Tignes (FRA) - Zamena gondole Aeroski novom instalacijom

15/07/2013

U francuskloj ski oblasti "Espace Killy" u ski centru Tinj (Tignes) toku je zamena dosadašnje gondole Aeroski novom instalacijom. Dosadašnja gonola Aero ski je izgrađena još 1986. godine i može se reći da je godinama unazad bila glavna žičara koja izvlači skijaše iz dela Le lac (2100 m/nv) do vrha Toviere (2740 m/nv) sa koga se  dalje prelazi ka skijalištu Val d'Isere. Imala je dužinu od 1816m. Radilo se o gondoli sa cirkularnim monokabinama u koje je moglo da stane deset ljudi u stajećem polozaju, a ukupni kapacitet ove godole proizvođača "Skirail" je bio 3000 skijaša na sat.

Tokom ovih 27 godina rada po prirodi postaje sve manje pouzdana i sve je skuplje njeno održavanje. Velike su gužve u špicu, kabine su stalno pune, pa je i veoma neprijatno stajanje u "kao sardini" punoj kabini prilikom 8 minuta duge vožnje do vrha.

Ova gondola je već pocetkom ovog leta 2013. demontirana, i na njenom mestu je počela izgradnja nove. U odnosu dosadašnju biće i izmena, pre svega u polaznoj stanici. Umesto dosadašnje koja je bila izdignuta i gde se stepenicama pelo do ulaska u kabinu, nova polazna stanice gondole će biti ukopana, pod zemljom, kako bi se oslobodila padina kao i pogled na jezero i glečerski vrh Grande Motte. Sa nivoa ski staze, skijaši će se pokretnim stepenicama i liftovima spuštati do nivoa ulaza u kabine gondole.

Sa novim tehnologijama koje će biti primenjene pre svega u gornjoj izlaznoj stanici biće omogućeno da gondola radi i pri udarima vetra od 24 m/s, dok se stara gondola zaustavljala već pri vetru od 16 m/s.

Nova gondola ce imati kabine sa deset mesta za sedenje. Brzinom od 6 m/s vožnja do vrha će trajati 5 minuta, a moći će da preveze 3300 skijaša na sat. Gondolom će moći da se vozi i nazad do le Lac-a, što je posebno značajno za letnji rezim rada.

Procena je da će nova gondola koštati 13 miliona evra. Proizvođač nove gondole je "Doppelmayr", a u rad će biti puštena do kraja novembra 2013.


Neke karakteristike buduće gondole:

Tip instalacije: Isklopiva zičara sa telekabinama
Radni naziv: Toviere
Proizvodač: Doppelmair
Kapacitet: 3300 skijaša/h (100 %)
Radna brzina: 6 m/s
Vreme vožnje: 5 min
Polazna stanica na: 2090 m/nv
Izlazna stanica na: 2677 m
Visinska razlika: 587 m
Razvijena dužina: 1780 m
Prosecan nagib: 34 %
Tip vozila: Kabina CVA
Kapacitet kabine: 10 mesta za sedenje
Broj kabina: oko 60
Broj stubova: 16
Operativna sezona rada: Zima i leto
Završetak radova: 30. November 2013.



Pošaljite svoj komentar

Komentari

Niko nije komentarisao ovu stranu.