. Skijaški tereni za alpsko skijanje se prostiru između 1500 i 2750 m/nv, a 55 kilometara skijaških staza različitih nivoa težine zadovoljiće kako početnike tako i napredne skijaše.

U gornjim delovima skijališta, gde staze izlaze na 2750 m/nv, pored uređenih ski staza postoje i velike mogućnosti za off-piste vožnju po dubokom snegu uz predivan pogled na alpske vrhove. Na donjim delovima skijališta ski staze prolaze kroz borovu šumu, i potpuno su pokrivene sistemom veštačkog osnežavanja. Zbog svog položaja na južnoj padini doline, uživaćete dodatnom suncu.

Aussois je idealan za opušten zimski odmor sa celom porodicom. Dok su deca sa svojim vršnjacima u ski vrtiću gde prave svoje prve skijaške korake, roditelji uživaju u spuštanju raznovrsnim ski stazama. U međuvremenu deke i bake su na lepom izletu na skijama za nordijsko trčanje ili na pešačkoj turneji po snežnim stazama u susednoj nordijskoj sportskoj zoni Sardieres. Ljubitelji freestyle vožnje inaju na paspolaganju snow park kao i boardercross stazu. U Aussois-u ima zaista po nešto za svakoga.

Sardieres je mesto koje sa oslanja na Aussois, u kome se nalazi centar za nordijhsko skijanje "Monolithe" sa 30 km markiranih staza različitog stepena zežine. Najpoznatija i najduža je crvena staza duga 15 km koja povezije oba mesta. Pored staza za skijaško trčanje postoje i četiri posebno uređene staze za hodanje sa krpljama po snegu u dužini od 17 km. Glavne trkačke staze su pokrivene sistemom za veštačko osnežavanje.

Aussois je tradicionalno planinsko selo sa autentičnim alpskim ambijentom sa mnoštvom restorana, barova, kafića, prodavnica i drugih objekata koji su od suštinske važnosti za dobar skijaški odmor. U turistička kancelarija u mestu stalno radi na animaciji gostiju organizujući brojne zabavne aktivnosti na snegu i noćno skijanje.

Sa 6-dnevnim Aussois skipasom po jedan dan se može ići na skijanje u susedna skijališta Valfrejus i La Norma do kojih je prevoz organizovan. Takođe sa 6-dnevnim Aussois skipasom mogu se jedan dan besplatno koristiti nordijske staze Aussois - Sardieres.
Ako se uzme skipas Eski-Mo, može se na po jedan dan skijati u još četiri ski centra Val Cenis, Bonneval sur Arc, La Norma i Valfrejus uz besplatan prevoz do njih. Ovih pet skijališta imaju ukupno 300 km staza.


KARAKTERISTIKE SKI CENTRA AUSSOIS:

Nadmorska Visina: 1500 - 2750 m
Ukupna dužina skijaških staza - 55 km
Ukupan broj ski staza - 21, od toga:
 - crnih staza - 3
 - crvenih staza - 7
 - plavih staza - 6
 - zelenih staza - 5
Žičara ukupno 10, od toga:
 - 6 žičara sedežnica
 - 4 ski lifta
Staze za nordijsko skijanje - 30 km

KARAKTERISTIKE SKI OBLASTI POKRIVENE Haute Maurienne Vanoise SKIPASOM:

- Skipas za 6 skijališta: Val Cenis, Bessans, La Norma, Val Frejus, Aussois i Bonneval sur Arc
- Ukupno 350 km alpskih ski staza i 200 km nordijski ski staza.
- Vreme putovanja između skijališta 30 do 40 min.
- Prvi dan obaveznog skijanja u mestu gde je smeštaj.
- Skipas bez fotografije.
- Besplatan shuttle autobus između skijališta određenim danima.
 
- Skijališta:
   - Val Cenis Vanoise: 57 ski staza dužine 125 km. Mesto na 1400 mn/v, skija se do 2800 mn/v.
   - Aussois:               21 ski staza dužine 55km. Mesto na 1500 mn/v, skija se do 2750 mn/v.
   - Bonneval sur Arc:  19 ski staza dužine 25km. Mesto na 1850 mn/v, skija se do 3000 mn/v.
   - La Norma:            27 ski staza dužine 65km. Mesto na 1400 mn/v, skija se do 2750 mn/v.
   - Valfrejus:             23 ski staza dužine 65km. Mesto na 1550 mn/v, skija se do 2740 mn/v.
   - Bessans:              5 ski staza dužine 3 km. Mesto na 1700 mn/v, skija se do 1840 mn/v, 133 km staza za skijaško trčanje i biatlon strelište...


Aussois