Pelister, Kajmakčalan, Galičica 30.08.-01.09.2019.


Pridružite se našem trodnevnom aranžmanu i uživajte u lepotama Pelistera (2601 m), Kajmakčalana (2521 m), Galičice (2.254 m) planinskim vrhovima na prostoru jugozapadne Makedonije.
Pelister
, jedan od tri Nacionalna parka u Makedoniji. Nalazi se u jugozapadnom delu republike. Prostire se na povrsini od 17.150 hektara. Karakterističan je po mnogobrojnim vrhovima višim od 2000 metara, razdvojenih dubokim dolinama. Najviši je vrh Pelister (2.601 m).
Kajmakčalan je najviši vrh planine Nidže sa 2.521 metar nadmorske visine, na granici Republike Makedonije prema Grčkoj. Poznat je kao poprište najžešćih borbi na Solunskom frontu tokom Prvog svetskog rata 1918. godine.
Galičica je planina i Nacionalni park u jugozapadnoj Makedoniji. Prostire se na povrsini od  227 km² izmedju dva najveća makedonska jezera Ohridskog i Prespanskog.

PROGRAM PUTOVANJA:

1. Dan - Četvrtak 29.08.2019.
    -Polazak iz Beograda u popodnevnim satima.
    -U ranim jutarnjim satima (iza ponoći) dolazak i smeštaj u hotel Molika u Nacionalnom parku Pelister iznad grada Bitolj.
    -Noćenje.

2. Dan - Petak 30.08.2019.
    -Doručak.
    -Uspon od hotela Molika do vrha Pelister 2.601 m/nv i nazad - kružna planinarska tura preko "Kunina stene" dužine oko 12 km, traje ukupno oko 9 sati.

Nacionalni park Pelister se nalazi u jugozapadnom delu Makedonije. Proglašen je nacionalnim parkom 1948. godine kao prvo zaštićeno prirodno dobro u Makedoniji, a prostire na površini od 12.500 hektara. Baba je planina u jugozapadnom delu Makedonije, koja se nalazi nekoliko kilometara od grada Bitolјa. Često se naziva i Pelister, iako je to samo ime njenog najvećeg vrha. Po površini na kojoj se prostire (436 km²) ona je trinaesta, a po visini (Pelister, 2.601 m) treća planina u Makedoniji.

    -Za one koji nisu fizički spremni ili nisu zainteresovani za uspon na vrh biće organizovana šetnja do vidikovca i vrha "Jorgov Kamen“ 1.744 m/nv i nazad koja traje 3 h od hotela Molika.
Druga opcija je šetnja istorijskom stazom iz Prvog svetskog rata koja se nalazi u blizini hotela koja traje oko 1.5 h uključujući i posetu Muzeja Nacionalnog parka Pelister i postavke o Prvom svetskom ratu 1916-1918.
    -Svečana večera uz muziku *
    -Noćenje.

3. Dan - Subota 31.08.2019.
    -Doručak
    -Polazak za Kajmakčalan, planina Nidže. Prilaz autobisom sa Grčke strane od ski centar Voras na 2047 m/nv odakle počinje uspon na Kajmakčalan 2521 m/nv. Staza je lagana za uspon, dužine 4 km, visinske razlike 470 m.

Nidže je planina u južnoj Makedoniji preko koje vodi granica sa Grčkom. Najviši vrh planine Nidže je Kajmakčalan, visine 2521 metara. Na vrhu Kajmakčalana se nalazi mala crkva posvećena Svetom Iliji, sagrađena od ostataka granata i oružja, kao i kosturnica srpskih vojnika koji su izginuli u Bitci na Kajmakčalanu, koja čuva spomen na njihov večni mir. U kosturnici ispod kapele počivaju kosti više od 4600 srpskih junaka koji su ugradili živote u pripremu proboja Solunskog fronta pred trijumfalno okončanje rata.


    -Obilazak grada Edessa i čuvenih vodopada i ovom gradu.
    -Povratak u Makedoniku u hotel Molika.
    -Večera
    -Noćenje.

4. Dan - Nedelja 01.09.2019.
    -Doručak, napuštanje hotela
    -Odlazak na Prespansko jezero i nacionalni park Galićica.
    -Uspon na Galičicu, vrh "Lako Signoj" 1.984 m/nv. Na uspon (~3 km u jednom pravcu) se polazi sa putnog prevoja na 1.600 m/nv između Prespanskog i Ohridskog jezera. Spada u lakše i lepše i jedan je od onih uspona koji se zbog svoje lepote planinarima zauvek ureže u sećanje. Za sam uspon - izlazak na vrh i povratak je potrebno oko dva i po sata hoda. Sa vrha se vide oba jezera kao i najviši vrh planine Galičica "Magaro" 2.254 m/nv.

Galičica je planina na jugozapadu Makedonije, u okviru istoimenog nacionalnog parka. Nalazi se uz samu granicu Albanije i Makedonije i sa vrha planine pruža se specifičan i autentičan pogled – kako na Ohridsko, tako i Prespansko jezero. U nacionalnom parku postoji 1.000 bilјnih vrsta od kojih su mnoge endemske i postoje samo na Galičici. 

    -Povratak na obalu Prespanskoh jezera u mesto Stenje gde je moguće kupanje na plaži.
    -Ručak u restoranu na Prespanskom jezeru
    -Polazak za Beograd
    -Dolazak u Beograd u ranim jutarnjim satima.

* Za organizaciju Svečane večere sa muzikom potrebno je da grupa broji minimalno 40 putnika. U slučaju manjeg broj putnika se organizuje standardna večera.

CENA ARANŽMANA:
    -U trokrevetnim sobama hotela Molika -130 evra
    -U dvokrevetnim sobama hotela Molika -135 evra
    -U jednokrevetnim sobama hotela Molika -150 evra
Popust za decu: Deca do 5 godina u krevetu sa odraslim plaćaju 50 evra, deca do 12 godina imaju popust od 25 evra.

Aranžman obuhvata:

- Prevoz autobusom na relacijii Beograd - Bitola, Pelister - Beograd sa svim neophodnim transferima.
- 1 noćenje sa doručkom + 2 polupansiona u hotelu Molika + ručak u restoranu na Prespanskom jezeru u povratku.
- 3 izleta po programu puta: Pelister, Kajmakčalan i Galičica.
- Usluge stručnih i lokalnih vodiča.

Aranžman ne obuhvata:
U cenu nije uračunata boravišna taksa. Plaća se prema važećem cenovniku na recepciji hotela - 40 denara dnevno po osobi.
U cenu nije uračunat ulaz u Nacionalne parkove: Pelister i Galičica - cena uskoro...

Uslovi i način plaćanja:
Gotovinsko plaćanje: 33% prilikom rezervacije, ostatak na rate do 20 dana pre početka aranžmana.
Za uplatu u celosti važe isti uslovi kao kod gotovinskog načina plaćanja.
Plaćanje u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu za efektivu Banke Intesa na dan uplate.

NAPOMENE:
•     Na ovo, kako i sva druga putovanja mogu putovati isključivo članovi udruženja ljuitelja skijanja SkiBus. Kako postati člana udruženja SkiBus možete videti na http://www.skibus.rs/clanstvo/kako-postati-clan/.
•    Za ovaj aranžman važe Opšti uslovi putovanja.
•    Minimalan broj putnika za realizaciju putovanja je 40. U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, rok za otkaz aranžmana od strane agencije je 5 dana pre puta.
•    Organizator putovanja ne može uticati na spratnost smeštaja i deo zgrade. Raspodelu soba u hotelu vrši recepcija po dolasku putnika. SkiBus će proslediti zahteve i želje putnika hotelu, ali nije u mogućnosti da garantuje za iste.
•    Organizator ne snosi odgovornost za ne dobijanje vize i u tom slučaju smatra se da je putnik odustao od putovanja i podleže troškovima otkaza putovanja prema Opštim uslovima. Putnici koji nisu državljani Srbije u obavezi su da se sami upoznaju sa viznim režimom zemlje u koju putuju i kroz koje putuju.
•    Cena je garantovana samo za uplatu kompletnog iznosa. U suprotnom, garantovan je samo iznos akontacije.U slučaju promena na monetarnom tržištu ili tržištu roba i usluga ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika agencija zadržava pravo korekcije cena, izmene programa putovanja ili otkaza putovanja.

Nacionalni park Pelister se nalazi u jugozapadnom delu Republike Makedonije. Proglašen je nacionalnim parkom 1948. godine kao prvo zaštićeno prirodno dobro u SR Makedoniji, a prostire na površini od 12.500 hektara. Baba je planina u jugozapadnom delu Makedonije, koja se nalazi nekoliko kilometara od grada Bitolјa. Često se naziva i Pelister, iako je to samo ime njenog najvećeg vrha. Po površini na kojoj se prostire (436 km²) ona je trinaesta, a po visini (Pelister, 2.601 m) treća planina u Republici Makedoniji.


Pogledajte smeštaj za ovaj aranžman:

Hotel MOLIKA - Pelister, Bitolj

Hotel "Molika" 3* je biser Pelistera. Jedno od retkih mesta gde se može osetiti netaknuta priroda, pobeći od svakodnevnog života i uživati u besprekornoj usluzi. Hotel radi tokom cele godine.

Hotel Molika se nalazi na planini Baba u Nacionalnom parku Pelister na 1,420 m/nv. Od grada Bitolj je odaljen 15km. Hotel posluje u okviru kompanije za ugostiteljsvo, rekreaciju i sport ELEM TURS, DOOEL Skopje.

Detaljnije...