Nica

1feda nice

NICA se nalazi u regionu Provansa-Alpe-Azurna obala, na Azurnoj obali (La Cote d`Azur). Najveće je naselje Rivijere, i 5. grad u Francuskoj po veličini, a 2. na francuskoj sredozemnoj obali, iza Marseja. Nica je administrativni, poslovni i kulturni centar Azurne obale. Veoma je značajna turisticka destinacija, 2. je grad u Francuskoj po veličini smeštajnih kapaciteta, sa 4500 m plaža, najposećeniji je grad Rivijere i 2. u Francuskoj po učestalosti turističke posete, posle Pariza. Ima preko 200 hotela i 15.800 apartmana.

Na samoj obali Sredozemnog mora, Nica ima veoma pogodnu klimu tokom cele godine. Azurna obala je leti svežija nego njeno kopneno zalede a zimi prilicno topla, po pravilu sa pozitivnim temperaturama vazduha, pa su cak i tokom zimskog perioda bašte i terase kafea u Nici prepune gostiju.

Smeštena je u "Zalivu andela", na ušcu reke Pajon u Sredozemno more. Reka Pajon deli grad na dva dela: stari - istocni i novi - zapadni deo. Krase je brojni istorijski spomenici, iz grckog, rimskog, srednjevekovnog, renesasnog i baroknog doba.

"Grofovija Nica" konačno postaje integralni deo Francuske države 1860.g. Tada počinje intenzivan razvoj grada koji će prerasti u jedan od najvećih turistickih centara Evrope, pa i celog sveta.

U Nici su živeli i radili Pikaso, Matis, Hemingvej, Luj Armstrong je imao svoje koncerte u Palati Mediterranee 1937., 39. Na svojoj velikoj turneji Bitlsi su 1964. imali svoj koncert u Nici. Do 70.-ih sve svetske zvezde su bile ovde: Brižit Bardo, Alen Delon, Belmondo, Robert Micam, Kirk Daglas, Erol Flin, Ricard Barton, Klaudija Kardinale, Liz Tajlor, Keri Grant, Grejs Keli, Romi Šnajder, Ketrin Hepbern...


ZNAMENITOSTI GRADA

Paralelno sa obalom pruža se čuveno Englesko šetalište, dugo 5 km, mesto kome Nica "duguje" svoju slavu i popularnost!  Ova fenomenalna, prepoznatljiva avenija prati ceo zaliv Nice. Sada je teško i zamisliti da je ovakav bulevar u početku bio širok samo 2 m! Izgradio ga je Englez, velečasni Luis Vej, koji je sam finansirao izgradnju 1820.g. Meštani Nice su ovu ulicu nazvali "Primorska ulica", da bi ga engleski vojvoda, sin kraljice Viktorije, promovisao kao "Englesko šetalište" 1931.g. Ovde je najviša građevina Nice, Pars d Šato, 92 m.

Najpoznatija gradevina na šetalištu je grand hotel "Negresko" 5*, izgraden 1912.g. Uvršten je u istorijske spomenike grada 1974.g. Hotel Negresko je jedan od poslednjih privatnih poseda ove vrste u svetu. Žana Ogije, vlasnik i direktor od 1957., učinila je od ovog hotela unikatan "živi muzej", u želji da svoju strast prema umetnosti podeli sa svojim gostima. Kroz hodnike hotela prikazana je u segmentima umetnička istorija čitave Francuske. Treba ući i pogledati salon Luja XIV i Kraljevski salon, pa ga zovu "hotel-muzej". Graden je za Rumuna Henrija Negreska. Prikazuje imidž prave tradicionalne umetnosti življenja u Francuskoj. Od 1957. vlasnik i dir. hotela je Žana Ogije, koji su uredili hotel da izgleda kao pravo lux-mesto za uživanje, jer tu je anticki nameštaj, dela Pikasa i dr. slikara, umetnine, ekskluzivni restorani... Ovde je gost bio i Dali, koji se divio unutrašnjosti hotela. 145 soba i 24 apartmana individualno su uređivani.

Muzej savremene umetnosti - ponos grada Nice, izmedu autobuske stanice i Akropolisa.

Muzej Masena (Muzej umetnosti i istorije) - na uglu Engleskog šetališta i Francuske ul. Naspram njega je deo obale-Plava plaža.

Casino RUHL iz 1884. -  odakle pocinje Av. de Verdun prema Trgu Masena.

Mermerni krst (La Croix du Marbre) - izmedu centra grada i Engleskog šetališta, u Francuskoj ul. Podignut 1568.g. kako bi slavio sklapanje mira izmedu kralja Fransoa I i škotskog kralja Carlsa V. Nasuprot spomenika, je ploča pod nazivom "Povratak iz Egipta", koja evocira uspomene na posetu Pape Pija VII Nici.
    
Park Alberta I - Najstariji park u centru Nice.

Centar Nice označava velika "Fontana sunca", prekoputa trga Masena.

Trg Masena - od njega pocinju svi veći bulevari. Trg podseća na severnoitalijanske gradove. Ovo je centar gradskog života, tu se održava Karneval. Trg je prepoznatljiv po gradevinama crvene boje. Park Masena - Za javnost je otvoren 1983. U ovom delu je Sat-kula, Kula Sv. Franciska.

Gradska kuća  (Hotel de Ville) - u istoimenoj ulici starog grada. Izgraden 1730.g., prvobitno je bio bolnica i kasarna. Od 1860. godine do danas, u njoj se nalazi Gradska kuca.

Hum zamka - 92 m visok brežuljak prostire se iznad starog grada. Prelep park sa vidikovcem, vodopadima, zelenilom, stazama... Na njemu su ostaci zamka koji potiče iz doba naseljavanja Grka na ovim prostorima.

Kula Belanda (La Tour Bellanda) - u podnožju Huma zamka, u neposrednoj blizini starog grada Nice. Izgradena je 1830. kao vojni objekat, a danas se na ovom mestu nalazi Pomorski muzej Nice, na 214. stepeniku prema vrhu brda Zamka. Opremljen je teleskopom za astronomska osmatranja. Kvart pun uskih i krivudavih ulica, pun restorana i kafea. U ovom delu grada živi siromašniji svet zaposlen uglavnom u hotelijerstvu i lučkim službama.

U starom gradu su i: Crkva Sv.Martina - Sv.Augustina (Église Saint-Martin Saint-Augustin), koja je najstarija crkva u gradu i jedna od prvih parohijskih crkava, iz 15.v., Trg Sv. Fransoa iz 16.v. Prirodnjacki muzej, u blizini trga Garibaldi. Prvi je muzej u Nici otvoren 1863.g. Ima oko milion primeraka  raznih vrsta flore i faune Mediterana, Afrike i Severne Amerike.

Gradska luka - gradnju zapoceo Napoleon III

Lucka crkva Notre-dame (Notre-Dame du Port) - mesto na kome pomorci sa blagoslovom lučke Gospe odlaze na svoja putovanja. O tome govori i statua Device Marije koja stoji na tremu licem okrenuta ka crkvi.

Spomenik mrtvima (Le Monument audž Morts) je kolosalna gradevina u luci, na Trgu Ginemer (Place Guynemer), odmah sa desne strane posle Huma. Podignuta je u secanje na 4000 stanovnika Nice koji su stradali tokom II svetskog rata.

Ruska pravoslavna crkva (L`Église Russe) iz 1912.g. - poznata i kao crkva Sv. Nikolaja, nalazi se u blizini glavne železničke stanice i avenije Tijer (Avenue Thiers), na bulevaru Carević (Boulevard Tzarevich). Gradena je po uzoru na moskovske crkve i regiona Jaroslava, sa 5 kupola. Gradnja je početa 1903., ali zbog rusko-japanskog rata i finansijske krize, nije završena do 1912.g. Bulevar Carević nosi ime po velikom vojvodi Nikalaju Aleksandroviču, koji je umro u villi Bermond 1865.g. Komemorativna kapela je kasnije podignuta.
Danas, turisti iz Rusije su iznenađeni onim što vide i imaju veliku želju da istražuju šta je sve i na koji način ruska dijaspora gradila i čuvala verske objekte i vile na ovom području. Više od 150 godina su Rusi prisutni u Nici i okolini, sa svojim delima.

Izložbena palata (Le Palais des Expositions) - je na obali reke Pajon. Sagradena 1953.g., ovaj izložbeni centar prepoznatljiv je po svodu u kombinaciji stakla i betona, kao i po zanimljivim skulpturama na šetalištu Pajona.

Crkva Jovanke Orleanke (L`Eglise Sainte Jeanne d`Arc) - je u ul. Gramon (Rue Grammont). Zvonik je visine 65 m.

Feniks, park cveća - na Engleskom šetalištu, prekoputa aerodroma Nica-Azurna obala. Krasi ga mnoštvo egzoticnih vrsta leptira. U njemu se nalazi značajan kuriozitet - najveća staklena bašta u Evropi, na 7 ha, sa suptropskim i tropskim drvecem i biljkama, pticama i leptirima, koji se mogu videti od sredine aprila.

Botanička bašta - Nalazi se u zapadnom delu Nice, otvorena za posetu 1991. g.

Simijez -  Severno od centra grada nalazi se rezidencijalno središte Simijez, na visini od 110 m. Ovde se nalaze ostaci rimskog Cemenuluma i Arheološki muzej Nice, pored koga su iskopine rimskog naselja Cemenuluma i prelep park sa stoletnim maslinama pored Franjevackog samostana, koji predstavlja mesto na kome se od 1948. održava DŽez festival u Nici, u julu. Ovde je Muzej Matisa (1869/1954.), koji je boravio u Nici sve do smrti. Od znacajnijih gradevina, ovde se nalaze:
Groblje Manastira Simijez (Le cimetiere du Monastere de Cimiez). Slikar Anri Matis (Henri Matisse) je ovde sahranjen uz mnogobrojne druge značajne ličnosti iz istorije grada.

Muzej Šagala - Na Aveniji doktora Menara, na mestu gde bulevar Simijez prelazi u uzvišenje Simijez. Ovaj muzej je najveca javna kolekcija radova slikara Marka Šagala (1887-1985) koji je živeo u obližnjem Sen Pol de Vansu. Izgraden je 1972. da bi predstavio Ciklus poruka iz Biblije, kolekciju od 17 ogromnih radova inspirisanih Starim Zavetom.


Nica - destinacijaPogledajte ponudu za ovu destinaciju:

Letovanje na Azurnoj obali

U toku letnjih meseci, organizuju se višednevni aranžmani na Azurnoj obali. Smeštaj je apartmanskog tipa, a nalazi se u mondenskom Antibu. Aranžman pored boravka na moru (najčešće osmodnevnog) ukiljučuje i dva dana boravka u Sloveniji u dolasku, kao i celodnevnu posetu nekom od evropskih gradova u povratku (najčešće Milano).
Antib (fr. Antibes) je jedno od najpoznatijih letovališta na Azurnoj obali (fr. Côte d Azur), savršeno je pozicionirano između velikih centara Nice, od koje je udaljen oko 20 km i Kana, od koga je udaljen oko 12 km. Poznat po shoppingu, jahtama, Piccassovom muzeju u srednjovjekovnom dvorcu Château Grimaldi, nekadašnjim gradskim zidinama (po kojima se i danas može šetati), a najviše po prelepim peščanim i šljunkovitim plažama i čistom, toplom moru. Antib je uspeo da sačuva istorijski šarm, ali i da održi dobar provod i noćni život.

U jednom programu imaćete priliku da upoznate blagodeti prirode Slovenije (Bledsko jezero i terme Snovik) i upoznate Ljubljanu u letnjim večerima, boravite na fascinantnoj Azurnoj obali, gde ćete pored kupanja, uživanja i provoda imati prilike da vidite Nicu, Kan i Monte Karlo. Za sam kraj programa planiran je celodnevni obilazak Milana, osim ako to programom drugačije ne bude navedeno. Ovaj aranžman je tako koncipiran da se putuje isključivo noću, pa same vožnje ne bi trebalo da predstavljaju naročit problem.

Detaljnije...