Sion

Sion je glavni grad švajcarskog kantona Vale, jedan od najstarijih gradova Švajcarske i jedno od najzanimljivijih destinacija u ovoj zemlji. Smešten je u Alpima, na reci Roni u gornjem delu njenog toka. Grad je prvo značajnije naselje na ovoj poznatoj evropskoj reci, koja ga danas deli na dva dela. Sion mnogi turisti opisuju kao spektakularan. U samom gradu nalaze se dva brežuljka, svaki sa svojim kamenim utvrđenjem i okružen zasadima vinove loze.

Odlikuju ga pitoma klima i kamene građevine pomalo mediteranskog duha. Gotovo sve znamenitosti mogu se obići peške. U Sionu je smešteno 14 zgrada koje se nalaze na listi švajcarskog nasleđa od nacionalnog značaja, među kojima su Arhiv države Vale i Muzej sionskog biskupa. Zovu ga i "grad četiri dvorca", po dvorcima Tourbillon, Vaelre, Majorie i Montogore, koji su ujedno i najveća atrakcija grada.

Tourbillon je nekada bilo važno vojno utvrđenje, Valereom dominira istoimena bazilika poznata po najstarijim svetskim orguljama koje su još u upotrebi, a Majorie je čak četiri veka bio glavno sedište lokalne moći, s obzirom na to da ga je pred kraj 14. veka kupio biskup Tavel. Kompleks je više puta obnavljan i danas je u veoma dobrom stanju, a služi kao dom Umetničkom muzeju.


Obavezno treba obići i centar grada, koji je veoma zanimljiv. Centrom dominira veliki Trg De la Planta, na kojem se uz sedište vlade kantona Vale nalazi i spomenik ulaska kantona u Švajcarsku konfederaciju. Malo prema severu, odmah iza ugla, nalazi se katedrala Notr-Dame du Glarier. Ova građevina je jedinstvena po svojoj arhitekturi, jer je mešavina raznih stilova, a najviše se ističe romanički zvonik.

Najznačajnija među gradskim ulicama je Rue du Grand-Point gde se nalazi Gradska većnica, zgrada izgrađena sredinom 17. veka a danas prepoznatljiva po astronomskom satu koji se na njoj nalazi. Cela ta ulica, kao uostalom i ostatak centralnog dela Siona, zanimljiva je po jednoj pomalo neobičnoj atrakciji - zastavama.


Švajcarska je i inače poznata po mnoštvu zastava na svakom koraku, ali su u Sionu one posebno uočljive te celom gradu daju posebno prijatnu i veselu atmosferu.

Sion je grad bogate kulture i istorije. Područje Siona je bilo naseljeno još u vreme praistorije i starog Rima, ali nije imalo veliki značaj. Sion se pod današnjim nazivom prvi put javlja 999. godine, a u sledećim vekovima grad jača i postaje privredno središte gornje Rone. Tokom 19. veka Sion se počinje polako razvijati i jačati ekonomski. Ovo blagostanje se zadržalo do dan-danas.

        Izvor: glassrpske.com    Jelena Bjelica