Saas Fee

Saas Fee je Švajcarsko skijalište za koje važi krilatica "Alpski biser", a  pre svega zbog toga što samo mesto okružuje čak 13 vrhova od preko 4000 metara (od kojih je Dom sa preko 4600 metara ponajveći). I stvarno, okolina gledana iz samog mesta smeštenog na 1800 m/nv izgleda  veličanstveno.

Susret sa Saas Fee-om je jedno novo iskustvo. Kao orlovsko gnezdo obloženo četinarskim šumama (penju se do nekih 2000 metara) a direktno okruženo silnim vrhovima i gigantskim glečerom koji kao da svakog časa preti da se obruši u selo.

Mesto je uređeno u klasičnom švajcarskom, alpskom stilu. Sve građevine moraju da zadovolje visoke standarde tradicionalne arhitekture, što mesto čini zaista originalnim. Saas Fee ima ukupno 1600 stanovnika i član je udruženja švajcarskih turističkih centara u kojima je zabranjen saobraćaj vozilima sa unutarašnjim sagorevanjem. Jednom kada parkirate auto, ušli ste u "Pearl of the Alps", kako Saas Fee nazivaju Švajcarci. Glavno obeležje Saas Feea je lokalna crkva, koja se impozantno ističe u masi manjih građevina.


Saas Fee leži na 1800 m/nv i okružen je s 13 vrhova viših od 4000 mnv, što doprinosi izuzetnoj mikroklimi, koja garantuje skijanje od decembra do aprila, a na visinama iznad 3000 m tokom cele godine. Ulaskom u "Alpin express" gondolu za 30 ljudi, savlađuje se visinska razlika od 800 m i dolazi do međustanice gde se ili ulazi u drugu gondolu ili izlazi van na skijašku stazu. Prema vrhu skijališta potrebno je nastaviti vožnju drugom "Alpin expressom" gondolom koja podiže do platoa na 3000 m/nv. I tu nije kraj, za najviši vrh do koga se može stići na skijama potrebno je dalje koristiti najviši podzemni voz na svetu "Metro Alpin", koji konačno dovodi do 3500 m/nv, odakle se pruža predivan pogled na celu Saastal dolinu, okolne glečere, alpske vrhove i celo skijalište. Tu je i poznati panoramski restoran iz kojeg vodi ulaz u verovatno najbolju ledenu pećunu u Evropi - "Ice Pavilion".


Samo skijalište Saas Fee ima ukupno 100 km staza, dok okolna mesta povezana shutle busom Saas Grund i Saas Almagell nude još oko 45 km staza. U Saas Feeu postoji 25 km plavih staza, 55 km crvenih staza i 20 km crnih staza, dok je najduža staza duga 9 km i vodi od glečera pa sve do mesta. Veštački sneg nije presudan na skijalištu ovakvog tipa pa je njime pokriveno svega 8 km ski staza u podnožju. Možda ste primetili, na ski mapama švajcarskih skijališta postoji i varijanta žute staze. One su namenjene za off-pist, radi se o obeleženim ali ne uređenim ski stazama. Da nebi bili iznenađeni, treba se najpre raspitati o uslovima skijanja, pa tek onda krenuti niz nju!


Glečerske staze su dosta široke i nude idealne nagibe za sve tipove skijaša i bordera, i uobičajeno su pokrivene ski liftovima. U letnjim mesecima Saas Fee je takođe popularan jer je za skijanje na raspolaganju oko 20 km staza, a u pogonu je 10 skijaških žičara koje pored skijaša koriste i alpinisti, planinari,...

Karakteristike ski regije SAASTAL
Skijališta: Saas Fee, Saas Grund i Saas Almagell

Min. visina skijališta: 1800 m/nv
Max. visina skijališta: 3600 m/nv

Ukupna dužina skijaških staza - 145 km
  - Plave, lake staze - 39 km
  - Crvene, srednje teške staze - 75 km
  - Crne, teške staze - 31 km
Broj skijaških staza - 48
Najduža staza - 15 km
Dužina staza za skijaško trčanje - 32 km

Karakteristike skijališta SAAS FEE:

Ukupna dužina skijaških staza - 100 km
  - Plave, lake staze - 25 km
  - Crvene, srednje teške staze -55 km
  - Crne, teške staze - 20 km.

Skijašima je na raspolaganju 22 žičare i to:
  - 1 voz,
  - 8 gondola,
  - 2 žičare sedežnice,
  - 11 ski liftova.

 

PUT do Saas Feea:
Iz Beograda do Saas Fea ima oko 1.150 km. Iz Srbije auto put vodi preko Hrvatske, Slovenije i Italije do Milana (1.020 km) odakle postoji dve verzije daljeg puta:
     - I verzija puta preko prevoja Simplon pass:
Od Milana još oko 230 km. U Milanu se skreće na sever putem E62, pored jezera Lago di Maggiore i preko putnog prevoja Simplon pass (na 2000 m/nv) se ulazi u Švicarsku. U spuštanju sa prevoja ka dolini dolazi se do malog alpsko središte Brig, prolazi se obodom grada, dalje nastavljamo prema zapadu, gde table vode prema Sionu, Lozani i prvom većem gradiću - Visp-u. Upravo je Visp mesto gde se sa glavnog magistralnog puta skreće prema odredištu - Saas Fee. Od Vispa put vodi u dva pravca, jedan je prema Zermattu, a drugi prema Saas Feeu. Početak puta je zajednički, a vodi kroz tunel duž doline reke Vispe. Nakon 7 km vožnje dolazi se do mesta Stalden, gde se putevi razdvajaju. Na kružnom toku desno put nas vodi kroz Mattertal do Zermatta, a levo kroz Saastal do Saas Feea.
    - II verzija puta preko tunela St. Bernard:
Od Milana još oko 350 km. U Milanu se nastavlja auto putem A4 na zapad do isklučenja za Aostu do koje se stiže autoputevima E25 i A5. Na ulazu u Aostu se isključijemo na sever na put E27 prema tunelu St. Bernard u kojem je i granica. Izlaskom iz tunela nalazimo se u Švajcarskoj i spuštanjem u dolinu stiže se u mesto Martigny u kome treba dalje ići na istok u pravcu gradova Sioni i Brig. Par kilometara pre Briga je gradić Visp, u kome se skreće na jug u planine, kao što je opisano u I verziji puta. U mestu Stalden treba držati levo ka dolini Saastal i prolaskom kroz mesta Saas Balen i Saas Grund stiže se do Saas Fea i parking garaže na ulazu u mesto.
Ova verzija puta jeste duža i skuplja (zbog tunela) ali je pouzdanija tokom zimskih meseci i loših vremenskih uslova obzirom da je prevoj Sipmlon na 2000 m/nv.


Saas Fee - ski centarPogledajte ponudu za ovu destinaciju:

Saas Fee - sedmodnevne ski ture

Kažu da se u Saas Fee ne odlazi slučajno... Razloga da posetite ovaj skijaški raj ima dosta, i svi su jasni. Ako ste skijaški fanatik u potrazi za jednom od najboljih evropskih skijališta, ili ste stravstveni border u potrazi za dobrim snežnim parkom i otvorenim snežnim terenima, ili ste takmničar u potrazi za dobrim snežnim uslovima u bilo koje doba godina, ili ste početnik i neko želi da usavršava skijaško znanje na dugim širokim  plavim stazama - onda ćž vam se Saas Fee sigurno svideti.

Detaljnije...