Valloire - Valmeinier

Skijališta Valloire i Valmenier zajedno čine peto najveće skijaško područje u Savojskim Alpima - Galibier Thabor. Nalazi se u dolini Maurienne na granici severnih i južnih Alpa, izmedu najpoznatije francuske ski oblasti 3 Doline i italijanske granice. Mesta su u podnožju dva poznata planinska prevoja - Col du Galibier i Col du Telegraph, a okružena su sa nekoliko vrhova sa preko 3000 metara nadmorske visine.

Krajem 80-ih godina prošlog veka su novim žicarama povezana ova dva skijališta, stvarajući moderan ski domen Galibier-Thabor sa više od 150 skijaških staza na nadmorskoj visini od 1430-2600 m/nv. Domen Galibier-Thabor je podeljen na tri sektora, a većina (70%) skijaških staza se nalazi iznad 2000 m/nv što je dodatna garancija za dobre snežne uslove.

Sektor "Setaz" koji pripada skijalištu Valloire (na mapi desno) generalno ima najbolje snežne uslove i padine sa težim ski stazama. Drui sektor "Crey du Quart" je središni deo ski domena Galibier-Thabor koji dele i Valloire i Valmeinier, nudi širok izbor ski staza koje povezuju ova dva skijališta. U ovom sektoru se nalazi i snow park za freestylere sa halfpipe-om i slopestile stazom, kao i "Easi park" sa uvezanim zelenim stazama za početnike. Treći sektor "Gros Crey" pripada skijaliptu Valmeinier (na mapi levo) posreduje ski terene sa dugim plavim i zelenim stazama, ali i kombinaciju dugih crveno crnih staza za one koji žele veći skijaški izazov.

Valloire je tipično francusko selo, koje je tradicionalnu atnosferu uspelo da očuva i tokom poslednjih godina dinamičnog razvoja. Atraktivno je tokom cele godine, zimi za skijaše a leti za ljubitelje prirode, i biciklizma. Legendarni planinski prevoj Col du Galibier, čiji uspon počinje u Valloireu, je često deo etape napoznatije biciklističke trke Tour de France.

Valmeinier se sastoji od dva naselja: Valmeinier 1500 sa drevnim kamenim kućama tipičnim za ovo područje. Valmeinier 1800 je novo moderno naselje, dobro integrisano u okolni alpski pejzaž. Brojne rezidencije su izgrađene od drveta i kamena u stilu tradicionalne Savojske arhitekture. U Valmeinieru se u januaru održava međunarodno takmičenje u pravljenju skulptura od leda i snega. Tokom 3 dana i 3 noći vajari iz celog sveta ožive blokove leda velicine 4x4 m.

Na području celog domene postoje brojni restorani, barovi, bioskopi i prodavnice. Veliki je izbor aktivnosti i za neskijaše, a posebno se preporucuje besplatni mini voz i ski-bus koji vozi po čitavom naselju, panoramska vožnja konjskim zapregama ili šetnja na krpljama.

Skipas je jedinstven za celu oblast Galibier-Thabor i ne postoji parcijalni skipas za pojedinačna skijališta. Iz obližnjeg mesta Orelle se može žicarom stići i do čuvenog Val Thorensa uz doplatu za ski pass i pri tome skijati i provesti dan u ski oblasti Tri doline sa 600 km skijaških staza.


KARAKTERISTIKE SKI OBLASTI GALIBIER - THABOR (VALMEINIER + VALLOIRE):

Nadmorska visine 1430m do 2600 m/nv
Ukupan broj ski staza - 83
 - 19 zelenih
 - 24 plavih, lakih
 - 31 crvena, srednja
 - 9 crnih, teških
Ukupna dužina skijaških staza - 65 km
 - 12 km crnih staza
 - 38 km crvenih staza
 - 100 km plavih staza
Žicara ukupno 33, od toga:
 - 2 gondola
 - 17 žičara sedežnica
 - 14 ski liftova
Staza za nordijsko skijanje - 6 km


Valmeinier - ValloirePogledajte ponudu za ovaj ski centar:

Valloire - 7-dnevno i 10-dnevno skijanje

Valloire - sedmodnevni i desetodnevni skijaški programi u toku zimske sezone, sa akcentom na kraj januara i početak februara, u jednom od najboljih skijališta Morien doline, koja je poznata po velikom broju ski centara. Broj noćenja (10 ili 7) će zavisiti od konkretne ponude koja bude objavljena za određenu ski sezonu. Smeštaj iz ponude je apartmanskig tipa i jako je dobrog nivoa kvaliteta, često i sa dodatnim sadržajima poput otvorenog bazena sa termalnom vodom, što u snežnom ambientu omogućava poseban relax.

Detaljnije...