Grad Žabljak nalazi se na severozapadu Crne Gore, u srcu Durmitorskog područja, na visini od 1450 metara nadmorske visine i predstavlja najvišlje urbano naselje na Balkanu. Smešteno je u podnožju Durmitora i okruženo sa 23 planinska vrha od preko 2200 metara, sa 18 planinskih jezera i kanjonom rijeke Tare, najdubljim u Evropi.

Zbog prirodnih lepota koje izviru na svakom koraku Žabljak privlači i veliki broj turista i za vreme ljeta. Splavarenje rijekom Tarom je svakako posebna atrakcija za ljubitelje extremnih sportova.

Na obodu grada i u neposrednoj okolini nalaze se tri skijališta za alpske i nordijske discipline koja su opremljena žičarama i ski-liftovima.

Javorovača – dva ski lifta, beby lift, noćno skijanje, ski škola, ski servis. Dužina 400 m. Kapacitet ski lifta je 250-300 skijaša na sat, a na baby ski liftu kapacitet je 150 skijaša na sat. Dnevni ski pas 2012: -8 eura,dječiji-5 eura, sedmodnevni-48 eura.

Savin kuk - nalazi se na padinama istoimenog vrha, na 5 kilometara od Žabljaka. Visinska razlika je 800 metara, a najviša kota na 2.010 m/nv.
Ovaj sportsko-turistički objekat raspolaže sa dve dvosed žičare i četiri ski-lifta, od kojih je jedan opremljen reflektorima za noćno skijanje, zatim jedan ski lifti, dva bebi ski lifta. Sve to u ukupnoj dužini od 4.300 metara na kojima pri prosečnoj brzini kretanja za jedan sat istovremeno može biti 4.000 skijaša. Na raspolaganju stoji 5.500 metara staza. U funkciji su samo žičae u pavcu Savinog Kuka.

Bosača (Štuoc) dvosjedna žičara. Dužina 1760 m. Žičare u pravcu Malog Štuoca na funkcionišu godinama zbog ne rešenih imovinsko pravnih odnosa.

Nordijsko skijanje ili langlauf - U svim vremenskim uslovima, idealno za sve generacije (porodice), pogotovo rekreativce, jedan od najzdravijih vidova rekreacije i one koji ne znaju da skijaju. Instruktor u nordijskom skijanju će vas za nekoliko časova naučiti osnovnim koracima. Bez opasnosti od povreda i padova. Postoji obeležena staza za langlauf u samom gradu za koju nije potreban ski-pas.

Detaljnije...