Briancon

Brijanson (fr. Briançon) je grad koji leži na visini od 1300 m/nv i na samo 13 km od granice s Italijom. Boraveci u Brijansonu, možete uživati u izuzetnom okruženju planinskih vrhova. Ulice grada će vas očarati, a slobodno vreme se može provesti u brojnim restoranima ili kafanama.

Tokom odmora opustićete se baveći se različitim aktivnostima. Gradić pruža mogućnost bavljenja zimskim sportovima, raftingom, kajakom, kupanjem u bazenu, jahanjem, paraglidingom. Ako imate želju za mirnim odomorom, Brijanson će vam ponuditi prelepi park, bioskope, kuglanu, a za osobe koje vole reskirati tu je Casino Brincon.

Mesto se nalazi u regionu Provansa-Alpi-Azurna obala (Provence-Alpes-Côte d'Azur), u departmanu Gornji Alpi (Hautes-Alpes). Po podacima iz 1990. godine broj stanovnika u mestu je bio 11.041, a gustima maseljenosti je iznosila 393 stanovnika/km2.

Kroz Brijanson protiče reke Durance koja izvire jugozapadno od greda ispod gdaničnog mesta i skijališta  Montgenèvre, pa prolazeći kroy Brijansin teče na jugozapad kroz gradove Embrun, Sisteron, Manosque, Cavaillon i Avignon gde se uliva u Rhonu. Glavne pritoke Durancea su Bléone i Verdon.

U Brijansonu se nalazi impozantna tvrđava, projaktovana od strane kraljevskog vojnog arhitekte Vaubana (Sébastien Le Prestre de Vauban, 1633.–1707.) i koja je 07. maja 2008. godine, od strane UNESCO-a, svrstana na listu mesta svetske baštine.

U Brijansonu (Hautes-Alpes) Vauban je utvrdio gradske zidine, ulicu "Ouvrage de la communication Y", most "Asfeld" i izgradio utvrđenja: Redoute des Salettes, Fort des Trois-Têtes, Fort du Randouillet.

Brijanson, kao važna raskrsnica na putu preko planinskog prevoja "Col de Montgenèvre" prema Torinu u Italiji, je sa istoka utvrđen radi obrane od Austrijanaca u 17. veku. Ima strme i uske, ali veoma slikovite ulice. Utvrđenje Janus se nalazi na 1,200 metara iznad grada.Serre Chevalier je skijaška regija u alpskom dijelu Francuske koju čini gradić Briançon i obližnja sela Chantemerle, Villeneuve i Le Monêtier-les-Bains, i predstavlja jednu od vodećih francuskih skijaških oblasti.

Posetioci ovog zimskog turističkog centra, u kojem se održavaju i skijaška takmičenja za FIS Svetski kup, mogu uživati u skijanju na uredenim stazama dužine 250 km i koristiti čak 63 ski instalacije.

Osim zimskog, Serre Chevalier razvijen je i letnji turizam, a u ponudi su vožnja kajakom, šetnja planinskim stazama, brdski biciklizam, te ostale rekreacione i sportske aktivnosti.


BrianconPogledajte ponudu za ovu destinaciju:

Serre Chevalier - skijanje na padinama srednjovekovnog Briancona

Zimujte u jednom od top francuskih skijališta - Serre Chevalier, na skijaškim terenima koji se spuštaju u srednjovekovni Briancon, grad koji je zbog svoje osobenosti pod zaštitom Unesco-a. Skijanje na visinama od preko 2800m, ogromna skijaška regija i boravak u ambijentu i u duhu srednjega veka su odlike kojima se druga skijališta ne mogu pohvaliti.

Detaljnije...

Fotografije putnika sa ove destinacije

image002
n-sport-i-n-fashion-logo.jpg
logobeosport150
sprzet rossignol logo
markoni logo200
OutdoorSportslogo180x100
divcibare sr logo150
SaltoM logo
Logo jecom sport Krvavec
bootpro logo
Kobbaz logo
Board Shop beli rr
velvetlogo.png
NAPAPIJRI.jpg
Oculus popravljen
garmin-infoteam-logo.jpg
skoda-Auto-Cacak-logo.jpg
SarunaLogo