Val di Fassa

Val di Fassa je živopisna dolina u Dolomitima u kojoj se nalazi veliki broj većih ili manjih mesta i naselja. Najpoznatija su ona odakle kreću gondole koje vode na skijališta: Vigo di Fassa, Pozza di Fassa, Pera, Mazzin, Campitello, Canazei, Alba, Peina.
Ski oblast Val di Fassa i Carezza sa svojih 120 km staza i 52 žičare jedna je od većih u regionu Dolomiti Superski. Prostire se na nadmorskoj visini od 1.370 do 2.638 m/nv. Skijaška oblast se sastoji od više skijališta iznad pomenutih gradića, kao što su Belvedere, Ciampac, Col Rodelle, Ciampedie ili Buffaure.
Val di Fassa - Šema naseljaNeka od ovih skijališta su povezana žičarama, a neka besplatnim ski busom koji saobraća duž cele doline. Ski staze se veoma dobro održavaju i pripremaju, a za slučaj potrebe najveći deo njih je pokriven sistemom veštačkog zasnežavanja. Gužve na žičarama  možete očekivati jedino na polaznim stanicama gondola u mestima u dolini. Čim se popnenje na samo skijalište čekanje dagotovo i ne postoji.
Ponuda "Off-pista" nije preterano bogata, ali staza za skijaško trčanje ima dovoljno, čak preko 50km. Ko želi, može isprobati i 70 km dugu stazu Moena-Canazei-Moena-Cavalese na kojoj se svake godine krajem februara ili početkom marta održava poznato takmičenje u skijaškom trčanju - noćni ski maratom Marcialonga.

U dolini Val di Fassa nalaze se četiri skijaški povezana dela, a za sve važi jedinstveni Fassa ski pas. Sledi mapa cele skijaške regije Val di Fassa, a potom i opis svakog od pojedinačnih skijališta.

Val di Fassa - ski mapaMapa cele skijaške regije Val di FassaCol Rodella i Belvedere / Campitello i Canazei

Najveću pažnju privlače žičarama povezana skijališta Belvedere iznad gradića Canazei i Col Rodella iznad mesta Campitello. Oba nude široke, sunčane staze, namenjene naprednijim skijašima.
U samom centru mesta Canazei, na 1460 m nadmorske visine, nalazi se polazna stanica gondole koja vodi na skijalište Belveder na visinu od 1960 metara. Odatle se dalje može nastaviti velikom gondolom (prima 80 skijaša) skoro do samog vrha, odakle se pruža prekrasan pogled na okolne planine. Pred skijašima će se ukazati plato obasjan suncem, sa desetak žičara sedežnica i mnoštvom crvenih ski staza. Vrh Belveder se nalazi na 2423 m/nv i to je najviša tačka Val di Fasse do koje se može doći na skijama.

Ne treba propustiti popeti se na vidikovac na visini od 2900 metera gondolom Sass Pordoi. Ko je  pravi ekstremni skijaš, može pokušati da se spusti odatle neuređenim, ali obeleženim stazama.

 

Iz mesta Campitello sa 1440 m/nv polazi velika viseća gondola koja vozi na skijalište Col Rodella i završavan na 2485 m/nv odakle se uz pomoć pet sedežnica i dva ski lifta može skijati po stazama platoa Passo Sella, ili preći na susedno skijalište Belvedere. Ova dva skijališta su povezana gondolskim žičarama u jedinstven sistem. Za prevoz do početnih stanica gondola u Canazeiu i Campitellu obezbeđen se besplatan ski-bus.
Campitello i Canazei - veza sa Sera Ronda turomOno što je važnije, ova dva skijališta su neposredno deo Sella Ronda ture, pa postoji mogućnost da se, uz kupljeni skipass Dolomiti Superski, skija i na okolnim skijalištima Alta Badije, Val Gardene, Marmolade i Arabbe. Ako ste dobar skijaš i idete sa nekim koji je to prošao, pokušajte da obiđete Sella Ronda Campitello, Canazei, Abaturu i to oba smera. Može se obići u jednom danu, tako da nikada ne skijate istim stazama. Svakako treba biti u dobroj skijaškoj kondiciji i formi da se to izvede, a oni koji to ne uspeju moraju se vratiti autobusom do polazne tačke.
Sa skijališta Col Rodella i Belvedere je moguće spustiti se do naselja Canazei crvenom stazom koja se pri kraju pretvara u uzak put. Obzirom da se ova staza spušta do centra mesta, udaljenog od polazne stanice gondole 10-tak minuta hoda, to se ova staza preporucuje za zadnji spust u toku dana. Sa ovih skijališta u Campitello se vraća gondolom ili ski busom iz Canazeia, ako se tamo završi skijanmje.

BelvedereBelvedere Col Rodella - CampiteloCol Rodella Pordoi - na trasi sellarondePordoi


Ciampac i  Buffaure / Alba i Pozza di Fassa
Ciampac i  Buffaure su takođe povezana skijališta koja se nalaze na suprotnoj strani doline u odnosu na Belvedere. Zbog svoga položaja, ova strana doline je veoma kratko obasjana suncem, pa su staze izuzetno čvrste i dobro pripremljene. U ovom delu vlada manja gužva, a većina staza su kategorisane kao crvene - srednje teške.
Iz mesta Alba polazi velika gondola za 80 putnika, koja vodi na drugo skijalište Ciampac na visinu od 2100 m. Campac se satoji iz 6 žičara i 12 km staza, a najviša krece sa 2428 m/nv. Povezan je sa susednim skijalištem koje pripada mestu Pozza di Fassa, a koje se nalazi s druge strane planine.
Tu je locirana slalom staza sa merenjem vremena, gde se na startu ubaci 1 EUR, a na cilju skijaše čeka semafor sa rezultatom brzine spuštanja.
Ovde se nalazi i jedina crna staza, koja vodi sa platoa u samo mesto Alba. Dok se penje ili spušta gondolom mogu se videti oni hrabriji skijaši koji su se upustili u spuštanje ovom crnom stazom, kako se bore sa padinama nagiba i do 60 stepeni.
Ski mapa Ciampac i  Buffaure / Alba i Pozza di FassaSusedno skijalište sa kojim je povezan Ciampac zove se Buffaure. Njemu pripada mesto Pozza di Fassa koje se nalazi na istoj strani doline, ali sa druge strane planine. Skijališta Ciampac i Buffaure su povezana 2004/2005 sa dve nove staze i dve nove četverosedežnice sa kupolom, koja štiti od vetra i snega. Na taj način se broj staza praktično udvostručio. Tada je i oformljena Ski tura Panorama: Buffaure - Ciampac, koja povezije mesta Pozza i Alba. Čak je u planu za neku od narednih sezona i povezivanje skijališta Ciampac i Belvedere samo sa jednom gondolom.
Na obodu mesta Pozza di Fassa nalazi se osvetljena staza Aloch, na čiji vrh podiže žičara sedežnica i koja ima dve trase, crveni i crni spust za noćno skijanje od 20 časova.

Ciampac - pogled na AlbuCiampac - pogled na Albu Ciampac - BuffaureCiampac - Buffaure Buffaure - Pozza di FassaBuffaure - Pozza di Fassa


Ciampedie / Vigo di Fassa i Pera
Ciampedie je malo skijalište sa preko 13 kilometara ski staza i nalazi se ispod vrha Catinaccio 2481 m/nv. Može mu se prići velikom visećom godolom iz mesta Vigo di Fassa, ali takođe i žičarom sedežnicom od mesta Pera (Pere di Fassa).
Najviši plato ovog skijališta je Ciampedie na 2000 m/nv, odakle se spuštaju staze prema pomenutim naseljima.

Staze prema mestu Pera su plave - lake, pa su pogodne za decu i početnike. Na vrhu se nalazi i veliki dečji ski park, ski vrtić, ski škole i mini Klub Tananai za zabavu dece.
Srednje zahtevnim skijašima se preporučuje zabavna i izazovna staza Thoeni dužine 4,5 km, koja se od Ciampedie spušta dole do mesta Vigo di Fassa.
Za zahtevnije skijaše pravu poslasticu predstavlja crna staza, posvećena Albertu Tombi, koja i nosi njegovo ime. Veliki šampion je trenirao dugi niz godina na ovoj stazi skijališta Ciampedie.

 

Ciampedie - Vigo do FassaCiampedie - Vigo do Fassa Ciampedie - CatinaccioCiampedie - Catinaccio
Ciampedie - PeraCiampedie - Pera

Carezza / Carezza
Carezza - ski mapaSkijalište Carezza je nešto izdvojenije od ostalih i sa pretežno plavim stazama je orijentisano ka skijašima početnicima i porodicama sa decom. Na ovo skijalište otpada 30 od ukupno 120 km staza koliko ima cela oblast Val di Fassa. Prostire se od 1750 do 2337 m/nv.
Put za ovo skijalište se odvaja u mestu Vigo di Fassa.

CarezzaCarezza CarezzaCarezza CarezzaCarezza


Alpe Lusia
/ Moena
Mesto Moena pripada dolini Val di Fassa, ali skijalište Alpe Lusia koje mu pripada sastavni deo ski oblasti Trevalli i za njega je neophodno da se kupuje poseban ski pass. Obzirom na blizinu i dobru saobraćajnu povezanost, preporučuje se da uz doplatu, bar jedan dan svog boravka skijate iznad Moene.

Alpe Lisia - MoenaAlpe Lisia - Moena Alpe Lisia - MoenaAlpe Lisia - Moena MoenaMoena


Kako stici
U dolinu Val di Fassa se može stići iz nekoliko pravaca, većinom preko planinskih prevoja, pa treba proveriti prohodnost puteva. Od Trsta ima oko 290 km, možda najsigurnijim pravcem preko mesta Pordenone, Conegliano, Belluno i Agordo. Nakon Agorda u mestu Cencenighe Agordino treba skrenuti ka mestu Falcade, zatim preći preko prevoja Passo San Pellegrino sa koga se silazi u mesto Moena, a zatim desno putem kroz dolinu Vall di Fasso stižete u svoje odredišno mesto. Mesta koja potom slede idu u sledećem nizu: Moena, Soraga, Vigo di Fassa, Pozza di Fassa, Pera, Mazzin, Campitello, Canazei, Alba, Peina. Ovim putem od Beograda ima oko 910 km.
Može se u dolinu Val di Fassa stići i iz suprotnog pravca od Peine i Albe, putem kraćim oko 20km. To je pravac kiji iz Agore vodi pravo kroz mesto Alleghe i prevoj Passo Fedaia sa kojega se silazi u mesto Penia. Ali upravo je problem sa ovim prevojem Passo Fedaia jer je često zatvoren zato što je neprohodan ili je na snazi opasnost od obrušavanja lavine.
Put se može skratiti za 50 km, ako se kod Padove odvoji sa autoputa u pravcu Bassano del Grapa, Trenta. S obzirom da se dobar deo puta vozi kroz manja mesta, putovanje će vremenski gotovo isto trajati, ali ćete uštedeti na gorivu i putarini, jer se posle Padove ne plaća putarina.
Bilo kojim putem da idete, poslednjih pedesetak kilometara ćete se voziti u koloni brzinom od 20-30 km/h uz česte zastoje. Zbog toga što uz put prolazite kroz ili pored dvadesetak poznatih skijaških centara, neminovno ćete naići na gužve, jer se u te krajeve tokom vikenda sliva desetine hiljada vozila iz cele Evrope. Kako turistički aranžmani počinju i završavaju subotom ili nedeljom naoružajte se strpljenjem i krenite dovoljno rano da ne ulazite u noć, kada putevi počinju da se lede pod uticajem niskih temperatura, koje su noću uglavnom ispod nule. Ako nemate zimske gume i lance, ne krećite u ove krajeve. Putevi se stalno čiste i posipaju peskom, ali kada pada sneg pomažu samo lanci.


Val di FassaVideo klipovi iz ovog ski centra

Video klipovi skijaša iz ovog ski centra

Ostali ski centri u okviru Sella Ronda:

Alta Badia

Ski oblast Alta Badia je sastavni deo skijaške regije Dolomiti. Pripada italijanskoj provinciji Bolzano, ali se geografski nalazi u južnom Tirolu. Oblast čine skijališta oko 6 gradića u dolini Badia, koji se nalaze na nadmoskoj visini između 1348 m i 1645 m.
Sama ski oblas Alta Badia ima 130 km staza. Zajedno sa skijalištima Val Gardena, Val di Fassa i Arabba/Marmolada, čini Sella Rondu, čuvenu skijašku kružnu rutu oko masiva Sella sa oko 500 km povezanih staza. Uz kupljen Dolomiti superski skipass, dostupno je čak 1220 km staza ski regie Dolomiti.

Detaljnije...


Val Gardena

Skijaška oblast Val Gardena se nalazi u pokrajini Južni Tirol u severnoj Italiji. Ima preko 170 km ski staza i po tome je najveća od  12 ski oblasti u regiji Dolomiti superski. Jedno je od četiri povezana skijališta u Sella Ronda turi koju čine još Alta Badija, Val di Fassa i Arabba/Marmolada i imaju zajedno impresivnih 500 km skijaških staza.
Skijalište se sastoji od dva dela, Val Gardene i Alpe di Siusija i važi jedinstveni ski pas. Val Gardenu čine tri mesta: Selva, St. Cristina i Ortisei; dok Alpe di Siusi pripadaju mesta: Castelrotto, Siusi i Fie.

Detaljnije...


Arabba - Marmolada

Iako je Arabba najmanja karika u sistemu Sella Ronda, zbog svojih veoma zahtevnih staza i veze za impresivnom Marmoladom spada u značajniji i najposećeniji deo ovog skijaškog sistema. Skijalište nosi ime po mestu Arabba (1600m/nv), koje se nalazi sa severozapadne strane planine Sella. Samo mesto nema veliki broj smeštajnih kapaciteta, kao neka druga u sistemu Sella Ronde, ali zbog atraktivnosti regije i njene popularnosti, kao i prolaska mnogih skijaša iz okolnih mesta (prolazeći kroz Sella Ronda kružnu turu oko planine Sella) ovde ume da bude dosta gužve.

Detaljnije...